Не падащи звезди, а падащи... плочки на Рожен

Астрономите опряха до дарители, за четвърти път са пред фалит
30
Не падащи звезди, а падащи... плочки на Рожен
Снимка: Булфото, архив

Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен няма пари за ток и вода, а учените молят дарители да им помогнат със средства за спешни ремонти.

Още по темата

Обсерваторията дължи 264 хиляди лева за ток и вода, която означава, че може и да затвори врати, ако не си платят сметките.

Падат камъни от фасадата на обсерваторията, може да паднат и цели козирки, призна Никола Петров, директор на обсерваторията.

Първият инструктаж пък към астрономите, които посещават обсерваторията, е да внимават с контактите, с плочите, с падащи предмети къде от покрива, къде от сградата като цяло.

"Покривът тече, но сами не можем да го поправим, не се лепи с лепило, трябват средства и за покрива. Аз посрещам и изпращам гостите и се чудя как да ги опазя, а те са дошли да правят наука тук. Освен това интересът се повишава и идват много любители астрономи", каза Петров пред Нова телевизия.

Националната обсерватория за четвърти път е пред фалит. Досега все оцеляваше някак си, но директорът й призна, че вече му омръзва този проблем. 

От години астрономите сами с подръчни средства се опитват да спасяват скъпата апаратура и инфраструктурата на обсерваторията. В стаите, където живеят учените, ремонт не е правен повече от 35 години.

"Ако не съхраним това нещо, ние изоставаме от света, това е нашата национална обсерватория в крайна сметка", обобщи Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАМЕРИХА МИЛИОНИ ЗА СПОРТНИ ЗАЛИ И КАКВИ ЛИ НЕ ЕКЗОТИКИ!!!! А УЧЕНИТЕ НИ ПРОСЯТ ЕДВА ЛИ НЕ.....!!!!! ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕМ В ПЪРВАТА ДЪРЖАВА С ОБСЕРВАТОРИЯ, КОЯТО Е ИСТОРИЧЕСКИ АРТЕФАКТ!!!! СРАМ МЕ Е, ПОВРЪЩА МИ СЕ И НЕ СМЯТАМ ИЗОБЩО ПОВЕЧЕ НИКОГА ДА СЕ РАЗХОЖДАМ ЗА КАКВИТО И ДА Е ИЗБОРИ!!!! ТАЗИ ДЪРЖАВА Е ОБРЕЧЕНА....НО Е ЖАЛКО ЗА СТРАНАТА НИ, КОЯТО ИНАЧЕ Е КРАСИВА...!
5
1
 
13
 
! Отговори
! преди 8 години
Срамота, наливат милиони за пълни простотии, а за астрономите няма!
4
0
 
21
 
! Отговори
Тони преди 8 години
Обсерваторията е огледало на държавата - на никого не му пука за науката, а се дават много пари за какви ли не глупости. Много жалко, бил съм там - мястото е прекрасно а учените много отдадени, предвид при какви условия живеят. Срам ме е, че е в такова състояние. Ако се направи национална кампания с удоволствие бих дарил пари.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И това е в държава, в която образованието е обявено за приоритет. И не е единствен пример. А ако не беше приоритет?
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези 264 хиляди лева задължения се равняват на няколко пътувания на БББ. А вярно, в тази държава не се дават пари за знания и наука.
1
4
 
21
 
! Отговори
Баба Меца преди 8 години
Срамота, драги управляващи! Най-големия телескоп на балканите пред закриване!?!? А нашичкия си фърка със самолетчето по партийни събрания и реже лентички на щяло и нещяло. Повече от ясно е, че науката е последна грижа на правителството, след като Дянков едва не прати БАН в гробищата! Ми да, тия астрономи к'ви са там, колко гласа могат да датат за правилната партия? Айде у лево...