Във Видинско търсят джипитата с... лупа

Хората са възрастни и с десетки километри пътуват до болница
11 фев 2016 08:22,
15
Във Видинско търсят джипитата с... лупа
Снимка: flickr

Всяка година намалява броят на лекарите, които обслужват малките и отдалечени от областния център Видин населени места, коментира за БТА директорът на Районната здравноосигурителна каса във Видин д-р Владимир Вълчев.

Той е категоричен, че трябват нормативни промени, за да не се закрият лекарските практики в малките населени места.

Когато по някаква причина практиката остане вакантна, в този момент пациентите започват да избират други лекари, тъй като няма нормативна възможност да се съхрани тази практика, каза д-р Вълчев.

Той смята, че би могло да се мисли за около месец или два да се извършва един служебен избор на лекар от директора на районната здравна каса или Българския лекарски съюз, за да може да се потърси решение тези практики да бъдат съхранени за след това. В малките села няма интерес към лекарските практики, казаха от Здравната касата и предлагат да има мерки да се запазят тези, които сега работят.

В малките населени места има възможност да се регистрират центрове на лекарски практики, но няма желаещи лекари

На територията на 11 общини във Видинска област има само две лечебни заведения - във Видин и в Белоградчик, като второто предлага на хората ограничен брой медицински услуги.

Районната здравноосигурителна каса е сключила 57 договора с 63 общопрактикуващи лекари за област Видин за настоящата година, каза директорът на касата д-р Владимир Вълчев.

В четири села, в които по здравна карта, утвърдена от Областната администрация и РЗИ, трябва да има лекар, практиките не са заети, а в други три са открити само филиали и посещенията са по график.

В град Димово и в още две села от общината има лекарски практики, но е предвидена възможност за по още една, която обаче е незаета.

Незаети центрове на джипи практики в област Видин, според последно утвърдената Областна здравна карта, по населени места са в селата Рабиша, община Белоградчик, Гъмзово, община Брегово, Кутово и Рупци, община Видин.

В град Грамада по здравна карта се дава възможност за две джипи практики, но на този етап има разкрити 2 филиала на лекарски практики с центрове в други населени места, така че двама лекари посещават населеното място по представен в РЗОК график.

Медици пътуват десетки километри да лекуват хората в малките села

Д-р Александър Александров и неговата съпруга д-р Ирена Александрова, имат лекарска практика в Димово, наскоро са открили и филиал в Раковица. Александрови лекуват хората в 14 населени места, някои с население от по 50-тина жители.

Медиците обясниха, че в село Раковица са останали без лекар и директорът на РЗОК- Видин успял да ги убеди да открият филиал там. И заради настоятелната молба на кмета Александрови се съгласили и вече трети месец се грижат и за пациентите в село Раковица.

В действителност обаче практиката им не се е увеличила много. Освен хората в Димово, днес те обслужват 350 души в село Раковица, а също и пациенти от близките села Киреево и Подгоре.

В цялата си лекарска кариера медиците са работили като общопрактикуващи лекари, успели са в годините да завършат и специализацията си. За БТА д-р Александър Александров сподели, че в момента здравноосигурените лица в лекарската им практика - неговата и на съпругата му, заедно със записаните в село Раковица, са 1 650 души.

За да открият филиал в Раковица се наложило да ремонтират помещения в бившата здравна служба. Медиците идват в селото два пъти седмично и пациентите им споделят, че са много доволни.

Кметът на Раковица Николай Ненчев със задоволство отбелязва, че се радва, че има кой да се грижи за хората в селото, пък и лекарите Александрови са много точни - винаги идват редовно по график. Според местните без лекар в селото е много трудно, защото повечето са възрастни хора, а Раковица е отдалечена от големия град. Само, за да ни напишат рецепта в рецептурната книжка, трябва да ходим 50 километра до града, разказват пациентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
факти преди 8 години
за "невероятната сума " към момента за най- високата капитация от 1лв и 37 стотинки един път за месеца.или за една година по 14.44 ст за човек ,който има пълното право да посещава кабинета на личния си лекар ежедневно.И за капак глоба ,ако е изразходван по- голям лимит от разрешения
8
0
 
0
 
! Отговори
2x ядосана преди 8 години
Така е .Реформата от 2000 г де факто беше съкращение .предишните участъкови лекари получиха правото да за Общо практикуващи лекари с невероятно много ангажименти : ремонт и наем към общините за наетите ,наемане на помощен персонал -сестри и/ евентуално фердшери /и санитари, заплащане и на заплатите им и на осигуровките, косумативи ,Счетоводни услуги , софтуер за РС тать,Стерилизацията , спешен шкаф зареждане и 24 часов достъп на пациентите най- малкото на телефон.За "невероятната сума" от
7
0
 
6
 
! Отговори
ядосана преди 8 години
Добре, какво е това - хем търсят лекари, хем ги карат сами да си ремонтират кабинета. Очевидна е липсата на управленско мислене в дългосрочна перспектива по този проблем. Само с писане на тонове страници стратегии и политики това няма да се разреши и ще става по-зле. Нужен е финансов стимул за лекарите, както и за хората като цяло да искат да станат лекари. Заплатите им са на обидно ниско ниво, ако не бяха, нямаше толкова лекари да напускат страната.
6
0
 
6
 
! Отговори
kukuf преди 8 години
Касата плаща недостатъчно за цялата болнична и доболнична помощ.И ако в болниците голяма част от мениджърите са политически назначения и експлоатират диво и за последно все още останалия си персонал,то в доболничната всеки сам си е мениджър.Ако не му излиза сметката,нека го търсят с каквото си щат.Търсим лекар,на крака да ни дойде,да ремонтира всичко за своя сметка,пък и да работи "по каса",да не взема потребителска такса,щото сме освободени от политиците-сиромахомили и т.н....Успех!!!!
5
1
 
0
 
! Отговори
селян с коело преди 8 години
на нас и такива с тапия ни вършат работа , за лупа не държим
4
0
 
13
 
! Отговори
Мимоза преди 8 години
И от къде ще го вземат този фелдшер, като от 20 години закриха специалността и така да се каже, фелдшери не се "произвеждат"! Последните завършили и те вече са по на 45 години,много малко са, а И повечето от тях смениха професията, заради ниското заплащане и тоталното им пренебрежение от системата...Така че, не лекари, не фелдшери, дори и сестри вече няма да се намерят да "слугуват4 по селата в тази мизерия и безхаберие от страна на държавата! Хубав ден на всички! Бъдете здрави!
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ли обучаващи се фелдшери и акушерки?Ето това трябва да се възроди.Също студенти по медицина 5-курс и стажант лекари да имат задължението да изкарват по 6 месеца в тези проблемни селски практики под надзора на опитни джипита.Естествено със заплата и за стажанта.
2
1
 
15
 
! Отговори
ZP преди 8 години
*** опомнете се - живеем вече в капиталистически свят и всяко нещо трябва да има ИКОНОМИЧЕСКА ЛОГИКА, за да се случи. Докато няма такава и продължавате да очаквате някой да ви върши работа БЕЗПЛАТНО, ще търсите ЛЕКАРИ не с лупа, ами с ел.микроскоп
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във Франция търсят лични лекари с обща медицина в район близо до град Лион предлагат заплата 6 900Е/месец ако останат там две години и отделно ще подпомагнат за развитието на кабинетите