Румънка и бебето й спасени след сложна операция у нас

Случаят е рядък и един от най-тежките в практиката
31 авг 2015 09:30, Александър Попов
14
Румънка и бебето й спасени след сложна операция у нас
Снимка: Reuters, архив

Млада румънка и бебето й бяха спасени от лекарите в МБАЛ Бургас със сложна двойна операция. Едва сега, след като жената и детето са изписани от болницата, лекарите могат да говорят спокойно за случая, който е един от най-редките и тежки в практиката им.

23-годишната туристка Ана-Мария пристига на почивка в Бургас със семейството си в началото на август. Жената е бременна в осмия месец. Няколко дни по-късно започва да повръща и има силни коремни болки. Първо лекарите решават, че причината е високо кръвно, но след няколко консилиума със специалисти от цялата страна се оказва, че причината е преплитане на червата.

Поставянето на диагнозата е усложнено и от факта, че жената говори само на румънски и е трудно да бъде разбрана. За да помага в комуникацията, спешно пристига почетния консул на Румъния в Бургас Евгения Попеску. Тя превежда на екипите, за да бъдат симптомите обяснени възможно най-точно.

"Единственият изход е спешна операция, но преценихме, че бебето е все още незряло, за да се появи на бял свят. Близо седмица жената бе в реанимация, под постоянно наблюдение, за да спечелим време за бебето. Беше много трудно да се постъпи така, че изходът да бъде добър и за майката, и за детето", обясни началникът на "Родилно отделение" д-р Антонио Душепеев.

В операционната влиза смесен екип – гинеколози и хирурзи, а операцията е "2 в 1" – секцио, за да се изроди бебето, и реконструкция на преплетените черва. С първата част се заема д-р Антонио Душепеев, а с втората – хирургът д-р Красимир Кенолов.

Още няколко дни в болницата са критични за Ана-Мария и новородената й дъщеря Ребека, за която се грижат в Отделението по неонатология. Но вече всичко е наред и преди ден двете бяха изписани от болницата.

"Огромни благодарности на лекарите, които успяха да се справят с тежката ситуация въпреки езиковата бариера. Поддържам връзка със семейството, което живее в района на Букурещ, и двете са добре", каза Евгения Попеску.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: операцияМБАЛ Бургас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Дени преди 8 години
Браво на лекарите! Нека има повече такива успехи и добри новони!
7
0
 
3
 
! Отговори
лекар преди 8 години
Поставянето на диагноза "тънкочревен илеус"/"преплитане на червата"/е елементарно и е задължение на всеки лекар!Група грешка и некомпетентност е да объркаш преклампсия,протичаща с отоци,повишено кр.налягане и белтък в урината с илеус при който водещи са коремните болки и повръщането.Още повече,че ако диагнозата не се постави навреме и операцията не се проведе до 6-я час настъпват необратими повреди в тънкото черво и се налага да се отстрани част от него/резекция/.Какви са тези консултации???
6
0
 
9
 
! Отговори
Читател преди 8 години
Една прекрасна новина, която между другото те кара да си горд, че си Българин!!!Дай боже всеки ден по една....,
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bravo na doktorite.
4
3
 
39
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
Защо ли ми се струва че ако това се случи на Българка в чужбина, консулът няма да се мръдне защото това не му влиза в задълженията, а и няма право да пътува, а и трябва да се платят едни пари задето му е причинено безпокойство....Браво на лекарите
3
21
 
14
 
! Отговори
Проста истина преди 8 години
Така е щом е за чужденци, било то и румънци нашите лекари се стараят. Ако е за някой българин щяха да му изпишат аспирин и да го пратят на домашно лечение....
2
0
 
65
 
! Отговори
Беселина преди 8 години
Браво на българските лекари! Да са живи и здрави майката и бебето! Пак Господ е бил българин!
1
0
 
75
 
! Отговори
ТУЗ преди 8 години
ХВАЛА на българските доктори!