Сиромашия до шия! До шията на бай Асеновото магаренце

Патилата на 72-годишния дядо, продал животинката, за да плати глоба
18 фев 2016 14:00,
104
Сиромашия до шия! До шията на бай Асеновото магаренце
Снимка: Bulgaria ON AIR

Дядо от благоевградското село Церово продаде единственото си магаре, за да плати глоба за дърво, отсечено в собствения му двор. За патилата на сиромаха ви разказахме преди дни.

Срещнахме се с дядо Асен. 72-годишният мъж от Церово е инвалид от дълги години и получава скромна пенсия от 180 лева. Прехранва се от произведените от него зеленчуци в обработваната от него земя. Именно там отсякъл дървото, което му пречело.

"Първо ме глобиха 85 лева, за обезщетение на гората. С комисионната станаха някъде към 110 лева. Продадох си магарето и платих глобата. След един месец получавам друго наказателно постановление със 100 лева глоба. И мен ме хвана ината. Викам – за едно дърво, златни плодове да дава, не ще да дава", ядосва се дядо Асен пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Втората глоба за бай Асен е, че няма необходимата марка, показваща правото на отсичане. Дървото отдавна е изгорено за огрев. Изгоряло се оказва и търпението на самотния Асен.

"Там има две круши. Тези съм ги пресадил аз, след като почистих тука. Излязоха диви круши и аз ги пресадих. Облагородих. И вместо да ме наградят, че облагородявам нивата, те ме глобяват, че я чистя", разказва сиромахът.

След като продава магаренцето си, днес дядото преживява с две козички и няколко кокошчици. И изчислява - след като плати месечните си разходи, остават 90 лева – по 3 лева на ден. Ето защо от 40 години сади домати, чушки...

"Е, където е дренчето, там е нишана (белега) на Горското. Нагоре е горски фонд. Това си е наследство", твърди възрастният мъж.

Бай Асен се надява да докаже, че е бил в правото си да премахне сухото дърво, на същото мнение е и кметският наместник на селото.

"Не може да се преборим с това нещо, което се случва в тази държава. Не беше безобидно да идат да го глобят. Сега един акт, втори акт. Не става, просто не става. Системата е много зле, много са зле нещата, много е тъжно", добави кметът на село Церово Лефтер Едипов.

От Държавно горско стопанство – Благоевград също коментираха казуса с дядо Асен: "Ако имате нива, за която имате скица и възстановена собственост, и искате да отсечете дървета до пет броя се разрешава от кмета на населеното място. Кмета също е задължен да издаде позволително за сеч", поясни Калин Зашев, директор на Държавно горско стопанство – Благоевград.

Въпросната марка обаче отсеченото дърво няма. Няма и позволително за сеч.

"Където и да се прави сеч, било то в нива, в частна гора, трябва да има надлежно издадено позволително за сеч и дърветата да бъдат маркирани", настоява Зашев.

Последната дума ще има Районен съд Благоевград. Делото е насрочено за 15 март, тази година. А дядо Асен вече е насадил лука. И чака реколта.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
25
 
! Отговори
Пеевски преди 8 години
Супер ....такива трябва да плащат вместо мен , мойте камиони трябва да не ги барате да няма уволнявки !
25
0
 
23
 
! Отговори
koshava преди 8 години
Да им ***.
24
0
 
47
 
! Отговори
Благова преди 8 години
За милиони няма закони за кокошка няма прошка важи в пълна сила.
23
0
 
6
 
! Отговори
до 23 преди 8 години
Браво добре свършена работа.Благодарности.
22
0
 
11
 
! Отговори
до 15 Европеец преди 8 години
Ти какво да не си решил да се самоубиеш , за да не остаряваш.Недей приятелю живота е ценен и достигане на старостта е единствения начин да го живееш. Няма как да минеш без това.Е има едно бодване в ляво и да си задаваш въпроса да бъде или да не бъде.Но това е друга тема.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Gorkijat 4ove4ez gerb bogataschite Po 4000 5000 lv saplati i dr deputati da mu kupat 2magareta 1 kon. Ne da jadat darjavni pari komandirovki v 4ujbina 4uda se kak ne vi e Jal sa badnite balgari no ima bog toi gleda do kade dikarahte bG be rumania i dr ni idorivariha Sramota
20
0
 
5
 
! Отговори
ss преди 8 години
До ЕвропеецТи си по-голям *** бе! европееецо!
19
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С.Церово, тел. 073840327 - телефон на кметството. Чрез него можете да издирите дядото, ако действително искате да помогнете.
18
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имаше една чалга навремето - "За милиони няма закони, за кокошка няма прошка". Идеята на тези закони е прекратяване на безразборната (индустриална) незаконна сеч, но очевидно тя си продължава, а проблеми се правят на 70-годишни пенсионери, че отсякали едно дърво без да изпълнят закона до последната буква. Явно проблема не е в закона, а в органите, които го интерпретират и прилагат. Не мога да разбера защо такива елементарни случаи трябва да стигат чак до новините за да получат очевидното решение
17
0
 
21
 
! Отговори
художника преди 8 години
А бе какви са тия закони и кой ги гласува БЕ???Ако имам нива, двор или каквото и да е но е МОЕ, нямал съм право да сека дървета без разрешително в СОБСТВЕНОСТТА СИ! Нали си плащам данък всяка година, к`во я интересува "държавата" как ще се разпореждам с ИМОТА си???
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЕвропеецМладите и умните европейци просперираме в България.от младежкото бсп ли? Там сте най-гнуснитe.
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Системата е много зле, много са зле нещата, много е тъжно", добави кметътзатова уволнение на поне 90% от мързеливата чантаджийска сгaн.
14
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако утре реша да изсека витоша и направя керван от камиони с дървени трупи, и пред парламента да мина с тях никой няма да ме пипне. Дажи от горското ще дойдат да помагат .... ама нали дядото отсякъл дърво в нивата си и го тормозят с глоби.
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човек да го е страх вече и дърво да засади. Щом в собствения си двор не можеш да го отсечеш и евентуално подновиш. Един комшия беше решил да сади орехи за дървесина и се оказа, че после не може да ги отсече, защото били защитени. И човекът се отказа. Законите са ни повече от абсурдни.
12
39
 
1
 
! Отговори
Европеец преди 8 години
Като е дърт и *** *** и 180 лева пенсия му са много. Младите и умните европейци просперираме в България.
11
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунистически изрди, 45 + 25 години не сте слизали от власт.
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А *** дето изсяхоха горите не смеят с пръст да ги пипнат .... да ви с3ра на държавата
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако за всяко отсечено дърво държавата прибира толкова пари, като гледам горите наоколо държавата доста е дръпнала финансово .Защо вечно се оплакват че няма в държавата пари ,не мога да разбера.
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изпратете я тая новина на ББ, да видим какво ще каже! Нали сме много богати и нали от ден на ден живеем по-добре, а?
7
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имате ли връзка с дядото? Ако имате, да пробваме да се свържем с него, да видим колко пари са останали от продажбата на магарето му , и да събереме парички колкото не достигат да го откупи обратно.