Жегите връщат маларията и марсилската треска у нас

Промяната в климата ще влияе върху заразните болести
31 юли 2015 09:20,
6
Жегите връщат маларията и марсилската треска у нас
Снимка: БТА

Рекордните жеги в последните седмици върнаха у нас позабравени тропически болести, съобщава "Монитор", цитирайки националния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Според него промяната на климата вече сериозно влияе върху заразните болести. Кунчев обясни, че тенденцията се отнася не само за антракса и бруцелозата, но и за марсилската треска, маларията, западнонилския енцефалид и други тежки заболявания.

"Всяко покачване на средната годишна температура вече влияе на организмите и този процес ще продължи", коментира Кунчев.

Междувременно от РЗИ в Кюстендил обявиха и взрив на бруцелоза.

"Няма място за притеснения. Прави се необходимото. Взимат се кръвни проби и се маркират. Това се отнася и за село Смочево, като след това ще бъдат взети проби от животните в село Пастра", обясни кметът на Рила Георги Кабзималки.

Бяха потвърдени и 12 положителни проби на заразени хора.

"Най-вероятно тези 12 човека са консумирали мляко или сирене, което не е минало през необходимата термична обработка", коментира кметът на Рила Георги Кабзималки. Според специалистите обаче бруцелозата не бива да се подценява, защото протича по-тежко от туберколозата.

"Ако човек не се е излекувал навреме и успешно, заболяването непрекъснато напомня за себе си и създава проблеми. Съветът ни към всички хора от рисковия район е при най-малкото оплакване да потърсят помощ", каза и националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
681 преди 8 години
Да, сигурно е от жегите ... От толко много слънце и извънземни ще се появят! ... *** не*астници!!!
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се оправдавайте с жегите, друга е причината - безхаберието на държавата и симулирането на дейност. Преди като се пръскъше редовно срещу комари и кърлежи, що тези болести бяха рядкост, даже маларията беше изчезнала от България!?!