Съдия-изпълнител гони цяла кооперация във Варна

Строителната фирма ипотекирала имота, банката си го иска
49
Съдия-изпълнител гони цяла кооперация във Варна
Снимка: архив Булфото

15 собственици на апартаменти, гаражи и студия в кооперация на ул. "Мадара" 20 са реално застрашени да останат на улицата, след като съдия-изпълнител ги е погнал да освободят имотите или да ги платят отново.

Причината е една – фирмата, построила кооперацията и продала апартаментите - "Матико 2000" ООД, е теглила кредит, като е ипотекирала цялата сграда и земята под нея и сега банката си иска имота, след като кредитът не е бил обслужван.

"От 7 години съм собственик, платих апартамента на зелено. Имам и гараж. Имам нотариален акт и всички документи. При подписването на договора за покупко-продажба никъде не беше споменато, че всичко е ипотекирано. Преди 4 дни разбрах, че трябва да напусна имота, който бил собственост на банката, или да платя парите, на които е оценен. И сме в такава ситуация всички собственици в цялата кооперация.

Разбрахме, че на въпросната фирма са ипотекирани всички имоти. Това обаче нас не ни интересува. Нас ни гонят от собствените ни жилища. И юристи ни обясниха, че банката е в правото си, защото се явява собственик на имота. Сега трябва или да напуснем, или да платим отново. Оказа се, че ние нямаме права и законът нас не ни защитава“, каза за "Черно море" д-р Димитър Корновски, който е един от собствениците.

"Ние сме едни от първите, които се нанесохме в кооперацията. Всичко сме си платили и си имаме нотариален акт. Когато съдия-изпълнител взе да лепи бележки из кооперацията, разбрахме, че има много сериозен проблем. Всички ще подадем жалба в прокуратурата за измамата, но не знаем дали ще успеем да си спасим жилищата. От документите, които успях да събера, е видно, че има решение на съда, според което фирмата, която ни продаде апартаментите, не си е изплащала кредита, кооперацията вече е собственост на банката и наистина жилищата ни могат да бъдат продадени на търг от съдия-изпълнител", каза домоуправителката Емилия Димитрова.

Тя допълни, че има два апартамента, които вече са били препродадени на други семейства от бившите собственици, и то скоро. Те също не са знаели по никакъв начин, че имотът им има тежести.

Според юристи подобни имотни измами са често явление и, за съжаление, много хора, които са си купили жилища, ги губят, и то след битки в съда. Техният съвет е преди покупка на имот да се консултират с адвокат, неангажиран с продавача, който да направи пълна проверка на собственика и на имота.

Автор: Лиляна Трънкова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи при подобни случаи в пълна сила важи приказката "Докато има балъци ще има и тарикати". Първо, жилище на зелено не се купува никога, защото и Господ не може да ти гарантира, че някога ще ти бъде предадено. Второ, при всяка покупка на имот е правило да се извърши пълна проверка на тежестите към него, като ипотеки, претенции на 3-ти лица и тн, като това се прави от юрист. Другия вариант е да си изтупаш парите ей така и да се кръстиш, но резултата често е това за което четем в горната статия.
14
1
 
26
 
! Отговори
Веско преди 9 години
И защо да плащаме на нотариуси щом узаконяват незаконни сделки.Банките щом отпуснат заем срещу ипотекиран имот трябва да го поставят под възбрана,иначе излиза нещо като съглашателство със строителя.
13
1
 
17
 
! Отговори
В ИМЕТО НА МАФИЯТА преди 9 години
Всяка присьда с чете отначало ,, В ИМЕТО НА НАРОДА'' предлагам този текст да се промени с ,, В ИМЕТО НА МАФИЯТА'' защото пьрво нея се пита какьв й е интереса. Много е ясен звука на кюпурите . Ето как да почне обвинителната реч ,,В ИМЕТО НА МАФИЯТА ВЗЕМАМЕ ВИ ДОМОВЕТЕ ЗАЩОТО МАФИЯТА СТРОИТЕЛИ СА СРЕЩУ МАФИЯТА БАНКЕРИ КРЬВ ЩЕ СЕ ЛЕЕ А ПО БЕЗКРЯВНО Е НАРОДА ДА ГО ОТНЕСЕ А това че някой трябваше да пита по пьрво пишман строителя имали пари за такьв вид бизнес подсигурен до ключ Обиз от бан
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Живял съм във Англия и къ6та си бях купил.ноя продадох исе прибрах.Та там как стоят не6тата.Тамка държавата Банката несе занимава със теб изоб6то ако няма6 3 адвоката.За земята за документите и за къ6тата,да няма проблем.Там изоб6то неможе да има измама.Без адвокат които дава пари е така в БГ за съжаление.Съжелявам че се върнах,но сигорно пак 6те отлитам.
11
2
 
28
 
! Отговори
Х преди 9 години
Как може нотариус да даде нотариален акт на ипотекирана сграда.Всички са мошеници в тази страна.Затова едни строителни предпремачи свършиха така.Май и нотариуси ще ги последват.
10
3
 
22
 
! Отговори
18621 преди 9 години
СЛЕД КАТО ФИРМАТА Е ПРОДАЛА АПАРТАМЕНТИТЕ ЗНАЧИ ВЕЧЕ НЕ СА НЕЙНИ,ЯВНО Е ИПОТЕКИРАН ЧУЖД ИМОТ,МАЙ БАНКАТА НЕ СИ Е СВЪРШИЛА РАБОТАТА КАКТО ТРЯБВА,ИМА НЕЩО ГНИЛО
9
3
 
23
 
! Отговори
pepe преди 9 години
Аз също живея в апартамент, закупен скоро и плащам ипотека. Недоумявам как може да не са си извадили удостоверение за тежести за да се види, чия точно собственост е имота. Че то това е най-важното при покупка на какъвто и да е имот...Тъпо ще е пред вписванията, имотът да е бил чист, но това вече си е друго престъпление... И аз ще кажа на бъдещите купувачи 100% си наемете адвокат (той ще ви свърши цялата работа) и в никакъв случай нямайте доверие на паразита агент, който взема пари за нищо.
8
1
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
едно семейство не беше ли убито в софия за подобна практика ами то сизаслужава колко съдби саразбити от тези пишман строители които вече са някъдепо света
7
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От 7 години собственик с нотариален акт. 7 години банката ли е плащала данъците на апартаментите????????????????????ОПА-А-А-А.
6
7
 
20
 
! Отговори
no name преди 9 години
"Имате ли нотариален акт, никой не може да ви пипне с пръст"хахаха живей си с тази заблуда. Ако ще 30 нотариални акта да имаш. Те са купили нещо, което вече е било ипотекирано! Ако ще после 200 пъти да се препродаде и да се извадят 200 нови нот.актове - ипотеката следва имота, а не собственика. Четете малко.
5
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имат нотариален акт и ги гонят!!!! Това и през социализма го нямаше какво да говорим повече за банки, корпорации и други неолиберални капиталистически *** ценности!!!
4
18
 
4
 
! Отговори
Алов преди 9 години
Пролет е.Какво се оплакват. Пълно е мостове и подлези ,па и копривата тръгна. Да варят супа и да преяждат . Под звездите е така романтично ,а и има добри хора които не изяждат цяла баничката и я пускат в контейнера като бонус.
3
3
 
40
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
такива дела се решават с адвокат калашников
2
6
 
26
 
! Отговори
no name преди 9 години
Има едно документче наречено Удостоверение за тежести. Преди да си купите нещо "на зелено" или дори изцяло построено - винаги вадете този документ, вкл. и за земята под целия блок. Така ще знаете дали има тежести (ипотеки, запори). А не после да се хапете за палците. Като нищо ще им вземат имотите и то напълно законно. Неприятно е, но да са гледали какво и как купуват. Човек като не разбира плаща на адвокат да му направи проучване и да събере документи. Ама българинът нали е голям разбирач...
1
24
 
6
 
! Отговори
Алов преди 9 години
Клошарите настръхват от задаващата се конкуренция . Падаим се )