Пожар в Чернобил, идва ли радиационен облак към нас?

МВР: Засега радиационният фон у нас е без промяна
Обновена: 2 юли 2015 21:15 | 2 юли 2015 20:51,
111
Пожар в Чернобил, идва ли радиационен облак към нас?
Снимка: Reuters, архив

Горски пожар е обхванал голяма част от зоната около атомната централа в Чернобил, съобщиха украинските власти.

Пожарът е избухнал в понеделник вечерта и е овладян във вторник сутринта. Огънят е засегнал около 130 хектара, вследвие на което огромен облак се е разнесъл над Украйна.

В момента там на много места вали дъжд. В пробите, взети от въздуха в района на пожара, е установено съдържание на Цезий-137, което превишава двойно допустимата доза, съобщава украинската служба по ядрено регулиране.

Още по темата

Според метеоролозите във Варна облакът от Чернобил се носи на юг и по-скоро към Черно море. Засега Варна оставала доста далеч от него.

"Не очаквам да има нахлуване на наша територия, защото във високите слоеве на атмосферата посоката на вятъра е от запад. При земята е от север-северозапад, север-североизток и това, по мое усмотрение, няма да доведе до нахлуване на наша територия на някакво замърсяване. В момента в Украйна в много райони вали дъжд. Вятърът е северен, с леко обръщане към северозапад. Той носи замърсяването по-скоро към юг и към Черно море, а Варна остава доста далече от него", съобщи дежурният синоптик при НИМХ-Варна Венета Тодорова в следобедната емисия на БНР.

По думите й тази сутрин ресорните служби са замервали нивата на радиация във Варна, но не са открити отклонения. Според службите няма място за притеснение, че ситуацията от 1986 година се повтаря.

Синоптикът Симеон Матев от TV-MET изрази друго предположение. "Ако във въздуха в Чернобил има радиоактивни частици, най-вероятно ще стигнат до източните райони на страната ни в петък", каза той, цитиран от "24 часа".

По данни на полицията замерванията на Гражданска защита не са установили отклонения на този етап. Екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението" продължавали регулярно да замерват нивата на радиация.

В същото време обаче служители в държавни учреждения, болници, включително и в Гранична полиция, са предупреждавани тайно да не излизат от домовете си, тъй като облакът ще достигне до българското Черноморие всеки момент, съобщават източници на Varnautre.bg.

Паника обхвана и Пловдив след новината. Преди минути работниците на голяма чужда компания, която има завод в индустриална зона край пловдивското село Радиново, са били предупредени, че има опасност от радиация. Те са инструктирани да затварят прозорците и вратите и по възможност да не излизат.

От МВР пък съобщиха, че няма промяна на радиационния фон на територията на България, вследствие на горския пожар.

По данни, получени от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон, на територията на страната не е регистрирана  промяна на радиационния фон. МВР е в непрекъсната връзка с експерти от МОСВ и Агенцията за ядрено регулиране, уточниха от министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До АнонименИ на мен това ми направи впечатление, ама крякаха като обезумели, една крякаше така силно, че даже си мислех че умира :Д ...
52
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бе, като гледам сателитните снимки, май накъм Фашистка Русия отива облака, което не е никак зле. Ще ни идват на морето рускини с по три цици.
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И на мен ми направи впечатление снощи че стотици чайки крякаха като обезумели някъде към 8 вечерта..
50
2
 
15
 
! Отговори
PRAVDA преди 8 години
Слухове много, но фактът е един: Богатите руски туристи в нашите Черноморски курорти като по команда масово се изпокриха по стаите си и залостиха врати и прозорци. # Алеите, плажовете и ресторантите обезлюдяха. # Ако наистина няма радиация това значи, че е налице московска провокация . . .
49
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АлексЕ от тая посока освен мизерия ,студ и радиация какво друго очаквате !Прав си - откъм Украйна само смрад и нечистоплътност.И през 1986 пак украинец направил най-голямата трагедия - пострадаха сума ти българи.Миналата година заради тях ни спряха Южен поток.Цъфнали сме , та вързали, но помощ им пращаме чрез ЕК.
48
2
 
16
 
! Отговори
демократ преди 8 години
Още няма точни данни за щетите, нанесени на България.В България вестта за атомната авария край Чернобил се промъква "след дъжд - качулка". Свирепата цензура се дължи главно на страха от Кремъл, но българските управници не могат да си позволят лукса сред населението да настъпи паника. Това би довело до масов срив на производството и консумацията на определени продукти. Освен това не е изградена ефикасна система за защита на населението.Гражданите са обучавани как да се предпазват от евентуален ядрен удар от страна на "капиталистическите агресори", а изведнъж, радиацията подло ги изненадва в гръ
47
0
 
11
 
! Отговори
демократ преди 8 години
1986г.,,Българският Чернобил''-укрито престъпление на БКП Прогнилата комунистическа диктатура в СССР създава условия за най-мащабната катарстрофа в историята на атомната енергетика в света-аварията в АЕЦ Чернобил на 26 април1986г. Това е престъпление спрямо народа на Украйна и останалите народи в ,,империята на злото'', за което СССР повече от две седмици мълчи. Съветските ръководители начело с М.Горбачов скриват мащабите на катастрофата и чак,когато радиокативният облак залива Европа чак тогава проговарят виновно. Още по-голямо престъпление прави БКП, която управлява еднолично и безконтролно
46
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 57 - и аз се моля Богу горещо, да се извали над Крим, и после да свие на изток, ако е останало нещо!
45
2
 
17
 
! Отговори
АБВ-Българин преди 8 години
Не няма нищо, няма опасност за гражданите на Р България, дъжда не идва към Варна, отива в Черно море, Варна не е на Черно море, а на Мраморно,а на Мраморно на Егейско.Радиоактивния дъжд в Черно море няма да окаже влияние върху нищо, няма опасност от нищо. Някой защо не вземе да погледне картата на България.
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 53 Друже,МВР не е КАТ или само полиция. В МВР са пожарна и ав. безопасност,гражданска защита,112 и още куп служби.
43
2
 
17
 
! Отговори
До възмутена преди 8 години
Ама там е работата, че те пишат, че няма опасност, а всъщност нивата са двойно завишени!
42
10
 
7
 
! Отговори
възмутена преди 8 години
днес.бг, как не ви е срам да насаждате паника и да внушавате, че съществува опасност? Не ви прави чест, ама никак! Поучете се от истиниските журналисти, които се стремят да отразят събитията такива, каквито са, а не търсят някаква сензация!
41
1
 
1
 
! Отговори
пФФ преди 8 години
До !!!!????Опасност*
40
2
 
11
 
! Отговори
!!!!???? преди 8 години
Цезият е елемент с голям брой изотопи, 31 на брой, от 114Cs до 145Cs. От тях единствено 133Cs е стабилен, останалите са радиоактивни с период на полу-разпад от 0,57 секунди (114Cs) до 3×106 години (135Cs). Изотопът 137Cs е източник на гама кванти и се използва в медицината, но в същото време е един от най-опасните елементи при ядрена авария.Е Не мога да разбера защо при условие, че нивата на цезия са двойно над нормата, няма опастност? На какво се базира нямането на опастност??????????????
39
1
 
5
 
! Отговори
до 57 преди 8 години
Дрогиран ***
38
9
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Е от тая посока освен мизерия ,студ и радиация какво друго очаквате ! Между другото нали братушките нямаше да идват по морето щото ни били сърдити ? Специално в Поморие човек може да си помисли че е в Русия !!!
37
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно време когато гръмна реактора в Чернобил, хората обвинявахатъпата руска техника. Оказа се, че главната вина е била на някакъвтъп укр, който е искал да се натегне и да пусне реактора предсрочно.Сега тъпите укри ни тровят отново, сега е нарочно.
36
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като гледам прогнозите са да се извали в Южна Русия, значи може и ФАЩ да са го запалили и сега да го бутат на изток с ХАРП.
35
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ясно е кой го е запалил, няма украинците да си го запалят сами. Дано се извали над Крим.
34
2
 
12
 
! Отговори
доган преди 8 години
той облака трябваше да тръгне към сащ но понеже те са тук тръгна насам.в кръга на шегата