Бабаитите в България – пловдивчаните: Бият наред

Жените изпитват срам и страх да признаят, че издевателстват над тях
24 ное 2015 08:40,
68
Бабаитите в България – пловдивчаните: Бият наред
Снимка: flickr

Пловдив е с най-много заведени дела за защита от домашно насилие извън столицата. За м.г. те са 238, а от началото на 2015-а до средата на октомври са образувани 193.

Във Варна м.г. е имало 209 производства, в Бургас - 122. В София делата за домашно насилие м.г. са били 630, но делът им спрямо жителите излиза по-малък, отколкото в Пловдив.

Възходящата тенденция започва от 2005 г., когато влиза в сила Законът за закрила на пострадалите от тормоз вкъщи. Според магистрати една от причините е, че все повече жертви осъзнават правата си.

"В малки населени места като Ловеч и Смолян подобни производства се броят на пръсти, но това не означава, че там няма домашно насилие. Хората се познават и изпитват срам и страх да признаят, че партньорите им издевателстват над тях", казва пред "24 часа" адвокат Милена Кадиева от пловдивската фондация "Джендър алтернативи".

Организацията предоставя безплатни юридически, психологически и социални консултации на пострадалите.

Законът предвижда възможност за превъзпитание на извършителите по програми за преодоляване на агресията. В Пловдив обаче тази мярка рядко се постановява от Темида.

Насилниците са хора от всякакви възрасти, професии и социални групи. През 2014 г. например един от най-богатите мъже у нас е бил осъден на 1000 лв. Глоба.

В "Джендър алтернативи" са чували ужасяващи истории от жени за брутален физически, психически и сексуален тормоз. Много от жертвите идвали със синини, кръвоизливи и фрактури. Пловдивчанка дори била парализирана след жесток побой от съпруга си. Свидетели на сцените често стават децата.

Психолозите твърдят, че хлапетата получават трайна емоционална травма. Момичетата възприемат модела на жертва, а момчетата - на насилници. Това, което са видели вкъщи, го прилагат после в собствените си семейства.

В последните 4 г. в Пловдив се забелязва и обезпокоително нарастване на насилието над възрастни от страна на техните деца и внуци. Младите оказват натиск върху родители, баби и дядовци да им приписват апартаменти и земи.

Семейни войни във Facebook

Нерядко психическият тормоз се упражнява над половинката и чрез Facebook. Такъв е случаят с 40-годишен пловдивчанин, който имал забрана да се доближава до жилището и офиса на бившата си съпруга.

Той започнал да я засипва със заплашителни и обидни съобщения в социалната мрежа. Наричал я боклук, гад мръсна, питбул, проститутка. Заканвал се, че ще води война до кръв с нея за сина си и дъщерята.

"Един ден ще ти го обясня очи в очи насаме. Тогава ще ме видиш за последно и ще заминеш на място, където никой няма да знае къде си. Когато свърши законът, започвам аз", написал насилникът.

Той извадил нож срещу половинката си в детската градина, когато отишла да прибира дъщеря им. Изплашената жена се отървала на косъм, след като успяла да затръшне вратата пред него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
6
 
! Отговори
Бияч на жени преди 8 години
Абе какви простотии сте наръсили тук бе? Жената щяла да набие мъж, с разни толички, *** и все простотии. Има едно много просто природно правило. Жената стои по-долу от мъжа! Сега с еманципацията жените се заразиха с болест по-лоша от тумора. Феминизма. И те били равни с мъжете и искали да командват мъжете. Ще станат равни и ще командват когато цъфнат налъмите. За феминистките само бой и пак бой. Мъже бийте жените феминистки. Нека да ходят с надути сини муцуни и да се жалват на арменския поп!
45
0
 
3
 
! Отговори
Лайф коуч Гурмазова преди 8 години
Сега е супер яко и ексклузивно да се ходи на лайф коуч. А домашното насилие, никога не е излизало от мода.
44
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, комплексарите, не вдигайте ръка на жената, родила децата ви, домакиня, съпруга !Като ви не изнася идете за риба, на лов, намерете си любовница, обърнете градината с правата лопата.
43
1
 
6
 
! Отговори
х преди 8 години
Това в днешни дни да си жена, пред мъж е се едно да си Нацист, пред евреин през Втората Световна.И ние трябва да се отбраняваме!!!
42
2
 
11
 
! Отговори
Софиянец преди 8 години
Мене пък ,жена ми ме бие доста ,често. Хубаво ,че свикнах ,та вече ми аресва....На това му се вика, приспособяване, нека и батко ви научи на нещо...
41
0
 
3
 
! Отговори
пловдивчанин преди 8 години
пак ме засрами Златко...
40
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глад и бой! Тфа е!
39
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имах колежка с такъв брак. Всеки ден идваше синя на работа и крещеше непрекъснато за всичко, личеше си, че нервите и са съсипани. Мъжът и беше полицай и я заплашваше, че ако го напусне, ще и вземе детето, а нея и семейството и ще ги убие. И тя търпя няколко години. Накрая го напусна и все едно стана нов човек, започна да се усмихва, да се облича готино... накрая спечели и родителските права и глезеше детето като за световно. Важното е, че има ли желание, има и изход.
38
6
 
9
 
! Отговори
Цв Цв преди 8 години
Комунистите са виновни !!!
37
6
 
9
 
! Отговори
червена бабичка преди 8 години
Бойко е виновен
36
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А в тази статистика казва ли се че 90% от тези проблемни бракове са започнали след запознанство в интернет ? Т.е. тук няма, не е имало и няма да има обич и любов каквато нормално се получава при среща на живо. ИЛИ - това са бракове по сметка, или това са бракове от няма и къде демек щото никой друг не ги е искал. Е при това като никога не е имало чувства кво да има друго - шамари мн ясно ! А жените - вие сте си виновни, щом търпите това ! Даааа - само вие ! Като те бият - бягай -нар.пог.
35
10
 
8
 
! Отговори
майна преди 8 години
Истината е, че всички са мюсюлмани! Ние христианите не правим подобни неща!
34
0
 
24
 
! Отговори
. преди 8 години
Аз съм на принципа като не се разбираш с жена, си тръгваш и това е. Имал съм такъв опит като дете и знам, че няма смисъл да се седи с някакви оправдания "за детето" или т.н. С постоянни караници не се живее. Жалкото е, че аз бях този, който като пораснах си тръгна и с мен и майка ми. Не мога да си представя дори как може да седиш с жена, с която си крещите, камо ли за бой. Убедил съм се обаче, че повечето жени са склонни да търпят и дори понякога предпочитат подобен тип мъже. Всеки си решава.
33
4
 
20
 
! Отговори
13 преди 8 години
Който не го е преживял - му е по-лесно да коментира!!!Аз съм потърпевша и ви казвам - много е ТРУДЕН И БОЛЕЗНЕН ПРОЦЕСА НА РАЗДЕЛЯНЕТО С ТАКЪВ ЧОВЕК!!!ПРИ МЕН РАЗВОДА ТРАЯ 2 ГОДИНИ - направо ужас!!!ЗАТОВА КАЗВАМ НА ВСИЧКИ ЖЕНИ - СЛЕД ПЪРВИЯ ШАМАР - МАХАЙТЕ СЕ И НЕ ВЯРВАЙТЕ, ЧЕ НЯМА ДА ИМА ПОВЕЧЕ!!! ТОВА Е НАЧАЛОТО - ПОСЛЕ СЛЕДВАТ НЯКОЛКО ШАМАРА, ПОСЛЕ - ПОБОИ ДО ПРИПАДЪК!!!УСПЕХ!!!
32
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не са бабаити, а ***. Щом не може да задържи жена си значи не става и колкото и да се изхвърля си е въздух под налягане.
31
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да седиш при човек, който те бие не мога да го разбера от никаква гледна точка, даже не знам, как се стига до такива неща, трябва наистина да си доста *** човек. Тези тормозени жени правят съзнателен избор за себе си, това е нещо, като наркоманията, не се оплаквайте защото сами сте се докарали до там, нещата винаги са двустранни и винаги има начин за промяна стига човек сам да пожелае, ако не желае да не мрънка и да не се оплаква.
30
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жните биват бити и малтретирани.Аме не пишете за психическия тормоз, който налагат жените. До такава степен се осъвършенстват, все да са прави и да натякват и дуднат и да тормозят, че като нищо им избиват чивиите на мъжете и стават сакатлъци. Защо мислите има толкова ловци в БГ - от любов лъм лова? Неееее - просто искат да се разкарат от къщи.
29
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименМи да бягат от такива мъже бе... ама те седят, щото нали "глей го къв е як моя, половин Дружба мое да пребие"... Свраки, сами си го търсят, после реват... значи не са бити достатъчно!
28
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"сексуалната трансакция"---Хаха, +1 за лафчето. Мда, скандала вдига адреналина у жените, а той им действа като афродизиак.
27
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В романа "Кръстникът" на Марио Пузо, дъщерята на дон Корлеоне се хвана с някакъв простaк, който я биеше. Сина на дон Корлеоне искаше да се намеси, но дон Корлеоне му каза, че щом се е омъжила за него, това си е неин избор и трябва да си носи последствията.