В Гърмен се напече: Къщите падат, ромите се вдигат!

Жандармерията спаси кметицата от саморазправа
7 сеп 2015 13:11,
176
В Гърмен се напече: Къщите падат, ромите се вдигат!
Снимка: архив Булфото

Напрежението в община Гърмен отново ескалира. Около 10 часа сутринта булдозер започна разрушаването на поредните незаконни къщи в ромската махала. Жителите им пък се вдигнаха на бунт и препречиха пътя на машините. Само жандармерията спаси от саморазправа кметица Минка Капитанова, която наблюдаваше процеса от първа ръка.

Още по темата
Размириците започнаха след падането на третата къща. Този път незаконните постройки, които се разрушават, не са бараки, а двуетажни и триетажни къщи.

Събарянето беше временно преустановено след като собственикът на третата къща припадна по време на разрушаването й. Мъжът си глътна езика, а близките му се опитаха да го свестят, но безуспешно, съобщи “Фокус“. Мъжът беше отведен в болница от пристигналия на място медицински екип.

Напрежението ескалира в ромския кв. “Кремиковци“ след като събарянето на къщите беше възобновено. Жителите на махалата препречиха пътя на булдозера и не й позволиха да работи. Ромите започнаха да хвърлят бутилки по къщите и да влизат в разправия със служителите на реда.

Те опитаха да стигнат и до кметицата Минка Капитанова, която получи помощ от жандармерията, за да напусне мястото. Ромите я обиждаха и й отправиха закани за саморазправа.

Над 50 полицейски служители и жандармерия има в ромската махала в Гърмен. На място са изпратени и пожарна и линейка.

Това е втората акция по събаряне на незаконни ромски постройки в общината. Разрушаването им започна в края на юни, когато бяха премахнати 4 къщи от всичките 124. Събарянето обаче беше спряно заради острата реакция на Европейския съд по правата на човека. Той излезе с решение, че преди да се разрушават жилищата на хората в Гърмен, трябва да им бъде осигурен алтернативен дом.

Затова местната власт обяви, че хората от съборените къщи ще бъдат настанявани в бившата сграда на училището в село Осиково. Собствениците на разрушените имоти обаче не са съгласни с това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
25г. преди 8 години
До 96 Има ли теглич?
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Продавам Трабант с ляв волан.
69
4
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 8 години
Balgarite sme po butaneto zare.Da butnat saboretinite no stabilnite ka6ti da gi ozakoniat...a ne da butat gotovoto i da se 4udiat kade da gi nastaniat...Kolko stabilni postroiki butnaha...Ako ne bjaha saborili palatite na zar KIRO mojeha da gi nastaniat tam..
68
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Na Vas pone Vi dadoha da gi vdignite i da jiveete vremenno, a kakvo da davash polovinata zarabote pari za meseca za naem i konsumativi ili edna 4etvart, a da si kupish i duma ne moje da stava. V amarika sa go izmislili malki darveni kashti zashto tuk ne. V Zemlqnki li shte jiveqt.
67
1
 
21
 
! Отговори
До88 преди 8 години
Да български граждани с ЛК с адрес но не на тези частни имоти и без да плащат ток вода и данъци. Е затова и ЗАКОННО да си отидат по местоживеене а не да ми вземат помощи и само да се жалват БЕЗ ДА ИСКАТ ДА РАБОТЯТ. Бутайте всичко незаконно!
66
7
 
5
 
! Отговори
край преди 8 години
Вижте заглавието - "Катар иска 100 хил агнета годишно от нас". Ромите могат да отглеждат милиони глави *** в България. Кметът на Белово продаде на фирма 16 хил. декара земя. От тази земя могат да се изхранват 160 семейства и да не крадат. Ромите трябва да бъдат оземлени и да се спрат субсидиете за пшеница. В момента в България се отглеждат само ефтини култури /пшеница, царевица и слъвчоглед/ и се изнасят. Тези култури не изискват работна ръка и се създадоха латифундисти с млн. декари земя.
65
7
 
1
 
! Отговори
ROM преди 8 години
SAIDINENIE NA ITO4NA ROMELIA SAS KNYAJETVO BALGARIA
64
22
 
3
 
! Отговори
бг преди 8 години
До БългаринСъбаряте ги, ама после като станат те мнозинството до 10-15 години, ще ни го върнат тъпкано. Не ми се мисли какво ни чака и какво ще правят с нас те пък тогава, направо не е истина.
63
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ромите са български граждани с български документи за самоличност
62
30
 
6
 
! Отговори
777 преди 8 години
Дасикане Рома са българи-християни , дори са признати по някои места в България за Аспарухови *** , защо събарят къщите им
61
6
 
13
 
! Отговори
край преди 8 години
Българската земя може да изхранва 15 млн. човека а ние сме 7 млн. и виждам деца и възрастни хора да търсят храна в кофите за смет. Не ми казвайте че те си го искат това битие. Трябва да забранено да го искаш и да се създадат условия от труда си хората да могат да живеят достойно / ненепременно богато/ НО достойно. Българите да си оправим страната.
60
6
 
30
 
! Отговори
Край преди 8 години
На българите ни се налага да живеем заедно с ромите. Искаме не искаме - те съществуват - родени са тук и са тук от столетия. Правят повече деца от нас и скоро ще се изравнят с нас като бройка. Призивите за "напалми, сапуни и пр." са глупости които само задълбочават проблемите. Бутането на десетина коптора е имитация на дейност от държавата Необходима е силна репресия от държавата към престъпността на етноса НО и шанс за всеки човек от него, които иска да живее от труда си.
59
2
 
23
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Събаряй!
58
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
50% от българите са офце а другата час са папагали *** е тва племе
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До kamashit:Колко време ти бе нужно ,за да скалъпиш тази маймуница?Ако искаш да бъдеш чут,че и разбран запиши се на училище.15.09. наближава,побързай!
56
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-после някой трябва да се опита да обясни на тези хора,че няма безплатен обяд.Трябва да бъдат наказани всички държавни органи,които са си затваряли очите или направо са толерирали беззаконието.Къде е прокуратурата?Всички по веригата трябва да си понесат своето наказание за да не дишаме прахта на румънците.
55
9
 
1
 
! Отговори
kamashit преди 8 години
abe, tea bulgar medii sto ne pokazvat kakvi alternativi im e dala kmetkata i bg darjavata?! ot kakvo sa se otkazali tezi kurajlii romi?
54
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ли е свобода на словото и европейската конвенция
53
1
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не разбрах защо ме изтрихте? Написах как се справя полицията във Франция при аналогичен случай. Това някаква тайна ли е?
52
2
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дайте им по един сирийски паспорт и към меркел!