1,5 тона ракия без акциз хванаха във видински казан

Дължимият данък за "грозданката" е над 6700 лв.
27 авг 2015 09:00,
7
1,5 тона ракия без акциз хванаха във видински казан
Снимка: Агенция "Митници"

1 524 л. наливна ракия без документи за платен акциз задържаха служители на Митница Лом.

Алкохолът е открит в град Дунавци, община Видин, при проверка на митничари. Проверен е специализиран малък обект за дестилиране - казан.

В складово помещение на обекта са открити 600 л. ракия без документи. При последвала проверка в жилищни сгради, граничещи с обекта и стопанисвани от същото лице, са открити още 924 л. от същия алкохол. Взети са проби, работата по случая продължава.

Дължимият акциз за задържаното количество от тон и половина е над 6700 лева.

Според Закона за акцизите и данъчните складове специализираните малки обекти за дестилиране или така наречените "казани" са единствените обекти, в които се изварява ракия за лично потребление.

Гражданите имат право да изварят от собствени плодове неограничено количество ракия, като само за първите 30 л. използват намалена на половина ставка (около 2,20 за литър в зависимост от алкохолния градус), а за останалите стандартната ставка от 4,40 лв. за литър.

Задължение на казанджията е да отчита количествата пред митническите власти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"взети са проби" - 2 туби по 10 литра за проба, ако им хареса ще вземат пак!до къде я докарахме, човека сам си произвежда нещо, вече ако го продава по магазини и тн. да му търсят сметка, ама що да не може да си направи 2 тона ракия?Ами ако от някоя нива са му артисали плодове които не е искал да ги продаде за жълти стотинки??Никъде не се говори че се е готвел да я продаде.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако с парите от ракиения акциз закърпваме бюджета, вместо да прибираме акциз от големите играчи и тарикати (извинете - бизнесмени), няма да се оправим скоро...Колко ли струват чиновниците необходими да се установят, документират и приберат тези 6700 лева и съпоставими ли са тези ресурси с реалните пари изхарчени за данъчен и митнически контрол на големите фирми и банки в България?
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕГАТИ ДЪРЖАВАТА!!!!ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА СИ СВАРИ И РАКИЯ ЩОТО ХЕМ ЩЕ ПЛАТИ ЗА ВАРЕНЕТО ХЕМ ЗА АКЦИЗА ХЕМ ЗА ПРЕКАРВАНЕТО ДО ТАМ!!!!!!!ТОВА ВСИЧКОТО Е ОТ БУДАЛИСОВ!!!!НО НАРОДА СИ ГО ИЗБРА СЕГА ЩЕ СИ СЪРБА ПОПАРАТА!
3
2
 
12
 
! Отговори
Андрешко преди 8 години
Бат Бойко не разбра ли, че не трябва да пипа ракията на българина, защото това е последната утеха дето му остана и вземат ли му я и нея е способен да се надигне и да свали всеки от власт...
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този е тотален ***. Аз като варя ракия, изкарам ли 20 литра, пълня тубата, на колата и в къщата. Да дойдат, да не дойдат всякакви кръвопийци, повече от 20 литра няма как да намерят.
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отиват двама митничари на проверка и хващат бай Пешо да вари ракия. Казали му "Ся ко ше праим, сядай и пиши обяснения". Добре, казал байчото, ама само да ходя да се изпикам, че нещо простатата ме алармира. Седнали да го изчакат при казана, нашия се връща, взима химикалката и почва да пише: Излизам си аз от ***, отивам до казана и що да видя - двама митничари седнали и варят ракия.