Колонка – тук, и тук, и тук. Акция "пломба" вършее

Подменят 11 000 пломби, след като разбрахме, че караме с терпентин
20 авг 2015 10:40,
68
Колонка – тук, и тук, и тук. Акция "пломба" вършее
Снимка: архив, Булфото

Продължава акцията срещу некачествените горива у нас. И днес 30 екипа на икономическото министерство ще подменят пломби на бензиновите колонки. Целта е до събота сутрин да бъдат подменени 11 000 пломби на бензиностанциите в страната.

Вчера експерти на Института по метрология започнаха смяна на пломбите на измервателните уреди по бензиностанциите. Препломбирането започна от Пловдив от малка бензиностанция на ул. "Цар Калоян". Още на първата проверена колонка експертите откриха нарушение.

"Установи се, че се различава количеството литри с това, което трябва да влезе реално във вашия автомобил", заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, която проследи проверката на място.

Оказа се, че на всеки 20 литра заредено гориво се отчита със 100 милилитра повече бензин в колата. По този начин сметката набъбва.

"Не можем да пломбираме бензиноколонката сега, защото трябва да дойде ремонтно звено, да се замери разходомерът и тогава вече да се постави редовна пломба", каза пред Dnes.bg инспектор Тодор Бабунов.

Акция "пломба" стартира, след като преди ден премиерът Бойко Борисов поиска институциите да се активизират, за да няма повече нарушения. По думите му 40% от горивото в нашите бензиностанции е или с терпентин или с високо съдържание на сяра.

"Ако се сложи терпентин, той прави бензина много по-взривоопасен. Не мога да кажа дали е икономическо изгодно да се слага терпентин в горивото, смятам, че не е оправдано", коментира днес пред Нова тв Николай Янев, който отговаря за техническото обслужване на една от бензиностанциите в столицата. 

"При съмнение от страна на клиента, винаги може да се поиска се от управителя да се направи замерване на точност на съоръжението. Това се прави като се налива гориво в 20-литровия еталон. Всички управители на бензиностанции са предупредени, че не може да се отказва тази услуга", обясни той.

Според Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация, големите вериги бензиностанции имат много стриктен вътрешен контрол, защото те разчитат на доверието на клиентите и печелят от оборота, а не от разреждане на горивата.

"Няма как управител на бензиностанция, служител в бензиностанция или шофьор, който кара горивата с цистерна, да развалят качеството", твърди той.

"В малките бензиностанции, особено във ведомствените могат да сложат всичко в горивото и слагат всичко", смята Делчев.

Вчера Бойко Борисов поиска и от Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе – има ли картел при търговците на гориво у нас. От антимонополния орган обявиха, че имат нужда от месец-два, за да завършат проверката. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
КиПаджия преди 8 години
Понеже съм слагал измервателни уреди по петролните бази на Лукойл в страната и на нефтобазата в Росенец и нефтозавода ще ви кажа, че са така направени, че макар и да има пломби по разходомерите, си има и специален софтуер към фискалните устройства, с който може да се спре меренето на преминаващото гориво в определен момент и това да се подаде към системата на Митниците. Всичко това е правено от български инженери по руски заказ и така винаги са на загуба. Само натискаш копчето и системата спира.
50
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дянков ги беше погнал,но не издържа горкия, сега,май ще ги сложат в ред!
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
чакаите като се върне на предишните цени петрола - тогава ще видите как цените ще скочат двойно аламинут и кой ще е виновен тогава - а познайте
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
репортажа по телевизията си беше като за идиотии то май в българия са болшинство щом им пробутват такива номерапри наливане на 20 литра грешка 100 грама- те в олиото от 1 литър ви лъжат с толковатова е точно 0.5 % грешкаако е проблем санкционирайте ги- ама съм сигурен че е в нормите- ама кой му пукаима колонки за продаване от някои министърпредседатели - пари им трябвати веднага са виновни или руснаците или комунистите - общо взето противниците на крадливите кравари дето управляват у нас
47
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ето почна се руснаците са виновни ами бензина по австрийските бензиностанции да не е он лукойл- ами румънската рафинерия на един хвърлей място и в румъния горивото с нормолни цени- ще крещят че руснаците са виновни докато гушнат милионите от смяната на колонките
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
крадат и лъжат като зая последноначело с банкянския кефирникакве необходимаст няма за да се сменят колонкитемного е просто ако засечеш измама жулиш яка глоба и тя отива в бюджетаама нещат - колко милиона ще се изкярят от смяната ааалуди пари - да смениш колонките на чяла държаватова си е за затвор ама нали мафията си има министърпредседател ще си гушнат милиончетата- аборигените ще ги залъжат с приказката че комунистите са виновни
45
2
 
4
 
! Отговори
наивен преди 8 години
Абе, наивници и ***! Защо се хващате на тъпите номера на Боко тиквата? Тези номера той ги прави за заблуда на "матр'ρияла", не разбрахте ли? По този начин прикрива най-големия престъпник в бизнеса с горива - ортака си Валю Златния! Наистина, златен трябва да е станал, след като вече 15 години снася в СИКаджийските бездънни джобове!Нищо, че е ощетил държават с милиарди! Точно затова делянпеевското нищоежство Владито Горанов е финансов министър!
44
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При нас е най-скъпия дизел (ако може да го наречем така), защото ние сме единствените в ЕС със руска рафинерия. А кой продаде Лукоуй на рашките, Ванцо Костов, който уж имаше много пари в КТБ, но вече го няма в списъците на синдиците. Какво се оакзва, че аз правя *** милионер. Тия не спират да ни мачкат вече 70 години, истинска империя на злото!
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе стига сте ревали само, всеки мн компетентен. Като не правят нищо-лошо, като започнат да правят-пак лошо... то угодия няма. По-добре да има проверки и да ги стреснат малко, пак ще е по-добре за нас и в качеството и в количеството. Нали затова взимат заплати.
42
5
 
6
 
! Отговори
Румен преди 8 години
Ми спрете да зареждате бе , бойко , мойко , тиква , дрън ,дрън , не зареждайте като ви е скъпо.
41
1
 
10
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Големи приятели ,няма що,ако не е най скъпия газ ,ще са горивата ми сега и виновник трябва да се търси че лъсна поредната схема за грабеж .
40
1
 
20
 
! Отговори
Мирослав преди 8 години
Поредните показни акции! Само малките бензиностанции правели далавери... Глупости! Човек да се чуди вече къде да зарежда! Бензина и дизела унас си е *** навсякъде! Аз карам на газ, разликата на пълна бутилка (32 литра) с бг газ и с чужда е около 60-70км... На бензин разхода ми скача с 1-2 литра поне! Какво да говоря повече! Не стига, че плащаме най-скъпото гориво спрямо мин. заплата, ами и ***... Ужас!
39
6
 
5
 
! Отговори
Бентли преди 8 години
Не си зареждам колата в България. Като ми намалее горивото, паля Бентлито и хващам автобуса за германия. От там си пълня 2 туби нафта, паля автобуса и се връщам с колелото, да си напълня резервоара.
38
1
 
22
 
! Отговори
doichland преди 8 години
Цената на американския петрол се срина до $ 40,80 за барел. А ПРИ ВАС ЦЕНИТЕ НА БЕНЗИНА И ДИЗЕЛА СРИНАХА ЛИ СЕ!?!?
37
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тиквата е замислил как да реши проблема!До всеки маркуч, на всяка колонка,на всяка бензиностанция по един милиционер.Ще бъде внесено предложение за увеличаване щата на МВР с необходимите стотина хиляди нови пазители на петролните продукти.
36
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТЪРСИХ СУТРИНТА В БГ САЙТОВЕ ДА ПРОЧЕТА КАКВИ СА ВИ ЦЕНИТЕ НО НИКЪДЕ НИЩО НЕ НАМЕРИХ. ДА НЕ БИ ДА ИМА ЦЕНЗУРА ВЪРХУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ЦЕНИТЕ ВИ НА ГОРИВАТА? ТУК В ГЕРМАНИЯ ЦЕНИТЕ ПАДНАХА ДРАСТИЧНО. В МОМЕНТА БЕНЗИН 100 ОКТАНА СЕ ПРОДАВА НА 1 ЕВРО И 5 ЦЕНТА. ДИЗЕЛА СЕ ПРОДАВА НА 0.99 ЦЕНТА ПРИ ЗАПЛАТА ОТ 2.500 ЕВРО ГОРИВОТО Е БЕЗ ПАРИ. КАКВИ СА ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА В БГ? СПОРЕД ЗАПЛАТИТЕ ЛИ СА ВИ?
35
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ли само едно местенце в тази скапана държава,в което да няма далавери?? Мисля че трябва да дойдат експерти от цял свят за да изучават този феномен наречен бай ганьовски. Как е възможно да няма едно едничко нещо което да не се краде в тази страна?? За какво европейско интегриране говорим боже мой!! Ние сме бананова страна, абсолютно третия свят
34
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Некачествените горива не ги правят в бензиностанциите, а ги прави неплащащата данъци руска мафиотска фирма! Много лаят от правителството, но за лукоил и дума не дават да се каже!Още римляните преди 2000 години са казали:"Ако нещо не ви е ясно, търсете къде отиват парите" и и ще ви се изясни.Ако бензиностанциите крадат на литър по 1 стотинка, за лукоил отива 1 лев.
33
0
 
6
 
! Отговори
balkando преди 8 години
Само на мен ли ми се струва, че проблемът беше с пломбите на сондите на нивомерите ?! Големи тарикати, как извъртяха хем да има акция, хем далаверата да продължи )))
32
0
 
3
 
! Отговори
Аман преди 8 години
От 6 години карам кола с 25л бутилка за газ. Винаги я зареждам когато свърши. При ново зареждане газта е 20-21л. За тези 6 години само два пъти ми "заредиха" повече от 25л. Единият път беше в бензиностанция на Ромпетрол на Коматевско шосе в Пловдив и вторият път на "Лайт газ" до медицинските общежития пак в Пловдив. От тогава избягвам тези вериги.