Най-силното земетресение у нас би било 8 по Рихтер

Пернишкият трус бил 30 пъти по-лек от непалския
29 апр 2015 10:18,
11
Най-силното земетресение у нас би било 8 по Рихтер
Снимка: Reuters, архив

Най-силното земетресение, което може да разтърси София би било от 7 по Рихтер, а Пловдив – 7,5, заяви в ефира на Нова телевизия сеизмологът проф. Емил Ботев.

Той съобщи още, че най-сеизмичната зона у нас все още е югозападна България – Крупнишкото земетръсно огнище. Там по думите на Ботев най-силното земетресение би било около 8 по Рихтер.

Ботев коментира и издържливостта на сградите у нас. При направено проучване в столичния район "Триадица" преди 2000 година е установено, че при такъв трус ще оцелеят 30% от сградите, а след въвеждането на новите изисквания след приемането ни в ЕС в строителството този процент е скочил на 50.

Експертът заяви, че силни земетресения са се случвали и няма как да не се случват отново. Но няма оценка, която да дава право да се твърди, че силен трус ще се случи в близко бъдеще.

Професор Ботев обясни още, че разместването на сблъскалите се плочи в Непал е около 40 мм годишно, а при нас аналогичното разместване е от 1-2 мм. "Тоест и при нас се натрупва напрежение, каквото и в Непал, но за стотици и хиляди години", подчерта той.

Последното силно земетресение с магнитуд от 7,8 по Рихтер е било през 1904 г., а средният период, през които се случват такива трусове у нас, е от 250 години до няколко хиляди години, допълни още Ботев.

Той коментира и спекулациите, че земетресения от единия край на света могат да предизвикат трусове на друго място. По думите му това е невъзможно, тъй като напреженията между плочите се предава най-много на стотина километра.

Експертът пресметна още, че пернишкото земетресение от 2012 г., което беше с магнитуд от 5,8 по Рихтер, е било 30 пъти по-слабо от непалското.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С малката подробност, че разлика от две единици в магнитудите е равносилна на около 1000 пъти повече освободена енергия по време на земетресението в Непал, а не само 30.
8
0
 
5
 
! Отговори
до SeoKungFu преди 9 години
Е, ти мислиш, че някой в днес (в частност Нестерова) знае какво е логаритъм??? Виж, че не могат да пишат грамотно.. много вдигаш летвата :D
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До SeoKungFuТо за тая работа нали трябва да е наясно, че съществува разлика...
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Понеже не мога да намеля статията за Алисия и Джина Стоева ще коментирам тук.Тези двете какво се карат, един дол дренки са.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И къде проф. Ботев споменава за 8?
4
1
 
15
 
! Отговори
знайко преди 9 години
така е...само ако искра фидосова не се спъне по стълбите
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глупаво създание Мария, недей да пишеш подобни глупости и не предизвиквай съдбата.
2
6
 
1
 
! Отговори
chach преди 9 години
to pri trus ot 4 sialo i 5 niama da ostane kamak varxo kamak.
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако ни друсне 8 по рихтер ще трябва да строим държавата на ново. Което май трябва да стане за да се оправят нещата в държавата ни.