Съветниците подкрепиха строителството на стадион "Варна"

Сумата от продажбата на част от терен с площ 17 дка отива за градеж на съоръжението
Обновена: 30 мар 2015 21:33 | 30 мар 2015 21:11, Екип на Черно море
2
Съветниците подкрепиха строителството на стадион "Варна"
Снимка: Агенция Черно море, архив

Общинските съветници гласуваха за продажбата на част от терен с площ 17 декара от прилежащите терени до стадион "Варна". 

"За" бяха 42-ма съветници, 0 бяха гласовете против и "въздържал се". По време на гласуването в залата бе изпълнителният директор на "Спортен комплекс - Варна" АД  Марин Митев.

Още по темата
Предложението за сделката е на "Спортен комплекс - Варна" АД, което управлява 154 декара общинска земя. Това е теренът на бившия стадион „Юрий Гагарин“ и още 60 декара прилежащи площи.

Решението за продажбата на имота не променя с нищо участието на община Варна в АД-то.

Приходите от продажбата на прилежащия терен ще бъдат използвани единствено за строителството на стадион "Варна".

Решението за сделката можеше и да не бъде разглеждано на сесия на Общинския съвет, но според Марин Митев предвид големия обществен интерес към стадиона инвеститорите са предпочели да има единно мнение по въпроса, както стана и на вчерашната сесия. Решението бе гласувано без дебати.

В залата присъстваха представители на двата футболни клуба - „Черно море“ и „Спартак“, на детско-юношеските школи, на спортната и културната общественост на Варна. Нямаше и протести, въпреки че в залата бяха доста от познатите от митингите лица.

На земята, която ще се продава в момента, има дървени борси. Новият инвеститор не е свързан с "Химимпорт".

Според последния проект за стадион "Варна" съоръжението ще бъде за 22 000 зрители. Предвижда се  игрището да бъде завъртяно, за да отговаря на изискванията на УЕФА за разполагане на вратите на север и на юг, а не както досега – изток - запад. Цената на стадиона ще бъде 70 милиона лева.

Сумата, която ще бъде получена от продажбата на прилежащия терен, ще бъде достатъчна за грубия строеж.

В кулоарите положително за решението се изказаха Симеон Варчев, Красимир Димов, Бончо Бонев, Божил Колев, Никола Спасов, Иван Петров, Огнян Къчев, Янко Станев, Андрей Василев, Тодор Балабанов, Иван Михайлов, Доно Цветков, Нелко Коларов, общински съветници и още много емблеми на културния и спортния живот в града.

Те бяха единодушни, че Варна има нужда от своя символ, който ще допринесе за развитието на спорта и ще даде възможност морската столица да домакинства на престижни спортни и културни събития на европейско и световно ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Варна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
tih.doinov преди 9 години
Ще се подкрепи много ясно, щото идеята е много добра. И двете страни участват с капитал. Общината е участвала с земи, които трябва да се обърнат в пари за да има реализиран проект, а не само голи приказки и обещания.