Нова схема: Купуваш самолетен билет и гориш!

Измама за хиляди левове, жалбите – без резултат
19 окт 2015 10:53, Анисия Иванова
68
Нова схема: Купуваш самолетен билет и гориш!
Архив: Булфото

Разкрита е скандална схема за измама със самолетни билети. Собственик на туристическа фирма мами хора с хиляди левове. След закупуване на билет онлайн той още същия ден анулира резервацията.

Потърпевши пускат жалби в полицията и прокуратурата, но до момента без резултат. А въпросният човек продължава да мами клиенти. Къде и как става това показва разследване на Нова телевизия.

Как една ваканция-мечта или бизнес пътуване се превръщат в кошмар? Оказва се лесно. Намираш в интернет туристическа компания, която предлага добри цени за самолетни билети за далечни дестинации. Звъниш или изпращаш мейл и до три дни вече имаш билет. Виждаш го и плащаш. Това обаче винаги се случва месеци преди пътуването, защото така е по-изгодно. Всичко е наред, докато не отидеш на летището. Тогава става ясно, че всъщност нямаш билет, защото той отдавна е анулиран. Изгорял си с хиляди левове, а плановете за почивка или бизнес остават в миналото.

Как се случва всичко това?

"Купих два самолетни билета до различни дестинации. С целия багаж, с координация с други хора, трябваше да присъствам на много важна среща", оплаква се Диляна Икономова. Тя планира пътуването си до Южна Африка три месеца преди да замине. На фиксираната дата отива на Летище София и разбира, че е измамена. 

"Измами ме Георги Богданов. Те се представят, че издават самолетните билети, изпращат електронните билети по пощата, след което ги канселират”, добавя Икономова.

По думите на Даниела Колева, собственик на туристическа агенция, която е в бранша от 20 години схемата е класическа и работи от много години и това обикновено са едни и същи хора, които си сменят имената на фирмите.

"Когато един недобросъвестен такъв колега е анулирал издадения билет, ако го анулира в същия ден, той няма да плати и няма да загуби нищо. Ако го анулира в следващите дни, ще заплати глоба, но разликата от сумата пак ще остане в него. И хората обикновено не го проверяват това нещо. Когато тръгнеш да се чекираш, разбираш, че нямаш билет”, обяснява тя.

Кой взима парите за билетите? Георги Богданов е собственик и управител на туристическа агенция "Ефект Травел”. Потърпевшите сочат него като виновник на провалените им екскурзии.

Друг измамен по същата схема - Илиян Вачков също е дал пари, но така и не е заминал за Маями.

"Билетите са за САЩ. Щяхме да ходим до Маями. Ние поръчахме билетите от въпросния Георги Богданов. Купихме шест билета, прати ни ги на електронен мейл и си тръгна. Преди две седмици решихме да проверим какво става. От "Ер Франс" директно ми казаха, че още с издаването билетът е бил анулиран и билети нямаме", обяснява Вачков.

А Георги Богданов, срещу когото има над 20 жалби в полицията, не вдига телефона си на хората, които е измамил. Неоткриваем е и за органите на реда. Според разследването той има неуточнени отношения не с една фирма, а с много. Защото неговата компания  няма лиценз за издаване на билети. Това става чрез други фирми, с които той сключва договори. И съответно не изпълнява. Хората с пълно право могат да търсят парите си от фирмата, издала билета, а не само от този, който прави резервациите.

"Най-неприятното е, че няма как да си вземеш парите, защото или изчезва фирмата, или я прехвърлят на някого, който няма средства, или правят нова фирма и започват отново пак по същата схема", обяснява Даниела Колева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е на вас колко ви е акълът да поръчвате билети от...физическо лице? Пък дори и "агенция" да е - проверете я поне каква е или поръчвайте направо при авиокомпаниите. Ама нали ви предлагат фантастични цени, а? Та затова кълвете. Същата алчност, както и навремето при първите финансови пирамиди с обещаната огромна възвращаемост...Това е то съчетанието на алчност и ниска финансова, правна и потребителска култура.А България си остава Страната на чудесата, щом такива тарикатчета не са на топло.
14
2
 
29
 
! Отговори
пепе преди 8 години
Винаги ми е било странно, защо хората използват посредници за закупуване на самолетни билети (хотели и пр.)Не се изискват някакви специални умения. Отваряш сайта на Авиокомпанията с която искаш да пътуваш, не трябва перфектен английски, става и с дебитна карта не само с кредитна избираш дати и готово.Или се ходи на място в "реномирана" туристичека агенция.Отвартителен начин за измама, но и много находчив, личи си че Българин я е мислил тая схема.
13
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре дошли в БГ, тука закони няма и всеки си прави какво си иска
12
23
 
12
 
! Отговори
Veronika Boqnova преди 8 години
Eto za tova moite dve malki bebenca shte poznavat Bulgariq samo kato turisti,no nikoga grajdani na Bulgariq.Tazi durjava esva ne provali moq jivot,ala na decata mi nikoga.
11
10
 
14
 
! Отговори
... преди 8 години
Аз когато ще пътувам, лично отивам в офис на фирмата, плащам и си взимам билета. Не правя резервация, направо го купувам. И без това ако е месец преди полета, дали само ще го резервирам или е го платя на момента, цената е една и съща. По сигурно - плащаш и го вземаш в ръцете си. Така с билетчето отивам на летището и съм готов. Не го търся по летището в тоя или оня офис...
10
14
 
21
 
! Отговори
Veronika Boqnova преди 8 години
Mnogo obicham Bulgariq,no mi e pisnalo ot taq izmama narechena Bulgariq.Ot dosta vreme jiveq v chujbina i vseki den se obajdam na bashta si i slusham Emil Dimitrov,kak pee za rodinata mi,ala posle kato visq sutreahnite *** za Bulgariq v internet i sujalqv che sum bulgarka.Tova ne e nito purviqt,nito posledniqt vid izmamnik.Na nashata durjava i trqbva novo opravlenie,ala ne izbrano ot bulgarski grajdani,ala nqkoi koito nikoga ne e chuval kakvo e korupciq,izmama,shantash,i prodajba na rodinata
9
7
 
32
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Хаха... еми като си купува човек билети от Георги Богданов, така ще е. Аз винаги си купувам билети онлайн само директно от превозвача или от сериозни фирми като "Expedia" или "Ebookers". Периодично проверявам дали има промени в полетите и се чекирам онлайн, така че на летището се появявам директно с boarding pass-a. Билети от Георги Богданов засега не съм взимал... хахаха. :)))
8
34
 
5
 
! Отговори
Потърпевш преди 8 години
кой лети още със самолети особено български това е умиращ сектор авиацията със затихващи футкции и чакане по летищата
7
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кеф да ти бъде да убиеш този ***. Жалко че трябва да отидеш в затвора защото ще пише че си убил човек.
6
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какво е тази милиция, която *** 5% от БВП на държавата?
5
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имайте си повече доверие и си резервирайте билетите сами. Не е трудно.
4
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България: Страната на неограничените възможности.
3
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много е тъпо авиокомпаниите да връщат парите от билета на някакъв си посредник, а не на реалния собственик. Докато го правят, ще има и измами.
2
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България всичко е: няма начин да си вземете парите, неоткриваем е. Плоски милиционерски оправдания на полицаи, на които не им се работи.
1
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да му изсъхне всичко на тоя освен прането!!