Национален протест срещу поскъпването на винетките

Автошествия преминаха по улиците на 29 града в страната
Обновена: 28 ное 2015 19:53 | 28 ное 2015 15:20, Анисия Иванова
234

 Национален протест срещу поскъпването на винетките. Снимка: Булфото

Граждани от цялата страна се включиха в Национален протест срещу поскъпването на винетките. Недоволни шофьори излязоха с автомобилите си на шествия в 29 града на страната заради поскъпването на годишния винетен стикер за леките автомобили с 30 лева.

В София шествието започна в 14.00 от пространството пред Народно събрание и преминава по "Цариградско шосе". Автомобилите се движат в една колона като натискат клаксоните си. Булевардът е затворен за движение за леките коли, които не участват в шествието, но автобусите на градския транспорт се движат. Пътното платно в посока центъра е свободно за движение. В шествието вече участват близо 200 автомобила.

Още по темата

В Русе автошествието започна от Градските хали. След това колоната се отправи по бул. "Придунавски" и  стигна до района на ГКПП "Дунав мост", където шествието завърши. През целия път автомобилите се движеха бавно, което затрудни трафика, а на моменти дори го блокира. "За тези пътища, които имаме, е безумие да се плаща винетка, а камо ли цената й да се увеличава", каза Диан Димитров, един от участниците в автошествието.

Над 50 автомобила потеглиха на автошествие във Варна в знак на протест срещу поскъпването на винетките. Те се движеха бавно и натискаха клаксоните. Недоволните се събраха пред Катедралата в черноморския град. Оттам  преминаха по бул. "Мария Луиза” и спряха пред сградата на общината. По време на шествието се образува задръстване. Автомобилите бяха обкичени със стикери против поскъпването на винетките. Развяваха се и знамена. Протестиращите заявиха, че няма да блокират движението, но трафикът в района беше затруднен. Имаше засилено организирано полицейско присъствие, но до сблъсъци не се стигна. След кратко събиране пред общината протестиращите се разотидоха.

Над 50 автомобила участваха в протеста в Благоевград. Недоволните шофьори се събраха в 13.00 часа пред ЮЗУ "Н. Рилски" и 20 минути по-късно, с надути клаксони и развети трибагреници, потеглиха по улиците на града.

В Добрич десетки автомобили обиколиха главните булеварди на града, като на места спираха и затрудняваха движението. „Пътищата в България и конкретно в Добруджа са оставени на саморазрушение. Залъгвани сме десетилетия наред, че магистрала "Хемус” ще бъде построена. Сегашният участък от Варна е в окаяно състояние, което е причина за многобройни инциденти, повреди и катастрофи”, каза участник в протеста.

Стотици коли преминаха по видинските улици в посока към изхода на Видин, където протестиращите срещу по-високите цени на винетките ще блокират главен път Е 79. Колоната от автомобили, която е над 3 км, бе водена от кола с българския флаг. Блокирането на главен път Е 79 ще стане в началото на град Дунавци. Според протестиращите по-високата цена на винетките е неоправдана спрямо доходите на населението в България, особено за живеещите в северната част на страната, където няма и магистрали.

Протестни действия се проведоха и в Бургас, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Шумен, Пазарджик, Плевен, Сливен, Разград, Самоков, Казанлък, Враца, Дупница, Димитровград, Берковица, Белоградчик, Габрово.

Недоволството на протестиращите е предизвикано от решението на правителството да вдигне с 30 лева на цената за годишния винетен стикер за леки автомобили. Промяната влиза в сила от 10 декември тази година, а от 1 януари годишната винетка ще струва 97 лева, вместо 67 лева, колкото е в момента.

Месечната и седмичната цена на стикерите се увеличават с 5 лева съответно на 30 и 15 лева. Годишните винетки за 2015 г. остават валидни до 31 януари 2016 година. За автобусите, отговарящи на стандарта Евро 1 и 2, годишната винетка се вдига до 1050 лева, а за тежкотоварните камиони над 12 тона, винетките според екологичния стандарт стават съответно 1743 и 1340 лева.

Регионалният министър Лиляна Павлова и началникът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров мотивираха увеличението с необходимостта от повече пари за поддръжка на пътищата. Очаква се след актуализирането на цените, Агенция Пътна инфраструктура да събере със 73.5 милиона лева повече през следващата година. Според шофьорите обаче е абсурдно винетката в България да струва повече от тези в западните държави, където пътищата са в много по-добро състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
2
 
! Отговори
Pd,dor преди 8 години
До миранди. Има ли такива такива наведени още много ще е на последно място Българина. Благодари на Живков и трудоваците та караш кола, за тебе и каруца е много. Има още много да пълниш джобовете и сутиените на разни тарикати. Добре, че баща ти те даде тласък да прогледнеш.
145
4
 
0
 
! Отговори
миранди преди 8 години
Аз па да ви кажа - като не ви харесва цената на винетката , продайте си колите и нема да ви се налага да я купуватае ! Хем по малко калабалък по пътищата ще правите , хем по малко ще се разбива пътната настилка . Одете по налъме , ка викат у северозападо . Аз искам да си карам колата и ще си плащам , като имам пари да и напълня резервоара , ще намеря пари и за една винетка. Нали па ги давам един път в годината . Но нема да се оставя некой да ме яха на измисления им протест , за да си приписва политически дивиденти ! *** народ лесно се манипулира !!!
144
1
 
1
 
! Отговори
Flybgair преди 8 години
Do gospodin Bulgarin:V foruma izkazvat mnenie i mobilni bulgarski grajdani, koito v opredelenia moment na obstonationalnia protest se namirat na drugi mesta po zemnoto kalbo - bulgarski diplomaticheski misioneri, atasheta, shofiori, poslanitsi, agenti, sportisti, muzikanti, baletisti, stuardi, moriatsi, kapitani, piloti, gotvachi, kelneri, hudojnici, fotografi, zoolozi, biolozi, finansisti, jivotnovadi, melnichari, hlebari, obustari, chantadjii, zarzavatchii, profesori, akademitsi...i mn.drugi.
143
1
 
8
 
! Отговори
попа преди 8 години
ми цената на винетките като всичко друго в БГ - скъпо за заплатите на народа, ама с такива политици, еми...такива резултати
142
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
англичанчето нали не ми сравняваш България с Англия като дължина, организация и състояние на пътищата м? За каране като в Англия в БГ ще плащам 300 паунда с кеф
141
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако с всички откраднати от народа пари купуваха храна, досега щяха да са пукнали като балони.
140
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига лиготии бе, който няма 90 лв за да си плати, че кара извън града цяла година, да не пътува!В Англия пътната такса е над 300£ на година без значение дали караш или не.
139
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** народ ще го стрижат до кръв! Венетките са най-малкия ви проблем направиха ви роби на банки и лихвари енергийни монополи и бачкате за безпари и пенсиониране на оня свят
138
14
 
5
 
! Отговори
Hlm преди 8 години
Tryabvase da gi uvelichat s poveche! Ne mi puka kakvo mislyat ostanalite.
137
4
 
30
 
! Отговори
Нед преди 8 години
Абе ей аз от Испания до България пътувам без да се качвам на магистрала и не плащам стотинка пътна такса , никой не ми я иска !!! Щом стигнеш границата на БГ веднага винетка. Ние ли сме най богатите в Европа ? Такова чудо пътна такса за всички пътища никъде няма . Освен това данък пътища с начислен в цената на горивата!!!! Докога ще търпим ?
136
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
80% от автомобилите са морги!
135
22
 
12
 
! Отговори
АЙДЕ ,БЕ... преди 8 години
...КАРАТЕ ПО 2-3-КОЛИ ......ПАРИ ЗА ВИНЕТКИ НЕМАТЕ..ХА,ХА,ХАААААААА...АЙДЕ , У ЛЕВОООООО.....Я , кви джипове, като танкове карате....!!!!
134
1
 
13
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
ЕГАТИ ПРОТЕСТА....!МАЙНАТА ИМ НА ВИНЕТКИТЕ ---САМО ТОЛ-ТАКСИ!!ТОВА Е ИСТИНАТА !!!Тия ни манипулират тука ......ха,ха,хааааааа...!
133
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕМОЖЕ 180 ЛВ ПЕНСИЯ,ВИНЕТКА 90 ЛВ И 3 И 6.МИЛИЯРДА ОТКРАДНАТИ.И ДАСЕ ПРАВАТ ЧЕ НЕМОЖАТ ДЪГИ РАЗКРИЯТ КОЙ ГИЕ ОТКРАДНАЛ.ХАЙДЕ ХЕПТЕН ЗА ГОЛЕМИ БАЛЪЦИ НИ ВЗЕХТЕ.ИЗЧЕЗВАЙТЕ НЕСТЕ НЕ ДОСЕГАЕМИ.И ВЪРНЕТЕ ПАРИТЕ.
132
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само оставка те не разбират,че България нее на гн Борисов.Парите открадна от ктб,и асвалта даси взема и да изчезва.Нее само той.Много има честни хора,той нее от тях. 3-4 години се прикрива.Но неможа повече.ОСТАВКА.
131
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига бе, 30 лева не са сума, имате по 2-3 коли!Не протестирате когато пияни газят децата ви, а ревете за 30 лева!Тива показва колко струвате...
130
2
 
10
 
! Отговори
Cherna istina преди 8 години
Ako edno stado dilgo spi kato zaklano , naj verojatno e zaklano
129
1
 
20
 
! Отговори
Едл преди 8 години
Кола за 3000 лв. и телефон за 1000 това са в масовия случай мечтите на младия българин. Протестирайте че закриват България. Винетката е последния проблем.
128
3
 
13
 
! Отговори
ЕГАТИ , ПРОТЕСТА... преди 8 години
МАЙНАТА ИМ НА ВИНЕТКИТЕ !ИСКАМЕ--ТОЛ-ТАКСИ ЗА ПЪТУВАНЕ ПО ПЪТИЩАТА!ТОВА Е --НАЙ-СПРАВЕДЛИВАТА СИСТЕМА!!
127
2
 
7
 
! Отговори
Tihomir преди 8 години
Nikakvi vinetki poveche. :-) Krai na vinetkite. Nachalo na magistralni patni taksi v Bulgaria prez 2016 godina. Polzvash magistrala, plastash za magistrala. :-)