Първите лъчи на слънцето - символ на свободата

Стотици посрещнаха Джулая на плажа в Бургас
Обновена: 1 юли 2015 13:39 | 1 юли 2015 13:39,
8
Първите лъчи на слънцето - символ на свободата
Снимка: bgonair.bg

Стотици посрещнаха изгрева на Слънцето на плажа в Бургас. Джулая отново събра стари и млади хипари край морето, за да отбележат заедно може би най-традиционния неформален празник в България. Името на Джулая идва от едноименната песен на Юрая Хийп.

Юлското слънце се показа над хоризонта точно в 5 часа и 35 минути и очерта пътека над морето. По-емоционалните побързаха да се потопят в солените води, като своеобразно пречистване, други просто посрещнаха новия ден.

"Чувстваш се прероден, нищо, че можеш да го направиш всяка сутрин, но все пак точно тази сутрин е яко!", коментира момче на плажа.

"Ние празнуваме тук вече в продължение на 4 години. Посрещаме слънцето! Очарователно е, изгревът е много красив! Сърцето спира от красотата!", споделят чужденци.

На плажа в Бургас беше издигната сцена, на която цяла нощ звуча много рок, блус и метъл. Джулая е уникален празник за България и не се наблюдава в други европейски страни и в света.

Старите хипари спорят кога точно започва да се отбелязва първият ден на юли в България - 70-те или 80-те години. Единодушни са обаче, че срещите на брега на морето са били, за да обменят идеи, да слушат музика и да четат заедно "По пътя" на Джак Керуак - книгата, която ги учи, че пътят е живот.

"Първите лъчи на слънцето са символ на свободата, както и на новото начало", коментира мъж, който всяка година е на плажа.

А след посрещането на Слънцето, остава споменът и очакването на следващия изгрев на Джулая.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Коцето преди 8 години
Едно време 12 клас, какви ги вършихме. Баш на джулая бяхме с едно гадже на балкона на една квартира в Китен. Взехме всички одеала и ги метнахме на пода за да е по-меко, и..... посрещнахме изгрева на слънцето в страст и любов. Такав свобода изпитахме, че когато слънцето изгря в целия си размер над хоризонта бяхме свършили работата, ех тези млади и луди години ;)
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И мен много ме кефи идеята за свободния човек. Свободният човек, които всеки ден ходи по задължение на работа и на когото му казват какво да прави, защото иначе е тотално безидеен.Но ако не друго, то поне един път в годината можем да се излъжем да станем малко по-рано и да видим колко е красив светът малко след изгрев слънце.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 2:Ех село наше кооперативно...
3
4
 
6
 
! Отговори
рис преди 8 години
На роба му дай символи.А също така да прави и подкрепя безсмислени каузи, за да си мисли,че прави уж нещо сам и свободно.Кауза-да спасим зелените бръмбари и морски кончета, Да спрем тока за 1 час, да се прегърнем днес 100 пъти и тем подобни ..Сега-символ на свободния човек.Символ,ама човека не е свободен! Само символи,лозунги,каузи...
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само на 1 юли ли? От втори, та чак до следващият 1 дЖулИ ще заспиват и събуждат с главоболие.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТАНГРА