3 бона глоба и без книжка, ако си в насрещното

Двойно по-високи глоби за шофьорите, които карат пияни и дрогирани
Обновена: 29 окт 2015 09:59 | 29 окт 2015 09:32,
54
3 бона глоба и без книжка, ако си в насрещното
Снимка: Булфото, ахрив

3000 лева става глобата за шофиране в насрещното движение по магистрали и скоростни пътища. Ще се отнема и книжката за 6 месеца. Такива законодателни промени бяха приети в парламентарната комисия за транспорт.

Досега наказанието за джигитите в насрещното бе между 20 и 150 лева. Това обаче е крайно недостатъчно за риска и степента на опасност на нарушението, смятат депутатите от транспортната комисия.

"Имаше няколко случая съвсем наскоро. Предложението за шофиране в насрещното по магистрали и скоростни пътища е да се лишава от правото да се управлява моторно превозно средство за срок от шест месеца и глоба в размер на 3000 лева", коментира пред "Дарик" депутатът Настимир Ананиев.

Транспортната комисия прие на първо четене още редица промени в Закона за движението по пътищата. Новите мерки включват двойно по-високи глоби за шофьорите, които карат след употреба на алкохол и упойващи вещества или без книжка.

Още по темата

Предвижда се и спиране от движение на автомобила на шофьор, допуснал следните нарушения: карал е без да има шофьорска книжка, употребил е алкохол, отказал е да бъде проверен с дрегер или е предоставил автомобила си на друг шофьор, допуснал изредените нарушения.

Според експерта по пътна безопасност Алекси Стратиев в приетите законови промени има редица необмислени неща. Едно от тях е изискването от 1 ноември до 1 март задължително да се ползват зимни гуми.

"Не беше показана статистика, че те са основна причина за пътно-транспортни произшествия през периода. Много малко страни в Европа искат така, както ние искаме, задължително зимни гуми. Много от тях предлагат варианти, които са приемливи, особено за нашата страна - с грайферите, в определен период от време да имат вериги, ако се наложи, да ги ползват, да ползват зимни гуми, когато има сняг или поледица, но не постоянно", каза той.

Стратиев допълни, че има проблем и по отношение на принципа за връчване на електронен фиш за нарушения на пътя.

Според приетите промени, ако нарушителят не бъде намерен на адрес, електронният фиш ще бъде качван в интернет и на тази база ще се счита за връчен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
3
 
! Отговори
хехе преди 8 години
До ППСпадът на жертвите не е заради действията на КАТ, а въпреки тях. Основната причина е намаляването на конфликтните места чрез отваряне на магистрални участъци.
45
1
 
2
 
! Отговори
hehe преди 8 години
До МирославСериозна заблуда е, че превишената скорост е основна причина за ПТП. В статистиката на КАТ две са водещите ПТП по жертви. На първо място е блъскане на пешеходец, на второ е челен удар. И пак според статистиката на КАТ, поради превишена скорост миналата година са станали едва 8 ПТП от над 6700.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
oberete si znacite po darvetaata shapshali prosti....
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво означава нарушителят да не бъде намерен на адрес. Това е така, защото се посещават адреси по времето, когато повечето хора са на работа. Защо КАТ не използва съвременните технологични дадености: E-mail, SMS и т.н. Няма ли това да е по ефективно, отколкото стотици, ако не и повече служители да обикалят адреси, вместо да изпращат съобщенията по компютър, за което със сигурност ще са необходими много по-малко хора.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКакво означава ГРАДЦКИ ? ?
41
1
 
2
 
! Отговори
ДО БОЙКО ТИКВАТА преди 8 години
Според мен отнемане на книжката и 3 брутни заплати щеше да е по спреведливо.! Така закона ще е еднакъв за всички.иначе излиза че всички освен софия ще са ощетени.
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПИЯН ЗАД ВОЛАНА Е В ПЪТИ ПО ОПАСНО ОТ НАВЛЯЗАЛ В НАСРЕШНОТО В ГРАДЦКИ УСЛОВИЯ.ПИЯНИ ДЕПУТАТИ ПАК СЕ СКАТАХА
39
1
 
2
 
! Отговори
сина, преди 8 години
До шишетонаучи се да пишеш, бе, бутилко сплеската. долУ !
38
1
 
5
 
! Отговори
бат Васко преди 8 години
Каква глоба?! Специално за това нарушение, трябва да се лежи в психиатрия.
37
1
 
2
 
! Отговори
ъхъ преди 8 години
Само чупене на ръчички ще помогне ...
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Без конфискация на МПС за сериозни нарушения и милиони лева глоба да се предвиди, като няма кой да я плати е все едно. А спрени от движение коли си се карат постоянно. И това също не е достатъчно.
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато не се смени катаджийското мислене с нормално човешко мислене, нещата няма да се оправят. Катаджийското мислене е простичко - правете нарушения и катастрофи, за да бъдете наказвани и комплексарите да се кефят, че ви наказват. Нормалното човешко мислене е друго - не правете нарушения, защото неминуемо ще си понесете санкцията.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такова име не бях чувал - Настимир.
33
1
 
9
 
! Отговори
До 37 Мирослав преди 8 години
Бъркаш!Първото нещо, което трябва да се направи е да се намалят глобите. Второто нещо е, да се направи така, че след всяко нарушение неизбежно да следва наказанието предвидено в закона. Камерите са един от начините, но не е само този начин. Важното е да се промени сегашното положение. Сега правиш нарушение и си сигурен, че няма да има наказание, а трябва това да се промени към това да си сигурен, че ще последва наказание, ако направиш нарушение.
32
3
 
7
 
! Отговори
До 36 преди 8 години
Моите преки наблюдения са други. Процентът на некадърните сред избягалите от България, е по-голям от процентът на некадърните останали в България. При процентът на "умните" има още по-голяма разлика в полза на останалите в България. Тези, които бяха най-непотребни, бяха едни от първите, които масово избягаха от България. Сега те ми раздават акъл. Я по-добре да си гледат там животът и да не ни се месят в нашите вътрешни работи!
31
5
 
6
 
! Отговори
Мирослав преди 8 години
Решението е камери навсякъде! То е ясно, че КАТ няма ресурси да провери всички. Говоря за превишена скорост (която в главната причина за ПТП) и минаване на червено. Другия основен проблем - корупцията! Аз плащам, а някой "наш" човек, не... Махнете корупцията, увеличете глобите и контрола и всичко ще си дойде на място! За зимните гуми не е уточнено на двете оси ли трябва или?
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИстинатаНапротив, който имаше достатъчно акъл и способности, се махна от тази територия. Останаха най-непотребните и некадърни хора. Само такива могат да си изберат бандити да ги управляват и да ръкопляскат с див възторг щом им кажат така. Да живеят телетата. Както имаше една приказка - докато има телета, ще има и палачи!
29
1
 
14
 
! Отговори
Пасам преди 8 години
Законът е силен с НЕИЗБЕЖНОСТТА на санкциите, а не с големината им.Сега контролът е формален и служи само за изпълняване на план за глоби или за лично обогатяване.Така се формира трайно чувство за безнаказаност у разни ***.То е нещо, като употребата на 'паяците': кръстовищата са задръстени от безобразно паркирали коли, но 'паяците' просто си пълнят гушата с лесни жертви в градинките на крайните квартали.
28
1
 
13
 
! Отговори
До 32 преди 8 години
Проблемът не е в плащането или неплащането на глобите. Проблемът е в неналагането на глобите. Когато виждаш, че около теб се извършват милиони ненаказани нарушения, а теб КАТ те накаже заради това, че си попаднал на хранилка за глоби на КАТ, какъв е възпитателният ефект от глобата? Нулев разбира се.*Хранилка за глоби на КАТ са места, където пътните условия позволяват безопасното шофиране с доста по-висока скорост от разрешената и всички шофьори превишават скоростта. Знаците за ограничение на с
27
4
 
5
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Добре, че хората като номер 31 Stoyan, се махнаха от България и тук останаха по-свестните. Лошото е, че преди да се махнат усмърдяха всичко каквото можаха и наистина много неща заприличаха заради тях на клоака. Казано накратко: "лошият материал" в по-голямата си част се изнесе от България, а нормалните хора в по-голямата си част останаха в България.Трябва да си много т ъ п, за да обясняваш шофирането с материала. Използването на понятието "материал" за хора, обяснява що за човек си имаш насреща