Горете сухи дърва, ако искате по-чист въздух

Топлят повече, а и намаляват с 40% замърсяването
Обновена: 28 дек 2015 22:39 | 28 дек 2015 22:15, Камелия Цветанова
34
Горете сухи дърва, ако искате по-чист въздух
Снимка: Булфото, архив

В разгара на зимния отоплителен сезон екоминистерството напомни за някои съвети, които ще помогнат във въздуха да се отделят по-малко фини прахови частици, вредни за човешкото здраве.

В страната много голям брой домакинства се отопляват на дърва. Затова директорът на дирекция "Опазване чистотата на въздух" Иван Ангелов напомня, че горенето на сухи, а не на току-що отсечени дърва, ще намали с над 40% отделяните емисии на фини прахови частици.

"Най-добре е дървата да се оставят да изсъхнат по естествен път за около година. Ако обаче това е трудно, хората, които се отопляват с дърва, могат да ги купят през април-май и до началото на зимния сезон (ноември-декември) те вече ще бъдат изсушени значително", обяснява Ангелов, цитиран от пресцентъра на МОСВ.

Той препоръчва хората да не купуват дърва в последния момент преди отоплителния сезон и веднага да ги горят, добавя експертът.

"Друга важна полза за хората от горенето на сухи дърва е, че те са по-калорични, тоест с по-малко дървен материал ще се постигне желаният комфорт на отопление", казва още Иван Ангелов.

Много е важно също така комините да са добре почистени от сажди.

"Ако хората се отопляват с въглища, те също могат да предприемат определени стъпки, с което да допринесат за по-чист въздух. Могат да купуват въглища с по-високо енергийно съдържание, защото те съдържат по-малко сяра и пепел и съответно при изгарянето им се емитират по-малко вредни вещества. А и такива въглища са с по-високо енергийно съдържание и за сезона ще е нужно по-малко количество. При покупка на въглища е добре да поискате от продавача сертификат за калоричността им", казва още Иван Ангелов.

МОСВ за пореден път информира, че няма европейска директива, която да налага забрана на отоплението с дърва и въглища, считано от 2016 г. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
10
 
! Отговори
ама разбира сеее преди 8 години
даа, първото нещо е да искам сертификат за кюмюра, .Дървен философ
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък казвам ако искате по чист въздух спрете "Мариците". Сигурно горят по 10 хил. тона вълища на ден
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Друга важна полза за хората от горенето на сухи дърва е, че те са по-калорични, тоест с по-малко дървен материал ще се постигне желаният комфорт на отопление", казва още Иван Ангелов.това долна манипулация.не са по-калорични а горят по добре има разлика.освен ако господина не смята калориите за килограм сухи и килограм мокри дърва при което сухите наистина ще са по калорични просто защото 1кг сухи са повече като обем само че дървата се продават на кубик не на килограм