Възпитани хора, хубави коли, а на пътя – неадекватни!

Акция "Зима" през ноември: Да не пестим от гуми и оборудване
92
Възпитани хора, хубави коли, а на пътя – неадекватни!
Снимка: архив, БулФото

567 са жертвите на катастрофи от началото на годината, пострадалите са 7444. Данните обяви комисар Бойко Рановски, началник на "Пътна полиция" на пресконференция за традиционната акция "Зима".

Акцията се провежда всяка година с цел подготовка на водачите и на автомобилите за шофиране и експлоатация при есенно-зимни условия. Полицаите ще проверяват не само гумите, но и чистачките, и фаровете.

По думите на Рановски подготовката на автомобила за движение при зимни условия може да повлияе за намаляване на броя на произшествията, пострадалите и загиналите в тях. Комисарят напомни, че на пътя всеки трябва да е отговорен и толерантен към останалите участници в движението.

Ще бъде направена нова маркировка преди началото на зимния сезон, където е необходимо, съобщи Стойчо Константинов от "Пътна полиция" в СДВР. Той обяви, че от началото на годината има 29 загинали в София и около 600 ранени. 16 от жертвите са пешеходци.

Акция "Зима" ще се проведе през целия месец ноември, като в началото на месеца ще се акцентира върху велосипедисти и превозни средства с животинска тяга, съобщи „Фокус“.

Ще се проверява както изправността, така и светлоотразителните елементи по тях. 6 ноември е обявен за Ден без загинали велосипедисти на пътя.

190 са загиналите пешеходци на пътя през изминалата година, изключително голям брой за нашата малка държава, каза Рановски.

Акцията в периода 9-22 ноември е посветена именно на тях, а 15 ноември е обявен за Ден без жертви - пешеходци на пътя.

От 11 до 30 ноември ще е период за подготовката на автомобили при зимни условия. 30 хил. превозни средства са проверени и са наложени санкции на 3 000 водачи през изминалата година по време на акцията. 27 ноември е обявен за Ден без загинали водачи на автомобили на пътя.

Алекси Кесяков, секретар на държавно-обществената консултативна комисия по безопасност на пътя към МС, призова водачите да намалят скоростта.

По думите му в зимния период рязко нарастват ПТП-та с пешеходци. “Много хора разчитат на това, че някой друг ще научи детето му на правила на движението. Искаме да се обърнем към всички семейства, защото нещастието се връща във фамилията. Човек си отива поради невежество, няма случайни неща", заяви Кесяков.

Патрулите не са достатъчни за тази пътна мрежа, но сме предприели необходимото, за да се вземат мерките за безопасност през зимния сезон, заяви старши инспектор Любомир Рангелов от областната дирекция на МВР.

"Наблюдавам едни процеси в движението - хора възпитани, с хубави автомобили, се държат неадекватно на пътя", коментира Рангелов. Той допълни, че в условия на икономическа криза трудно се заделят пари, но призовава да не се пестят средства за гуми, за да не доведе това до човешки загуби, които са несъизмерими финансово.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви са тия зимни гуми бе? Това някакво беге понятие ли е?
51
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Карам внимателно с добри летни и зимни гуми. Преди година, през лятото, един "специалист" ме удари отзад на Цариградско. Беше със спортен Нисан с една седалка вътре, със високоскоростни твърди гуми. Цялата кола беше облепена с лепенки. Беше валяло, намаляваха плавно, 2-3 пъти натиснах спирачката да види стоповете но той не успя да спри. Питам го, защо караш с тези гуми в града, те са за дривт, колата ти се носеше като шейна? Гледаше като теле! Предницата му замина гадно. Болници много!!
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо в САЩ не са чували за зимни и за летни гуми и мигат на парцали, като ги питаш за смяна на гумите....
49
2
 
8
 
! Отговори
От федерацията! преди 8 години
Шофьори, никаде не е регламентирано какви гуми да използваме! Да, найстина трябва да сме със съответващи за сезона гуми! Аз бих казъл, всички профита , да могат да се движат, както могат, стига да не са много пияни!
48
1
 
10
 
! Отговори
тТт преди 8 години
И защо цъкате минуси на 50???При дъжд,особено при обилни дъждове, отвеждащите централни канали на летните гуми са пъти по-ефективни от зимните!!! Затова и аквапланингът при зимните гуми е по-често срещан при дъжд!!!
47
0
 
7
 
! Отговори
Вик преди 8 години
Колите може и да са хубави, ама малко са възпитаните по улицата. Този или се е объркал, или е с много занижени критерии.
46
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само някой, който не е карал със зимни гуми зимата, може да говори тея празни приказки тук. В момента в който сменя летните със зимни (горе долу по това време на годината), колата почва да спира рязко по-добре!
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До -10това кой ти го каза бе младеж?
44
1
 
3
 
! Отговори
Доктор Ох Ооох преди 8 години
Поради настъпване на зимния сезон подменям вода в капачката с антифриз.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гуми втора употреба, дрехи втора употреба, ............... втора употреба.Кеф.
42
8
 
5
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Много по-стабилно се кара със зимни, спирачния път е много по-къс, управлението е много по-комфортно и не изморително.------------Ако караш по утъпкан сняг, или айде дори и неутъпка. В дъжд и киша ще ме извиняваш, искам да ти видя спирачния път със зимните!
41
0
 
2
 
! Отговори
до 46 преди 8 години
Явно падаш от небето , заедно с другите снежинки ?!
40
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-лесно е да сменя държавата отколкото гумите, разбитите пътища, корумпираните катаджии и дебiлнiте булгаристански калпаци с 20 годишни бракувани талиги...
39
10
 
9
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Зимна гума в дъжд е в пъти по опасна от лятна в сняг!
38
1
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
До Брадвата 39,Не е само до снега, а и до температура. Летните гуми при температури под 0-та са твърди като пластмаса и триенето им е минимално, с малко водичка получаваш шейна на 4-ри колела! Много по-стабилно се кара със зимни, спирачния път е много по-къс, управлението е много по-комфортно и не изморително.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
става още по-мек и се изтрива по бързо, съответно не държи необходимото сцепление. КАЗАХ
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е задължително да има поледица или сняг за да загубиш сцепление с пътната настилка. Достатъчна е и ниската температура. Лятната гума е направена така, че да остава по твърда при високи летни температури и нагрята пътна настилка. При ниски температури тя става твърда като пластмаса и губи сцепление. Съответно е обратно със зимните гуми. Н аниска температура тя е мека, не ненапомпена, просто каучука е по-мек, и трябва да остане такава при ниски температури. При високи температури мекия каучук..
35
1
 
11
 
! Отговори
155/80/13 преди 8 години
имам един призив към всички разбирачи тук- не подценявайте значението на гумите за вашата безопасност. Нали зимата не ходите със сандали, па макар и да няма сняг.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дане, каучука има еластичност две-три години, и дори след това гумата да изглежда нова! Няма това сцепление! Макар аз да карам с стари износени гуми! Все пак аз съм профи. и мога да си го позволя!Отделно, че карам пиян и на червено. Важно е да знаеш кога да минеш!
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вжното е да се глобява простолюдието, да се пълни бюджета на МВР и джобовете на милиционерите!