Мерак за родна земя: Повече бежанци напират на границата

Около 4500 души са потърсили закрила от януари 2015-та
Обновена: 19 май 2015 07:35 | 19 май 2015 07:09,
40
Мерак за родна земя: Повече бежанци напират на границата
Снимка: Булфото

Напливът от бежанци, които искат да стъпят на родна земя, е станал двоен спрямо 2014 година. Около 4500 чужденци са потърсили закрила на територията ни от началото на 2015 година, стана ясно от изказване на председателя на ресорната агенция Никола Казаков.

Той посочи пред bTV вчера, че през първите четири месеца потърсилите закрила в България имигранти са двойно повече в сравнение със същия период на 2014 година, когато техният брой е бил 2200. В същото време около 62% от подадените молби за бежански статут се удовлетворявали, като този показател е рекорден за Европа. Центровете за настаняване на имигранти обаче са запълнени на около 80%.

Според Казаков има шанс бежанският натиск върху България да намалее, ако започне да действа споразумението между страните от ЕС за квотно разпределение, по отношение на което обаче към момента изразяват резерви Франция, Испания, Полша, Унгария и Чехия.

Председателят на държавната агенция за бежанците, според когото както през 2014 година, за 2015 година закрила от България ще потърсят поне 11 000 чужденци не очаква наплив от Македония с оглед на ситуацията в югозападната ни съседка. Основният поток ще бъде откъм Турция, прогнозира той.

ЕС ще трябва да изработи нова политика за връщането на имигрантите, заяви междувременно президентът на Европейския съвет Доналд Туск.

"ЕС не може да приема всички мигранти, които се добират до бреговете ни. По отговорен начин можем да обсъждаме приемането само на определена група имигранти”, коментира той в интервю за „Полска Таймс”, цитиран от "Монитор".

На своя среща в Брюксел вчера министрите на външните работи и на отбраната от страните членки на ЕС трябваше да обсъдят план, според който ще може с въоръжена сила да се унищожават корабите на трафикантите в Либия.

На масата трябваше да бъде поставена и идеята за квотно разпределение на бежанците в съюза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
8
 
14
 
! Отговори
Vkontakte преди 9 години
До тояможе да ме хванеш за шперца , соросоиден плъх ! Путин ще дойде , обещавам ти , а ти хващаи тикета за USA доде е време , бля !
2
7
 
17
 
! Отговори
Vkontakte преди 9 години
ПУТИН , ВВЕДИ ВОЙСКА !!!
1
6
 
24
 
! Отговори
АК100 преди 9 години
с такъв мерак ще ги газя с Армат, Че всички техни похотливи мисли спрямо България ще се изпарят като спирт на слънце