Старо килийно училищe е на път да изчезне

То се намира в двора на горнооряховска черква
Обновена: 22 юли 2015 11:31 | 22 юли 2015 11:15,
12
Старо килийно училищe е на път да изчезне
Снимка: bTV

Двувековното килийно училище в двора на църквата ''Св. Георги'' в Горна Оряховица е на ръба на срутване, заради недостатъчно средства за ремонт,  разказва bTV.

Поройните дъждове се оказват пагубни за килийното училище. Електричеството е отдавна спряно от съображения за сигурност. Стените са пред разпадане от просмукалата се влага, част от покрива е отнесен, гредореда също е засегнат.

Служител на храма ''Св. Георги'' разказва, че от митрополията може би нямат средства за реконструкция и така всичко опира до свещеника на храма – да се оправя, както намери за добре.

Вече втора година продължава борбата на хората от Горна Оряховица да спасят едно от най-старите килийни школа в страната, създадено още в началото на 19 век. От 2013 година сформирания Инициативен комитет пише писма от специална комисия към  Министерския съвет.

За съжаление, 2 години по-късно, отговор все още няма. Преди дни отново се праща писмо, в което будните граждани наблягат, че вече състоянието на килийното училище е плачевно. Малко по-силна буря би била пагубна за състоянието на сградата.

Не за първи път училището е на ръба на закриването. През разрушително земетресение от 1913 година училището е било срутено със земята. Независимо, че почти всички жители тогава губят домовете си, те успяват да се обединят и да вдигнат отново символа на просветата.

Век по-късно дъждовете са на път да отмият спомена за инициативните българи от миналото. Сега повече от всичко е нужно да се отпуснат средства. Школото, което освен че е обучавало българчетата в миналото, е приютявало революционери от Възраждането.

Сега обаче трябва революция в събирането на пари. Нужни са почти 170 хиляди лева за реконструкцията. Ако обаче не се съберат скоро, килийното училище може би няма да види следващата пролет, а ще потъне в забвение. Само черницата в двора ще бъде свидетел за вековете на просвета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
възмездието преди 8 години
Абсолютни глупости.Парите трябват на попа да си губи нова къща или джип както пише по-горе. Тъща му умори целия град ,а пък все за магии говори.Този й направил ,оня й направил .С Алито въртят бизнес.тежко и горко някой да се изправи пред 90 годишната .....Попа е с основно образование ...... близък на владиката ..... и изкара сина си до средно образование .
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
'' Нямат средства''... може би... ?! Но ВИНАГИ има средства за скъпи лимузини и лични облаги !!?!!
2
2
 
6
 
! Отговори
Ядосана преди 8 години
Затова бавно , но непрестанно ни превземат мюсюлманите . В техния Коран е записано, че богатите трябва да отделят 10% от доходите си всяка година за благотворителност и бедните - и те го правят. С тези пари у нас се построиха купища джамии, които ни оглушават всеки ден . Нашите богати люде обаче не искат да заделят и 1% от доходите си, независимо че и в Библията е записано - който има 2 ризи да даде едната на ближния си!
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нужни са почти 170 хиляди лева за реконструкцията :). На нов джип ми прилича работата.