Беззаконие под пагон царяло в Асеновград и Първомай

Кражби, корупция и рекет се ширели в двете полицейски управления
Обновена: 17 сеп 2015 16:27 | 17 сеп 2015 16:24,
75
Беззаконие под пагон царяло в Асеновград и Първомай
Снимка: Impact Press Group, архив

Шокиращи разкрития за полицейските управления в Асеновград и Първомай бяха изнесени от главния секретар на МВР Георги Костов, окръжния, и апелативния прокурор на Пловдив Румен Попов и Иван Даскалов.

Още по темата
Търговия с влияние, кражби, укриване на престъпления и срастване на полицията с криминалния контингент на територията на двете полицейски управление са само част от нарушенията, които са констатирани от отдел Вътрешна сигурност на МВР.

В ареста са общо 15 души, сред които петима полицаи и двамата началници на районните управления.

Връзка между арестите в Асеновград и Първомай няма, но е сходен начинът, по който са функционирали двете полицейски управления. "Един от най-фрапантните случаи е от първомайското село Караджалово, където заради незаведена кражба на коне, се стигнало до убийството на крадеца", съобщи апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов.

В Асеновград масово се прикривали пияни шофьори срещу рушвет. Шефът на районното управление пък прикривал кражба на гориво, за да си зарежда личния автомобил с него. И в двете районни управления на седмица има по 10 незаведени сигнала за престъпления. А полицията не реагирала на сигналите за кражби по селата.

"При проверката на Вътрешна сигурност се оказало, че 80 % от наличния състав в полицията в града са се занимавали с други дейности – селско стопанство, малки бизнеси или други странични дейности, които са забранени от закона", каза окръжният прокурор Румен Попов.

В Първомай е прикрита и кражба на 3 милиона лева, както и незаконна кариера, от която държавата е ощетена с над 2 милиона лева. Повдигнати са обвинения за корупция и пране на пари. Задържаните ги грози затвор до 10 години.

Тежък феодализъм и анархия! Така Окръжният прокурор на Пловдив определи случващото се в Първомай и Асеновград, довело до ареста на началниците на районните управления Васил Налбантов и Димчо Темелков и още петима полицаи.

След като бяха изнесени потресаващи данни за ситуацията в двете районни управления, за множество прикрити престъпления, за незаведени сигнали на граждани, за манипулирани разследвания, за корупционни практики, започващи от почерпки и стигащи до различни възнаграждения, включително и автомобили, прокурорът призова гражданите да подават сигнали и да се обръщат за помощ към прокуратурата.

"Няма гаранция, че подобни практики няма и в други районни управления, но тук, в този момент, давам гаранция, че отсега нататък всеки колега трябва да се чувства наблюдаван. Да си даде сметка какво прави и да прецизира дейността си. Компромис няма да има за никого, без значение от ранга му", заяви главният секретар на МВР Георги Костов. Той също призова гражданите да подават сигнали до Инспектората на МВР и Вътрешна сигурност, като даде гаранция, че всеки ще бъде проверен.

"Обезпокоителен е отказът от правосъдие. Има многобройни откази за завеждане на жалби в различни полицейски управления. Искаме да се преборим с тези практики", заяви Костов.

"Много от сигналите на гражданите са отбелязвани в книгата от дежурните, но в последствие не са регистрирани и по тях не е работено. Това от своя страна е причина тези престъпления да останат неразкрити, а извършителите им да продължат да вършат нови", заяви зам.-окръжният прокурор Галин Гавраилов.

"Пред нас стои изключително тежката задача да организираме работата в тези районни управления. Но нека от тук нататък всеки служител да знае, че носи отговорност за делата си", апелари директорът на полицията ст. комисар Христо Разсолков.

Шефът на "Вътрешна сигурност" уточни, че работят по сигналите от март и това, че реализациите са направени в един и същи ден, е съвпадение, а не търсен ефект. Това е затруднило доста операциите, в които са участвали 6  прокурори, 12 следователи и 35 служители на отдел "Вътрешна сигурност". Присъствали са и служители на ДАНС, които са работели по други случаи, свързани с арестуваните началници.

Апелативният прокурор Иван Даскалов изрази недоумението си как в продължение на години другите институции, които са имали отношение към извършваните нарушения и престъпления, са си затваряли очите. Това естествено е довело до пълно обезверяване на местните жители, пред очите на които са се извършвали и са се прикривали престъпления. Затова и на разследващите е било изключително трудно да открият хора, които да свидетелстват. И в двата града е царял неописуем страх. "Едва накарахме хората да излязат от къщите си и да дойдат да дадат показания", твърди Румен Попов.

По тази причина прокуратурата е започнала да прави изнесени приемни в малките градове, за да може по-лесно да стигне до хората. Предстоят посещения на прокурорите и в другите по-малки населени места в областта.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: асеновградМВРПървомай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разработваме ли още урановите мини, там им е мястот!
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tази *** ходи да се търкаля по паветата, че им били малко парите и че се пенсионирали на преклонна възраст- 40 годишни! Да изкарат от пандизите и директно всички милиционери- вътре.
54
5
 
3
 
! Отговори
4epa преди 8 години
NE IZGONETE KGB IVSI4KO STE BADE OK !!! DO KOGA A !! HER BORISOV STE GI TRAE6!! A !!!!!
53
3
 
4
 
! Отговори
4epa преди 8 години
ASAMO TAM LI !!!!!KADETO SA KOMUNISTITE E TAKA !!!!!! KGB I DS SA NA VLAST I NIAMA OTKA4VANE !!!!
52
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе разпуснете го това МВР, вмирисано е навсякъде . Където и да отидете да проверявате ако питате хората дали ще кажат и колко добра дума за полицията? Вижте и коментарите когато стане дума да полиция- това е красноречиво доказателство за обичта на народа.
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Кенефистан60 NAPALNO SAM SAGLASEN
50
3
 
22
 
! Отговори
Кенефистан преди 8 години
Вие хора, какво очаквате, при условие, че полицаите идват от българския народ...Айде да си говорим реално, просто такъв ни е манталитета за съжаление. Всеки, като получи малко власт, става *** - това е истината. Дали ще е политик, данъчен, полицай, някакъв друг служител, шеф на частна фирма, работник....Всеки гледа да изкяри от където и каквото може. Моля Ви, нека бъдем реалисти, не само да плюем. Когато осъзнаем къде е проблема, тогава ще можем да се справим с него.
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
v vellingad na tri metra ot raionnoto vzaka nidelia ima pazar na kradeni gumi i avtucasti.
48
1
 
6
 
! Отговори
ха, ха преди 8 години
До АТАКИСТ - ИЗХОДА Е.....РЕВОЛЮЦИЯ ДРАГИ БЬЛГАРИк'ва революция бълнуваш ве! Народът си харесва мафията и хайдутлуците. Иде му отръки. С нов ред ли ще сменя това, с което си е откърмен?
47
8
 
10
 
! Отговори
777-7 преди 8 години
Всичко е политическа игра. Мой приятел в управата на ГЕРБ още пролетта ми каза че началника на МВР в Първомай ще бъде сменен.
46
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Т и в Созопол е така,,срастване с престъпници,,,кричт се далавери оправдават се престъпници какво ли не още,,но на кого му пука,,тя цялата държава май се е срастнала с мафията
45
2
 
20
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
ИЗХОДА Е.....РЕВОЛЮЦИЯ ДРАГИ БЬЛГАРИ------ИНАЧЕ РОБИ ДО СМЬРТ
44
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Навсякъде е така! Повтарям - НАВСЯКЪДЕ!!! taka e v SKAPANATA DURJAVI4KA NARE4ENA BG
43
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е защото работата им е много отговорна,много стресова абе от всичко най,за разлика от другите мързеливци като миньори или хирурзи например.За да се отстрани проблема предлагам.Пенсиониране 1 месец след започване на работа.100 брутни заплати при пенсиониране.2000 лв. стартова пенсия,която всяка година да се актуализира с 100%.
42
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Навсякъде е така! Повтарям - НАВСЯКЪДЕ!!!
41
3
 
31
 
! Отговори
хгклл преди 8 години
Уви, не е само в Асеновград и Първомай... На много други места положението е абсолютно същото!
40
3
 
26
 
! Отговори
НЕОФЕОДАЛИЗЪМ преди 8 години
Ха, добро утро!В малките населени места ситуалицията е следната: Общинска власт-Полиция-Местни "бизнесмени" са страстнали в едно...при това много отдавна. Неофеодализма е в разцвет - ако искаш да имаш работа в малко населено меасто трябва да ближеш ***, да си послушен и да си траеш. Ако искаш някоя по добра работа (за 800-900 лева например) трябва и да си близък с някой от гореупонематите структури. А ако си много блисък с тях - тогава си над закона. Това е. Затова който може бяга от там.
39
2
 
23
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
До Анонимен"Подгонили са ги, защото на някого нещо не са бутнали..."Много ясно, като се има предвид, че бивсшата съдружничка на министърката на вътрешните работи търгува с бебета, какво остава за дерибеите по места.
38
1
 
7
 
! Отговори
anonim преди 8 години
v zela bulgria e taka:)...smeshki:))))
37
1
 
25
 
! Отговори
Идат Изборииии преди 8 години
Преди имаше едни Костинбродски фалшиви бюлетини за партия ГЕРБ, сега ми мирише на Асеновградски и Първомайски....