Участие на България в коалиция "Сирия" – засега "Не"

Външният ни министър смята, че няма как да се мине без сухопътна операция
19 ное 2015 13:07,
90
Участие на България в коалиция "Сирия" – засега "Не"
Снимка: архив Reuters

За момента не може да се говори по никакъв начин за участие на България в международната коалиция, която провежда военни действия срещу "Ислямска държава" в Сирия. Това стана ясно от думите на външния министър Даниел Митов. 

В същото време страната ни изразява готовност за помощ на Франция в борбата срещу тероризма.

Още по темата

"Тепърва ще се установи с какво ние можем да помогнем, в зависимост от това от какво има нужда самата френска страна. Не знам дали ще се наложи изобщо, но заявяваме готовността си. Помощта ни може и да не е военна, може да бъде логистична, помощ по отношение на информация. Дори и само с информация бихме могли да бъдем плезни", каза още дипломат №1. 

Според него нямало как да се мине без сухопътна операция в Сирия. Въпросът бил кои ще са държавите, които ще я осигурят. 

Митов коментира и информацията, че френските терористи са били с български автомати. По негова информация тези автомати са били произведени през 80-те години. 

"Много държави произвеждат оръжия, включително и България. Как едно място се е озовало от едно място на друго може да се установи. В случая България няма как да бъде въвличана и обвинявана за наличието на подобно оръжие, защото това оръжие би могло да бъде от всяка една държава, която произвежда такива оръжия", каза Митов.

Министърът обясни, че с Русия се води диалог за Сирия и Москва има своята роля в решаването на конфликта и стабилизирането на държавата. "В същия момент не може да се предполага оставането на Башар Асад на власт. Не може да се поставят подобни предварителни условия и не бива да се действа сепаративно, както тръгна да действа Русия", каза още Митов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
1
 
! Отговори
Пфф преди 8 години
И как да участват българските сухопътни части като армията ни е 26 000 ( не знам дали и толкова има) , то ако ги пуснат " защита" за наща държава ще има ли недай си боже ако се случи нещо ?? Направо държавата ни е жалка , ми те всички знаят че нямаме армия , много ясно че ще помагаме само с информация !! УЖАС !! И все пак поне да не пращат наши войници като няма армия .. че после недай си боже да не ги връщат в чували с краката напред ..
62
1
 
0
 
! Отговори
Sherbet преди 8 години
A, nie sme si spasiavali evreite ot germanskite nazisti, i siriicite ste si spasim ot frenskite nazisti.
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До komados 75Прав си! Нашият "бизнес" ще бъде когато ИГ дойде в България. Но кой ще ни помогне, ако ние не искаме да помогне НА НИКОГО?
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кого интересует мнение болгарского министра
59
1
 
1
 
! Отговори
От Грозни преди 8 години
Моята Родина Чечения три пъти по-малка от България, но ние сме готови да изпратят свои войници срещу ИГ. Без самолети, танкове и ракети! Само с горещо сърдце и голяма вяра в побъдата!
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Българска песен. 76. "намерим някой редовен освободител" О, да, това както винаги, юнаци!
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Надяваме се, че занапред политик, който сега е президент на страната, чиито свързват с нас вековните връзки на приятелство, въздържайте се от високите етажи на бездоказательных обвинения, че той не ще се зарази параноя своите избиратели, които в повечето все още изпитват уважение към Русия", обясни Захарова.
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Официалният представител на МВНР на РУСКАТА федерация Мария Захарова раскритиковала на изявление на президента на България Росен Плевнелиев за предполагаемо нарушаване на руските самолети въздушното пространство на България."Старши партньори", както ги нарича самият Плевнелиев, биха могли да му обясни разликата между неутрално въздушно пространство над Черно море и въздушното пространство на Република България, което руските СИЛИ, разбира се, не е нарушена и нарушават не се събират. Надяваме
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АААААА, митов, чуваш ли се какво говори?! Какви условия, какви сепаратисти, Асад, Сирия, Путин. Бягай при мама да ти бърше сополите, Боже какви политици е избрало 12% от населението на България!
54
0
 
2
 
! Отговори
Българска песен преди 8 години
Коалиция не покани България да участва в войната, не е тя? България днес отказа поканата, която НЕ БЕШЕ ИЗОБЩО! В крайна сметка , ние ще намерим някой редовен освободител за себе си!
53
0
 
6
 
! Отговори
komados преди 8 години
Нямаме нито армия нито ресурс за това,,,а и да имахме не ни е работа да се занимаваме там,,
52
1
 
10
 
! Отговори
Баси Държавата преди 8 години
Абе,тоя Митов,кой го бръсне за слива?Тръгнал да ми се изказва по въпроси,дето нито има правото,нито има ресурса да участва. "Според него нямало как да се мине без сухопътна операция в Сирия. Въпросът бил кои ще са държавите, които ще я осигурят""Ами дано не сме ние.Да я провежадт тези дето я забъркаха-краварите най-вече.Ти си тръгнал да даваш акър на Путин какво да прави.Лигльо,трай си по-добре да не ни направиш мишена,че ше те е....................ва у смотаняка.
51
0
 
9
 
! Отговори
Ляв преди 8 години
абе митоф,кое е предварително условие? това да кажеш че сирийците сами ще изберат кой да бъде президент или това да кажеш че асад да се махне?Срам ме е че имаме такъв дипломат 1
50
0
 
5
 
! Отговори
Рая преди 8 години
Приветствам диалогичната страна на Русия,тя трябваше наистина да вземе участие и то по-рано заедно с Европа и САЩ,това което се случва в световен мащаб засяга абсолютно всички държави ,но силата за противодействие е в големите държави тези които имат ресурса да го направят.
49
0
 
3
 
! Отговори
Red преди 8 години
До МаринХаха точно така Маринчо...може да го ползват ама дали има части за него...кой знае от кога не са му сменяли маслото ;)
48
1
 
10
 
! Отговори
Марин преди 8 години
С хеликоптера ли ще участваме?
47
1
 
13
 
! Отговори
Яна преди 8 години
Време е да пратим протестната мрежа с Ппплевню начело.Там те ще избухнат с мощен туейн лесбос манифест и след дълга вакханалия с преданите ИД ще капитулира!
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
S 2 samoleta kak da u4astva bG a i nai bednata darjava v eu boiko e prav kasa 4e nama da u4astvame Bravo na bb
45
0
 
8
 
! Отговори
буч преди 8 години
Къде се бутате между шамарите бе МИШКИ!?Не говорете много, че само това ни требе!
44
1
 
3
 
! Отговори
Пази Божеее преди 8 години
До РадиРади, къде живееш бе човече...