"Дръзки" отново отваря врати за туристи

Корабът торпилира турския крайцер "Хамидие" през 1912 г.
4 авг 2015 12:30,
10

Снимка: Булфото


Един от символите на българската военноморска история - корабът-музей "Дръзки", от днес отново отваря врати за посетителите и им разказва какъв е бил животът на моряците в началото на миналия век.

Торпедоносецът е единственият в света запазен плавателен съд от този клас, коментира директорът на Военноморския музей във Варна Мариана Кръстева пред БТА.

Корабът е построен в началото на миналия век във Франция. България получава шест такива плавателни съда, които са на море до средата на 40-те години.

"Дръзки" влиза в историята на страната ни сред успешното торпилиране на турския крайцер "Хамидие" през 1912 година по време на Балканската война. Историците припомнят и това, че на него е карал стаж великият поет Никола Вапцаров. През 1957 година корабът е обявен за музей.

"Дръзки" дълго време бе затворен за посещения, тъй като фундаментът на който е поставен, поддаде, посочи Кръстева. По думите й с пари от бюджета на Националния военноисторически музей проблемите са отстранени и от днес посетителите са отново добре дошли на борда. Те могат да разгледат кубрика и каюткомпанията на кораба. Да се запознаят с условията, в които е живял екипажът, който обикновено е бил между 25 и 30 души.

"Дръзки" се е движил с твърдо гориво, скоростта му е достигала 26 възела. Печката, на която се е приготвяла храната за екипажа, е на палубата. На борда е имало три торпеда и две малокалибрени оръдия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Вн Това е "Смели" - също участвал в атаката. По неизвестни прични Дръзки не е запазен, а в музея е Смели с комина на Дръзки - пробойната в комина е единственото попадение което понасят нашите катери нея вечер. От изтреляните 6 торпеда - едно улучва Хамидие в носа, останалите са изхвърлени след няколко дни на брега. По номерата им е установено че Хамидие е ударен от кап. Купов (Купата). Торпедистът на кап. Добрев - мичман Альов избързва и стреля без заповед, след него стрелят и останалите
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВнДа така е. Всъщност това не е "Дръзки", а "Строги".
3
2
 
8
 
! Отговори
Войвода преди 8 години
По ТВ беше много интересен господина който развеждаше екипа на БТВ и обясняваше събитията свързани с кораба.Бих го характеризирал като морски пират:дълга коса,липсващи зъби и огромен ланец,който беше изкакарл пред ризата на показ....Такъв *** ли ще показва на туристите "Дръзки".
2
1
 
6
 
! Отговори
Вн преди 8 години
Всъщност това не е Дръзки, а негов близнак ;)
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ех, велик, велик е бил Вапцаров, но на 23 Юли никой не се досети за него !