Пловдив на челно место по дела за домашно насилие

Хората разпознават своите права, отчитат юристи
13 окт 2015 15:36, Красимир Ангелов
3
Пловдив на челно место по дела за домашно насилие
Снимка: Булфото

Пловдив се нарежда на челно място в страната за миналата година по брой заведени дела за домашно насилие, като почти всички са от жени, сочи изследване на фондация "Джендър алтернативи" направено по проект "Ефективно прилагане на Закона за защита от домашно насилие".

Адвокатът на фондацията Рада Еленкова съобщи, че техният брой е 230 и това по думите й означава, че хората разпознават своите права и могат да заявят, че са пострадали от близки хора, съобщава БТА.

Проектът е финансиран от Министерството на правосъдието и включва редица срещи с институции за работа с пострадали от домашно насилие, в това число и с представители на ОД на МВР-Пловдив.

Целта е да се анализират пропуските в законодателството и да се актуализират определенията за това какво включва домашното насилие, коментира Еленкова. Тя припомни, че законът е приет през 2005 г. с помощта на неправителствения сектор, а четири години по-късно са направени и промени в него.

Според адвокат Мариана Каварджикова, голяма част от проблемите за осигуряване на ефективна защита са в съда. По думите й това включва изискването пострадалият да докаже с безспорни факти извършеното домашно насилие и се изключват актове на насилие преди последния, разглеждайки го като единствен.

Рядко се използват заповеди за незабавна защита, а и не се разпознават психическото и емоционално насилие, коментират още юристите. От фондацията настояват да се разкрият специализирани състави в съда, които да се занимават само със случаите на домашно насилие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.