115 хиляди ученици с родител – гурбетчия

Децата, оставени без надзор, пият, пушат и боледуват повече
Обновена: 29 май 2015 07:56 | 29 май 2015 07:20,
29
115 хиляди ученици с родител – гурбетчия
Снимка: архив, Булфото

115 хил. са учениците между 5 -и и 11-и клас с поне един родител, който е отишъл на гурбет. Това показват данни от проучване на "РискМонитор", проведено по поръчка на УНИЦЕФ.

Това всъщност са 26% от децата или всеки четвърти ученик между 5-и и 11-и клас. Тревожното е, че хлапетата оставени без родителски надзор имат по-нисък успех в училище, по-често повтарят класове, пият и пушат повече, обяснява пред "Монитор" социоложката Петя Кабакчиева.

"40% от тези деца са посещавали Детска педагогическа стая и боледуват повече от останалите", коментира тя.

Проблемът при тези ученици е, че попечителството върху тях не е уредено и на практика те са лишени от основни права, свързани със защитата на здравето им и реакции при противообществени прояви.

Чести са случаите, когато децата заминават при родителите си преди завършването на учебната година и се връщат след началото на следващата.

Въпреки това обаче те остават ученици на съответното школо по документи, защото заради делегираните бюджети, училищата са заинтересовани от задържането на децата.

При по-големите ученици обаче, които са вече в гимназията, дългите отсъствия по време на учебната година, не се свързват непременно с миграцията на родителите, а с индивидуалния гурбет. Така например гимназисти от Шумен и Благоевград заминавали за по два месеца през зимата да секат елхи в горските стопанства на Испания, Италия и Белгия.

Други пък напускат преди края на втория срок и се връщат след началото на следващата година, като работят през лятото в сферата на общественото хранене в Италия или пък на земеделието в Гърция.

По тази схема при краткосрочна миграция децата надхвърлят официално разрешения брой отсъствия по уважителни причини. От една страна училищните ръководства не отразяват тези отсъствията
заради делегираните бюджети, които им осигуряват средства за брой записани ученици. От друга страна обаче учителите и просветните инспектори толерират ученическия гурбет, заради самото дете, защото веднъж изключено от системата, нараства рискът то изобщо да не завърши средно образование.

Децата, които пък се завръщат от чужбина със своите родители, често повтарят клас. Причината е, че процедурата по признаване на образованието в чужбина у нас е сложна.

Ако ученикът не е учил необходимия брой часове по даден предмет или учебната програма не е същата като нашата, то той не може да запише същия клас като своите връстници, а трябва да се върне клас или повече надолу.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
at преди 8 години
do tova pologeni ni dokaraha rodnite eni4ari, da hodim po 4ugbina i da se unigavame. ako pitate bate boiko, dobre sme, vse njakvi evropari usvojavame. rumanie se opravi, ama nashte al4ni 4umi sa reshili da ni umorjat.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
115.000 ентусиасти са се излъгали да оставят децата си в тази ***. явно все още се надяват, че тук положението ще се оправи, обаче при навършване на пълнолетие, след като се помъчат 1-2 години, и половината от тези деца ще заминат завинаги. и да не ми казват институциите, че нямало родени деца през последните 20 години - има над 2 милиона, само че станаха испанци, американци, англичани и т.н. едно нормално работно място храни 2 души - правете си сметка каква 'икономика' имаме!
11
1
 
5
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 8 години
До ЦК на либераститеАми какво да правят горките, когато мъжете им по цял ден клечат пред компа да го оправят света! Ей ти пример нашия Бъмзи - на жена му се къса ... да изкара някой лев на магистралата, мен кръста ме заболя да я ... подкрепям, ама зурлатото грухтящо чудо цял ден виси по форума да се заяжда с хората!
10
3
 
3
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
Пълно е с деца чиито майки проституират за да ги гранят !
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е икономическото развитие на България . Тази година 115 хил. гастарбайтери догодина 230 хил. .Това е икономическия растеж на България . Ето там остават парите за пенсии и социални придобивки. Да благодарим на народните изедници.
8
4
 
6
 
! Отговори
Ястреб Великолепни преди 8 години
Зурлатия, още ли не си изтрезнял бе каруцар балкански?
7
2
 
2
 
! Отговори
do ha ha ha преди 8 години
ne kolkoto teb
6
8
 
4
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 8 години
До JUGGERNAUTне знам как е в мелбърн, питай оня дето пише от Мелбърн ако го засечеш, пише много рядко. И един от Пърт пише също рядко. Аз съм в Сидни и е облачно днес
5
4
 
7
 
! Отговори
пионерче преди 8 години
пием, пеем, пушим и дамаджани сушим!
4
6
 
5
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 8 години
"115 хиляди ученици с родител гурбетчия"статия за *** а за мен кога ще пишете? чакам!!
3
5
 
4
 
! Отговори
JUGGERNAUT преди 8 години
ПУТИН , ЗАБЕРИ НАС ДОМОЙ
2
7
 
6
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 8 години
"115 хиляди ученици с родител гурбетчия"Я статия за ***, лелее не знаех че е родител на 115 хиляди деца, не е спирал да прави деца
1
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко хубаво нещо е демокрацията, кеф ти да си гледаш децата, кеф ти да не си ги гледаш! Отишли са там да "си гледат кефа ", не защото няма работа у нас. Обаче забравяте колко милиона евро от тези родители пристигат в родината, това е по-важно нали ?!