Две села си докараха воден режим заради поливане

В София пък си поливат цветята, негодуват в Огняново и Марчево
7
Две села си докараха воден режим заради поливане
Снимка: Булфото, архив

Безконтролно поливане на градините с питейна вода е причина за налагане на режим в гърменските села Огняново и Марчево.

От ВиК - Благоевград установили многократно увеличение на използваната живителна течност от жителите на тези населени места.

Данните сочат, че на всеки жител от двете селища се падат по 700 литра вода на денонощие, което надвишава над четири пъти нормата за страната - 160 литра. Водното количество в резервоара, снабдяващ двете села, е 1209 кубически метра за денонощие, а подаването на питейна вода е 14 литра в секунда.

"Преди време спряха минералната вода на цялото село Марчево и на една трета от нашето село. Сега ВиК не може да осигури същото силно водоподаване и търси оправдания. Признавам, че поливаме градините, защото земеделието е нашето препитание. В София поливат цветята с питейна вода, но никой не прави проблем. Пък и нали си плащаме", заяви днес кметицата на Огняново Димитрия Гюрова, цитирана от БТА.

Местните хора негодуват, тъй като водният режим създава неудобство и на туристите в курортното селище. Част от гостите си тръгват по-рано заради проблема с водата.

Главният инженер на водния оператор Петър Чапкънов опроверга, че недостигът на вода е следствие от спирането на минералната вода, за която проби на РЗИ и ВиК потвърдиха отклонения на някои от показателите и доказаха, че не става за пиене. Така бе прекъсната практиката от години по питейния водопровод да тече минерална вода.

"Само преди няколко месеца при същите водни обеми - 14 литра в секунда, жителите на двете села са потребявали едва 7 литра от дебита", допълни Чапкънов.

Единственото обяснение за сегашния недостиг е използването на питейната вода за поливане на градините и почистване на улиците. Над 40 декара са поливните площи в дворовете на хората. За една поливка се използват
между 25 и 30 кубически метра вода. Простата сметка показва, че това е почти цялото количество питейна вода.

Затова в селата Марчево и Огняново се въвежда почасов режим, който е съгласуван с кметовете на населените места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига глупости!!! Защо досега години наред нямаше проблем с водата? Защото баровците с хотелите и басейните в курортния комплекс напълно спряха и отклониха 100% минералната вода на Марчево към частните басейни, уж била с арсен и не трябвало да се пие. А досега можеха да пият и да поливат нали?
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно от приложенията на мини язовирите е именно водата от там да се ползва за поливане на градини. Ако пък градините са в дворни места - да се изкопа един кладенец, да му се тури помпа и да се полива с вода от там.
3
3
 
7
 
! Отговори
WTF преди 8 години
Като гледате ТВ и ви казват, че питейната вода в световен мащаб е на свършване си мислим, че за нас не се отнася- почвайте да свиквате
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поливат с питейна вода оти не я плащат и се пише загуби по мрежата. Ей 70 годин андрешковци!
1
4
 
10
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Иван отива на кръчма с 10 лева.Петър носи 100 джобни.Иван се черпи без да смята.Персонала му е ял попарата,дава му контролно сметката без да я е искал (уж за смяната) се оказва че са му останали стотинки ,а сервитьорката го гледа в стил "не ми идвай повече".Иван фучи и вика-ами оня защо още яде и пие?Все едно като ме спре катаджия да посоча някой прелитащ самолет и да питам-ми оня с колко кара?А Ох,Ганьооооо