Недостиг на лекари в Пловдив, a болници остават без легла

В Раковски, Пловдив и в Асеновград съкращават болнични легла
7 фев 2016 07:30,
26
Недостиг на лекари в Пловдив, a болници остават без легла
Снимка: Булфото

Недостиг на специалисти се наблюдава в държавните и общински болници, както и в спешната помощ. В същото време заради новата здравна карта се предвижда масово съкращаване на леглата в общински държавни болници.

В голяма степен тя ще засегне и лечебните заведения в Пловдив, Асеновград, Пазарджик и Раковски.

В Пловдив в момента се наблюдава сериозен недостиг на педиатри, психолози и лекари в Бърза помощ.

26-годишният Лъчезар Василев работи в Спешна помощ като лекар. Посещава най-тежките случаи и вече има отговор на въпроса за недостига на специалисти.

"Възнаграждението, риска, който се поема в нашата професия, това, че не сме чак толкова защитени и сякаш пациентите си знаят техните права и си оставяме длъжни. Най-вече – няма уважение към български лекар", споделя пред Dnes.bg д-р Василев.

Лъчезар е и лекарят, който тази седмица беше нападнат от пиян пациент и ранен с нож. Въпреки инцидента, младият лекар няма намерение да се отказва от професията си.

"Повечето специалности са с недостиг на лекари и тази тенденция ще продължава, докато не се направят генерални промени, защото трябва да има стимул българският лекар да остане в България – защото в Европа той е на първо място, а тук на последно и това ме разочарова", казва още медикът.

За недостиг на лекари и задаваща се криза със съкращаването на болничните легла, алармират и от лечебното заведение в Раковски.

"Това ни притеснява много, защото хората ще трябва да пътуват от някои далечни разстояния до големия град, което ще бъде в ущърб на малките населени места и няма да има равнопоставеност на всички хора", заяви директорът на МБАЛ Раковски д-р Иван Томбашки.

В същото време от общинските болници настояват да бъдат третирани като всички останали лечебни заведения, защото финансирането им идва основно от здравната каса.

"Искаме само едно – колкото за Асан, толкова и за Иван – искаме да бъде равнопоставени с всички болници – частни, държавни", казва директорът на МБАЛ "Св. Пантелеймон" -Пловдив Петко Недев.

В момента недостигат и лекари по инфекциозни болести, както и анестезиолози.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
21
 
! Отговори
лекар преди 8 години
В последните 10 години се усеща,че малко млади колеги започват работа.Когато аз завърших започнахме работа 25,а сега за последните 4 години дойдоха 4 *** и 2-*** от тях избягаха в чужбина.Тези които сме останали сме със средна възраст 55 години-след няколко години въобще няма да има лекари.Всичко идва от ниските заплати-завършващите не кандидастват медицина,защото знаят,че в тая професия няма хляб.Сега дори да се увеличи приемът на студенти няма да има кандидати.Много зле ще стане!