Рибар загина от изгаряния, закачил жица

Това е третият такъв случай за месец само в Пловдив
12 окт 2015 13:50,
21
Рибар загина от изгаряния, закачил жица
Снимка: Reuters, архив

Пловдивчанин на 32 г. почина от тежки изгаряния, които получил, след като закачил с карбонова въдица елмрежа под напрежение 20 киловолта. Той бил приет в университетската болница "Свети Георги" със 75 процента поражения по кожата. Лекарите не успели да го спасят, пише "24 часа".

"Пациентът претърпя операция и бе поставен в изкуствена кома и на апаратна вентилация. При подобни изгаряния обаче се стига до фатален край", коментира д-р Красимир Янев от клиниката по термични травми.

По думите му само в рамките на месец това е третият случай на рибар с карбонова въдица, поразен от ток. Другите двама мъже, на възраст 54 и 65 г., са били по-леко обгорени и след оперативните интервенции са се възстановили. При единия изгарянето е било 8%, а при втория - 12.

Злополуките са станали по един и същи начин - докосване на жиците при замятане на пръчката.

Според специалисти карбонът наподобява желязо, тъй като е изграден от въглеродни нишки. Особено опасно е с въдица от такъв материал да се ходи на риболов при светкавици и гръмотевици.

Риск съществува и когато карбонът е на разстояние 1,5-2 м от мрежа под високо напрежение, тъй като се създава волтова дъга. В нея попада рибарят и става проводник на електричество, което влиза през ръката и излиза от стъпалата или големите пръсти на краката. Получава се т.нар. "пламъково изгаряне". Пострадалите често имат вътрешни поражения - отгоре кожата може да е здрава, но мускулите са засегнати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
ПорЦелан преди 8 години
До 13-ти номер - разбирача. Щом като въглеродните нишки са изолатор, извади графитите на два молива и бръкни с тях в контакта! А иначе 20kV могат да те изплющят и през дървена пръчка - достатъчно е да не е напълно суха, могат и през зелена тръстика, изобщо трябва да се внимава и да се ходи със ситни крачки под тези жици
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА ОГРАДЯТ ОПАСНИТЕ МЕСТА СЪС ЗАБРАНА НА ЛОВА ТАМ
10
2
 
8
 
! Отговори
Мдам... преди 8 години
До бахтиНа всяка карбонова въдица има стикер с предупреждение,че е електропроводима.По скоро на много места далекопроводите ,,провисват" до бреговете на водоемите,модерните въдици са с дължина по 7-8 м. и стават злополуки.
9
2
 
7
 
! Отговори
До 10 преди 8 години
Ако не се лъжа, на етикетите и често на самите пръти има емблеми за опасности при експлоатация, подобно на всички опасни предмети в магазините изобщо. Големи хора сме, а и рибарите в 90% от случаите знаят за свойствата на тези въдици. Човекът от статията най-вероятно е отишъл на непознат водоем, и от мерак и бързане въобще не е обърнал внимание на висящите жици...
8
2
 
8
 
! Отговори
бахти преди 8 години
Не съм много сигурен,но трябва да има упътване с рибарската пръчка при покупка,което да предупреждава за електропроводимостта й ако има такава при потенциално наличие на ток във водоема,да във водоема.Ако ли няма такова упътване,то това не е ли основание за съдебно дело...
7
3
 
5
 
! Отговори
Трънчо преди 8 години
До ХахаНЕ! Путин, Меркел и Обама са виновни!
6
12
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 8 години
Бойко е виновен. Оставка
5
6
 
22
 
! Отговори
Защото преди 8 години
До Защо?Въдицата е предназначена за ловене на риба. Производителите не могат да знаят или да бъдат отговорни за начина, по който тя се използва. Виновни са си самите рибари.По същата логика трябва да спрат и производството на леки автомобили, защото те са изключително опасни - с тях всеки ден се води Война по пътищата.
4
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Карбонът е много добър материал за въдици - лек и еластичен. Тези пръчки затова са и скъпи. Колеги, пазете се, от години има много случаи на пострадали рибари с карбонови въдици. Оглеждайте се добре на водоема за жици и следете прогнозите за времето.
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Защо?щото са по леки здрави и т.н. по по по ....но и по опасни
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
доста такива случай има трябва да сме по внимателни - жалко за момчето
1
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко риба има по магазините та тръгнал да лови?!