Северът изостава, Югът напредва, "Хемус" ще ги сближи

Севлиево бил от малкото градове за пример в Северна България
30 апр 2015 18:03,
74
Северът изостава, Югът напредва, "Хемус" ще ги сближи
Снимка: архив Булфото

Северна България изостава в развитието си спрямо южната част на страната. Поради това е необходимо бързото построяване на автомагистрала "Хемус" и на тунела под Шипка.

Продължаващата тенденция на разделение между Севера и Юга в България беше изтъкната отново от вицепремиера Томислав Дончев.

Изграждането на магистрала "Хемус" е един от основните приоритети на кабинета. Цялата й дължина ще бъде 420 километра. Първият участък, който ще започне да се строи, е от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч, който ще е дълъг 60 километра. Лот 2 ще е 85 км от Плевен-Ловеч до Велико Търново. Оттам до Белокопитово ще бъдат построени още 110 км.

Въпреки сериозното изоставане на Северна България в тази част на страната има градове, в които има развитие. Един от тях е Севлиево, е обявил вицепремиерът по време на среща с кмета на града Иван Иванов, съобщиха от пресслужбата на общината, цитирани от БТА.

Дончев е посетил града заедно с Витория Алиата ди Вилафранка, която е директор на дирекцията "Изграждане на административен капацитет" в генералната дирекция "Регионална политика" на ЕК.

Пред тях кметът е представил проектите за водопроводната инфраструктура, за интегриран план за градско възстановяване и набелязаните мерки за енергийна ефективност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
20
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Нормално е да е изостанала, защото никой не инвестира там.Няма инфраструктура.Даже отворете сайта на Виваком и вижте оптичното им покритие: Север - 4 града Юг - 11 градаИ с всичко е така.Париж-София - 2ч и 40мин със самолетПосле София - В.Търново - 3 часа, а може и малко отгоре според трафика.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 10Абсолютише *** там за бране на джелезо - сепуко.
8
1
 
14
 
! Отговори
batpets преди 9 години
Министъра не знам как ги вижда нещата и колко има по География, ама севера и юга ги свързват няколкото Старопланински прохода, а те с изключение на 1-2 са в плачевно състояние.
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, че бяха американците от IDEAL STANDART та да дръпне Севлиево !А КОЙ ги накара да напуснат ?Трябваше ръцете и краката да им целувате на тези хора (че и други части на тялото) от благодарност !
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пък японците минават със скапаните си влакове разстоянието от Варна до София за 50 минути.
5
0
 
9
 
! Отговори
Да Анонимен 3 преди 9 години
Да, да - чува сеглас от вечността - в другия живот!
4
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От няколко години имам възможността да живея и в "двете Българии" и разлика наистина има. Северът остава все по-пуст, той по принцип географски така си е разположен, разстоянията между отделните населени места са по-големи, но икономическото изоставане е по-стряскащо. Имаше големи предприятия, които бяха позиционирани в областни градове но повечето от тях бяха ликвидирани или редуцираха персонала драстично. Селското стопанство западна. Нужно е държавата да се намеси пряко, иначе шанс няма!
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 4 Като знам какви бабуни има при тунелите след Витиня, едва ли ще кара с 200 някой там. Но пък що не, аз съм виждал q7-ца да минават със 160 през тези участъци.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
алоо 3-ти ще се намерят джигити както когато откриха Тракия цялата да се хващат на бас че за 2 часа ще я минат. Това е средна скорост по тракия 190 км/ч. 360 км е разстоянието. Сега това трасе от 420 между София и Варна някои ще си направят експеримента да го минат и за 2 часа. Само да стане и гледай..
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи Варна -София за 3 часа. Ще доживеем ли обаче....