Кметът на Враца ще проверява проекта за парк "Леденика"

Потокът на туристи към пещерата обаче се е увеличил пет път, призна той
6 юли 2015 19:31, Анисия Иванова
3
Кметът на Враца ще проверява проекта за парк "Леденика"
Снимка, архив Булфото

Кметът на Враца Николай Иванов е разпоредил пълна проверка за всички факти около създаването и изграждането на развлекателния парк около пещерата "Леденика" по проект с европейско финансиране.

На пресконференция той обясни, че целта е да се дадат публични отговори на всички въпроси - от това кой измисли идеята за проекта "Развитие на устойчив туризъм в община Враца. "Леденика"- туризъм без сезони" до реализацията му.

Повод за проверката е както информациите в медиите, така и един от сигналите до Управляващия орган на оперативна програма "Регионално развитие", според който проектът е "нецелесъобразна инвестиция относно оборудването, свързано с атракциона, което не е обмислено, проектирано и реализирано, съобразно природните дадености на района", уточни Иванов.

Той припомни, че проектът за развлекателния парк край пещерата с всички компоненти в него е бил одобрен за изпълнение още през лятото на 2011 г.

Кметът призна, че има шест сигнала за нередности до Управляващия орган и общината ще продължи да оказва пълно съдействие при извършването на проверките по тях.

Според него опитите проектът отново да бъде дискредитиран са поредната политическа атака преди местните избори, но този път в тях е "впрегната" и цялата държавна машина. Николай Иванов съжали, че тези усилия са насочени в тази посока вместо да бъдат употребени в полза на всички жители на община Враца и бъде извършен основен ремонт на пътя до пещерата "Леденика", който е държавна собственост, а вече е непроходим.

"Независимо от опитите да се "демонизира" проекта "Леденика"- туризъм без сезони" и независимо, че аз също задавам въпроса - кой измисли концепцията за него, трябва да се признае, че потокът на туристи към пещерата се е увеличил пет път", каза още кметът, цитиран от БТА.

От началото на годината до края на май над 17 500 туристи са посетили развлекателния парк и пещерата, уточни той. Иванов подчерта, че по проекта са разкрити 10 нови работни места, на които са назначени млади хора като аниматори и екскурзоводи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
край преди 8 години
Още по яка е кражбата от европроекта до Раднево. Някой инфантил си е играл на рицари и построи едни бутафорни крепости-руини до раднево - място където никога не ги е имало. Тази игра на рицари стрева около 6-7млн. лева
2
0
 
0
 
! Отговори
край преди 8 години
Ходих - видях. Направеното е за около 500-800 хил лева. Четири милиона се губят в погледа. Разкрили 10 работни места за 5 млн. лева - страшна работа свършили.
1
0
 
2
 
! Отговори
1234 преди 8 години
Честно казано - проекта и реализацията са една трагедия. Жалко.