Старите коли с нова екотакса – по-висока!

У нас се плащат най-високите екотакси за автомобили в Европа
Обновена: 19 дек 2015 22:42 | 19 дек 2015 22:38,
130
Старите коли с нова екотакса – по-висока!
Снимка: Булфото

Екотаксата за старите автомобили, които са внос от чужбина, да се покачи. Това предвижда нова наредба на Министерството на околната среда и водите, която в момента е предложена за обществено обсъждане, пише bTV.

Годишно в България се внасят над 200 хиляди автомобила, повечето от които над 5 и 10 годишни. Еднократно при регистрацията им се плаща екотакса - продуктова такса за рециклиране.

В момента у нас се плащат най-високите екотакси за автомобили в Европа. Нова наредба обаче предвижда таксите за старите автомобили да се повишат още, а за новите коли да бъдат намалени.

Например, ако си купите нов автомол ще платите 8 лева по -малко, а ако си купите кола на повече от 10 години - 8 лева повече.

Малко купувачи са наясно за какво се използва екотаксата. Тя се събира, за да се рециклират старите автомобили. От Министерството на околната среда обясняват защо е необходимо покачването на екотаксата.

Но същевременно екоминистерството не знаят колко такси се събират, защото ги събира частна фирма.

"Истината е, че екотаксите, които са 60 милиона, ги събират частни акционерни дружества, три на брой, с неизвестна собственост", каза Явор Божанков.

От рециклираните автомобили остават метални парченца, които се претопяват в големи метални листове, от които се правят вилици и лъжици.

Асоциацията на българската рециклираща индустрия, в която членуват 45 фирми, е подготвила жалба до Европейската комисия.

Сезирани са и КЗК, Министерството на околната среда и водите и всички парламентарни групи за монопола при събирането на екотаксите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато не спрете да гласувате за тиквата, ще ни стрижат и доят, така че недейте рева драги БГ овчици. Ние не сме Гърция, че да ни опрощават стотици милиарди, а господ Бойко тегли борчове на едро. Иначе за за един милиард при Орешарски голям цирк беше.
77
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ДОКАГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМЕ БЕ ? ПРЕДНОВОГОДИШНО ПОСКЪПВАНЕ НА ... ВСИЧКО !!!!
76
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DA BADE ZABRANENO DA SE VNASIAT IZOBSHTO UPOTREBIAVANI KOLI.
75
1
 
7
 
! Отговори
Gaz Far преди 8 години
Svetlina i prozrachnost po temata ima, no ne e tuk.:-):-):-):-)
74
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Менда и Горанов са извадили голямата хурка и се мъчат да ни я нахакат цялата.Явно са опапкали всичко а на Тиквуний и Дебелата Берта им трябват за ремонт на "магистралите"
73
21
 
6
 
! Отговори
коко преди 8 години
Ако сме нормална държава новите коли до 1 година трябва да бъдат освободени от този данък а за старите -да се забрани вноса на коли над 5 години!!!!Само така държавата ще се очисти от *** който свеки внася,цапа,мирише и паркира по тротоари и градинки.Българина само реве че няма пари ,а пред панелката автоморга!!!Слезте от кочините бе има градски транспорт!!!!
72
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бб е самороден т.ъпанар
71
0
 
40
 
! Отговори
?! преди 8 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
70
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стягай се българино ! Следва данък , ОЧИЛА, данък ЧАДЪР, данък ШАПКА, данък ДЕТСКА КОЛИЧКА, КОЛЕЛО, РОЛЕРИ, СКИ, ДАНЪК ТРОТОАР, ........
69
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото повече остарявам толкова повече разбирам и оправдавам стореното от Народия съд !Скоро ще има нов такъв съд и ще се разправи много по жестоко от предишния такъв
68
0
 
3
 
! Отговори
до 99 преди 8 години
Кажи Кой е !?
67
0
 
21
 
! Отговори
Един гражданин на БГ преди 8 години
МОСВ!?! Еко такса .... Хранилищата са им пълни с папки с по 7 копия на проект минал през тях ... Тонове хартия! Еко такса за тях?
66
6
 
23
 
! Отговори
фърфуй преди 8 години
Като прибираме *** на Европа колко пари губи бюджета? Всяка кола като нова плаща ДДС в страната където е продадена.А у нас нищо се не плаща.Тез екотакси са бошлаф работа.200-300 лв едва ли някой ще го съборят.В ДДС-то е истината за всяка стара или нова,фирмена или частна трябва да се плаща.Какво излиза тя: Богаташите за джиповете не плащат-пишат ги че са за разнос на банички т.н. N1.Сулювците с голф-3ките и не плащат а само работягите дето с триста зора са си взели някоя Шкода или Дачия.Ееее
65
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако разберете кой прибира парата от регистрационните табели ще ви увиснат ченетата до земята.
64
0
 
42
 
! Отговори
честен мушеник преди 8 години
На тва му викам легален рекет
63
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако разберете в чий джоб влизат парите за регистрационните номера ще ви увиснат ченетата.
62
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В чий джоб влизат парите? Искаме прозрачност! Защо парите за регистрациони номера и еко таксата не влизат в държавата. после викат , че някой клати властта
61
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 101Вие си го избрахте банкянския и сега ще му сърбате попарата.Пари му трябват на човека, гони 10 милиарда лева да открадне.Това не е лесно.И на Пеевски му трябват.
60
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Край няма ли това истискване на последната стотинка на народа ?СРЗ -870 лева Винетка - 100, данъци кола апартамент - 200, ток 100, вода 50, телефон - 20, транспорт -30 , дрехи, обувки - 170, храна -200. А здраве, а за почивка, а за дете, а за нови технологии, а за зъболекари ? Атова че СРЗ е 870 според НСИ, но реално е 500 в страната? За това че сме принудени заради Бойко да живеем на кредит и че сме с най-високите лихви в Европа? Явно схемата е ясна - Бойко да затрие тази държава с глад
59
0
 
32
 
! Отговори
реалист преди 8 години
НА КОГО СЕ ДАВАТ ТЕЗИ ПАРИ ТЕ НЕ ВЛИЗАТ В БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА ТОВА СА ДВЕ ФИРМИ НА КОИТО СЕ ДАВАТ ТЕЗИ ПАРИ ДА ТИ РЕЦИКЛИРАТ КОЛАТА КОГАТО Я БРАКУВАШ.ЗАШО ОСТАВАМ С УБЕЖДЕНИЕТО,ЧЕ ТЕЗИ ПАРИ СИ ГИ ДЕЛЯТ ФИРМИТЕ И ТЕЗИ КОИТО НАЛАГАТ ТАЗИ ТАКСА РЕЦИКЛИРАНЕТО СЕ ПРАВИ ОТ МНОГО ФИРМИ И ТЕ ВЗЕМАТ ПАРИ ОТ СКРАПА.