Стотици букове изсечени незаконно край Пирдоп

Склоновете в района са останали без никаква растителност
31 авг 2015 08:26,
36
Стотици букове изсечени незаконно край Пирдоп
Снимка: bTV

Държавни и частни гори са изсечени край Пирдоп. Склоновете в района са останали без никаква растителност, въпреки че според разрешителните трябва да бъдат отсечени само 20% от дърветата.

Смолско и Камено са два от центровете за добив на масивна дървесина и дърва за огрев в Пирдопска област. Там от години работят стотици частни фирми. Според местните много от тях обаче не се съобразяват със закони и наредби. Всяка година Мария Хранова разбира кога точно започва дърводобивния сезон от поредното срутване на каменния ѝ дувар.

Поредният случай на произвол на частна фирма за добив на дърва беше констатирана и през изминалата седмица. В землището на съседното село Смолско цели хълмове бяха оголени.

Според специалисти там дърво няма да поникне в следващите 100 години. Под резачките падат над 500 незаконно отсечени бука, което е повече от 16 декара насаждения.

На един от парцелите, за който няма издадено разрешително за сеч, частната фирма навлиза редовно и изсича хиляди дървета. Това се разбира и от марките, поставени от контролните органи.

"Това е букова гора от високостъблен бук, която се стопанисва 120-140 години. Едно поколение гора. Сечта е изведена пресилено, разстроено е насаждението, което неминуемо ще доведе до нови повреди на оставащите дървета и ще наруши цялостта на гората", обясни Николай Гаджанов, директор ДГС - Пирдоп

Освен че не спазват предписанията на лесовъдите, частникът подправя и горските марки, които определят кое дърво да се сече и кое не.

От горското са категорични, че ще наложат максималната глоба от 10 000 лева на дърводобната компания. Оказва се обаче, че дървесината, която е била отсечена, е скъпа и фирмата нарушител най-вероятно е продала добива си за много по-голяма сума от тази, с която е глобена.

Букът, който се използва най-вече за изработване на детайли, мебели, ценна дървесина, така и за огрев това, е една от най-желаните и котирани дървесни видове. На корен може да стигне до 60-70 лева и може да се предположи, че ако са отсекли 300 кубика такава дървесина е около 20 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
до Дик 25 преди 8 години
този въпрос е просто излишен!!!
20
0
 
3
 
! Отговори
Дик преди 8 години
къде са били горските докато се е секла гората. Или са спали или играят с секачите.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И нищо да не им направите .тези които са посегнали на любимите деца на майката -природа -дърветата ,ще бъдат наказани-жестоко,както бог си знае.
18
0
 
2
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
МНОГО ПРАВИЛНА ПОЛИТИКА ,БЕ....ХА,ХА,ХААААААААААА...*** , ПРОСТАЦИТЕ И *** ---ТРЕБВА ДА СЕ САМОИЗЯЖДАТ И САМОИЗБИВАТ..!Кой нормален , ще си цапа ръцете с тех....Ран ът ,ли...??!!
17
0
 
4
 
! Отговори
Злобара... преди 8 години
......ТЪКМО ПОРОИТЕ ШЕ ГИ ДАВЯТ ПО-ЛЕСНО.....ХА,ХА,ХААААААААААА....ХА , ДАНО....!!!
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДжокоЛошото е че потопа ще засегне само невинни хора, не и тези, които са отговорни за това безчинство! А местните хора и без това вече страдат: "Всяка година Мария Хранова разбира кога точно започва дърводобивния сезон от поредното срутване на каменния ѝ дувар."
15
0
 
7
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 8 години
ПО-ПРАВИЛНО БЕШЕ ДА СИ КОРИГИРАТЕ СТАТИЯТА, А НЕ ДА МИ ТРИЕТЕ КОМЕНТАРА...ИЛИ НАПРАВЕТЕ КУРС ЗА ОГРАМОТЯВАНЕ НА ЖУРНАЛИСТИТЕ СИ. СТАТИИТЕ ПОЧТИ ВИНАГИ СА С ПРАВОПИСНИ ГРЕШКИ ИЛИ С НЕТОЧНОСТИ...А СЕЛОТО ВСЕ ПАК СЕ КАЗВА КАМЕНИЦА, А НЕ КАМЕНО И ПИРДОП НЕ Е ОБЛАСТ...
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега ги хванете и ги хвърлете в затвора всички тези нагли същества.
13
1
 
5
 
! Отговори
123 преди 8 години
Вече не се страхувам от пожари.
12
0
 
9
 
! Отговори
Владимир преди 8 години
Трябва фирми с констатирано повторно умишлено неспазване на предписания, да им се отнема лиценза, не просто да се глобява. И после ако бъдат хванати да секат направо в затвора.Тия глобички са като в градския транспорт на софия - пътуваш без билет 3 месеца, хващат те веднъж, плащаш си глобичката и си 100лв напред.
11
0
 
10
 
! Отговори
Джоко преди 8 години
Сега им пожелавам на тези, които са унищожели гората един хубав потоп от планината !!!!
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЕйПо тъпотия единствено украинците ни бият, но само засега!
9
0
 
24
 
! Отговори
eko преди 8 години
Продължавайте да замърсявате въздуха,продължавайте да сечете дървета и след 10г ще се печем лятото на 45градуса,нивото на св.океан ще се повиши,ще има двойно повече бури наводнения и урагани.Продалжаваите да сечетеАлчници.Ще си платим всички многого Скоро
8
4
 
14
 
! Отговори
-10 преди 8 години
На кой му пука, важно е магистрали да има! Нал' така Боко?
7
0
 
17
 
! Отговори
шуменец преди 8 години
Абе това дори не е някаква защитена местност, те резерватите и парковете осякоха, че някяква обикновена гора ли ще заобиколят?
6
9
 
3
 
! Отговори
столичан на дърва преди 8 години
Да секат хората, тази година дървесината за огрев поевтиня, така и трябва да бъде. Нали човек трябва да топли къщата си в полите на Витоша, с какво да е ако не с дърва. Сечете да има с какво да се топлим, сечете. Добре че дойде Бойко да поевтинееят дървата.
5
2
 
11
 
! Отговори
www преди 8 години
ТОВА НОВИНА ЛИ Е ? ?? ЩО СЕ УЧУДВАТЕ ? - ТУКА Е БЪЛГАРИЯ...
4
0
 
21
 
! Отговори
закривай преди 8 години
Уж щяха да спрът дървената мафия .. всяко чудо за 3 дни и то не в гората ги бореха а в *** телевизии
3
0
 
13
 
! Отговори
gtf преди 8 години
не трябва ли горският да маркира отсечените дървета, както са на 'фигура' и да издаде превозен билет, като следи и цялото количество по разрешителното за сеч. Защо проблема се констатира чак сега, кой е взел пари да си затвори очите ?
2
0
 
22
 
! Отговори
Дедо Гого преди 8 години
...И докато дни наред се е секло, от горското нито са чули, нито видели какво става ! Гнусни продажници ! Цялата *** - от горските, през секачите, до изкупвачите - в затвора ! Ако имаше правосъдие, разбира се...