730 хил. лв. за "Училище без отсъствия"

Парите са за заплати на учители, заместващи колеги
0
730 хил. лв. за "Училище без отсъствия"
Снимка: архив, БулФото

Общините получават 732 хил. лв. по националната програма "На училище без отсъствия" с решение на правителството. 

Средствата се отпускат от бюджета на МОН. Те ще послужат за изплащане на реално взети часове от учители и възпитатели, които заместват през първия учебен срок своите отсъстващи колеги.

„На училище без отсъствия” е една от 10-те национални програми за развитие на средното образование, финансирани от правителството.

С друго решение Министерският съвет одобри тарифата, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по БНТ и БНР при провеждането на изборите и за информационно разяснителна кампания за националния референдум. Тарифата е аналогична на тази от предизборната кампания за парламентарните избори през 2014 г.

Кабинетът прие решения за откриване на почетни консулства на България в Полша и в Пакистан със седалища в Гданск и в Лахор. За почетни консули на страната ни са назначени Ян Стравински и Саад Али Хан

Консулството в Полша обхваща Поморско и Куявско-Поморско воеводства.

Пакистан представлява интерес за България с оглед на външноикономическата стратегия за връщане на българския бизнес на традиционни и навлизане на нови пазари на изток. Новооткритото консулство в страната обхваща най-голямата провинция на Пакистан по брой на населението, обем и ръст на икономиката Пенджаб. Това е и най-индустриализираната административна единица на страната, а столицата й – Лахор, се определя като най-големия образователен и научен център на Пакистан.

Откриването на консулството ще подпомогне посолството ни в Исламабад за разширяване на търговско-икономическите връзки и засилване на културния и научен обмен с Пакистан, както и за цялостното развитие на българо-пакистанските отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари