Салам със синьо топче едва не уби дете в Пазарджик

Консервант или боя в колбаса предизвикали опасна реакция
Обновена: 27 фев 2016 10:34 | 27 фев 2016 07:30,
67
Салам със синьо топче едва не уби дете в Пазарджик
Снимка: архив, Булфото

Салам, в който имало малко синьо топче, най-вероятно боя, за малко не умъртви десетокласник от Пазарджик и благодарение на спешната реакция на родителите му и намесата на местните лекари младежът е стабилизиран.

17-годишното момче си направило сандвич със салама и закусил с него преди да тръгне на училище, разказва Монитор. Минути по-късно той се почувствал зле, главата започнала да го боли силно и движенията му били забавени.

Десетокласникът веднага позвънил на родителите си и със сетни сили им казал, че не се чувствал добре и те веднага се обадили на тел.112, откъдето пратили екип на "Спешна помощ" в Пазарджик и момчето било откарано в болницата. Когато го настанили в интензивния сектор на детското отделение в областното здравно заведение тинейджърът бил в безпомощно състояние-клепачите на очите и устата му били подути, а кожата придобила лилав оттенък.

Лекарите констатирали, че момчето е получило алергичен шок и само бързата намеса на майката и бащата да повикат линейка го е спасила от фатален изход.  Пострадалият младеж казал на майка си, че е видял в салама някаква синя точка, но изял сандвича.

Най-вероятно става дума за някакъв консервант или химическа боя, които са предизвикали опасната реакция в организма на детето. Майката е занесла остатъка от салама за изследване в местната Областна дирекция по безопасност и контрол на храните, но за съжаление е изхвърлила опаковката от колбаса, където пишело името на производителя и срока на годност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Бивш месар99% от това което сте написал е лъжа ! изключението е ,,техноган,, .Защо обвинявате бг производители на месни колбаси ,при положение ,че, пак повтарям ,всички,без изключение,работят по Европейските изисквания и закони!Те(европейските)са тези ,които позволяват ,,влагането,,(тази е думата в наредбите)на химията , обозначена с ,,Е,, в храната ни!Моля ,не бъдете не-мислещи ,погледнете в интернет какво пише в тези наредби 8 ОТ 16 .04. 2002 ,Наредба 47 и т.н .Мислете и четете!
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами .. не вярвам държавните институтции строго качеството на храните у нас !
21
7
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Цени на млечни продукти:Цена на 1литър прясно млякоПри социализма: - 30 стотинки. В СССР през 1988 год. - 26 копейки = 25 ст. В ГДР - 0,36 Mark = 12 стотинки.При демокрацията: - 1,70 лева.Цена на 500g кисело млякоПри социализма: произведено от краве мляко - 23 ст.При демокрацията: Кисело мляко-сурогат - 1 лев.Сурогатното кисело мляко е с собенно дълъг срок на съхранение. Съхранявано даже и при високи температури, то не вкисва а само се разлага, което доказва липсата на Lactobacillus bulgaricus. Бактериите, за разлика от хората, не е възможно да бъдат излъгани с "хранителни" замес
20
19
 
11
 
! Отговори
Бам преди 8 години
До ХА-ХА-ХА !Абе ***, какви цени бяха ниски при бай Живков, колко беше килограм пиле ама не замразено, помниш ли? Плодовото мляко помниш ли, което беше пълно с аспартам за да бъде плодово. Като си изкуфял и забравил, поне не лъжи хората, евтино било. Колко беше най-ниската пенсия, 30лв и това 80те години, а най-ниската заплата? А цената на сирене, кашкавал, хляб спомняш ли си?
19
8
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
До УточнениеОт това, което си написал мога да направя извода, че не си раждан през 1961-ва, а през 2001-ва година !Цените по Живково време бяха ниски, а продуктите КАЧЕСТВЕНИ от истинско месо и мляко.Това е неоспорим факт !Друг е вече въпроса, че нямаше голямо разнообразие в сравнение със сега.
18
3
 
31
 
! Отговори
Бивш месар преди 8 години
Всичко салами в БГ са ***! Начина им на производство е такъв, боклучав! Повечето работници не им пука какво се случва, щот и те са с боклучашко мислене! В продукцията на всички без изключение, преобладават 'техноган', месни остатъчни *** и вредни бои!Контрол и затвор за *** които притежават цехове за производстство на *** и тровят народа! Дооолни ***!
17
0
 
20
 
! Отговори
някой преди 8 години
Колбасите в магазините, независимо от цената им, са опасни за вашето здраве!Който обича да рискува, да му е сладко!За съжаление обаче не са само колбасите...
16
8
 
11
 
! Отговори
От Флоренция преди 8 години
Вие там сте безнадежден случай! Малко ви е, още трябва да ви доят червените чорбаджии! Всеки ден благодаря на Бог, че ми даде шанс да се махна от "Земния рай"!... То бива, бива простотия и злоба, ама вашето там никъде го няма по света! Айде сполай ви, и продължавайте да се тъпчете със насипните кренвирши и салами на червените м,утри, сполай ви, да сте живи и здрави!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тъй е..който яде салами и тем подобни
14
1
 
15
 
! Отговори
Shark преди 8 години
А защо никога не казвате марката на опасните храни? Какво им спестявате, от какво ви е страх. Кажете кой е производителя на въпросния колбас?
13
18
 
14
 
! Отговори
Уточнение преди 8 години
Тука един другар пише, че шпека при Тошо бил 2.30 и кило домат 12 стотинки....Аз съм роден 1961 год. и такива цени не помня! От нашите обаче, знам, че действително такива цени е имало, но заплатите са били 70-80 лева и месото е било с купон, дават ти купони за едно, две кила салам и толкова! Аз помня цени на салама шпек между 5-6 лева а суджук 12-16 лева при заплата като млад работник 150 лева, дънки на черно съм си купувал за 60-80 лева, това е истината, другарю бетонна глава!
12
1
 
8
 
! Отговори
rosho преди 8 години
Салами, луканки, сушени меса от магазина?!?!- не бива да си го причиняваме- натъпкани са с E250 с малки изключения. Домашното е друга история.
11
1
 
20
 
! Отговори
младен преди 8 години
Е питайте ме ако в колбаса имаше месо, сланинка, черен пипер и малко подправка, каквото само трябва да има, кога щеше да получи алергична реакция....НИКОГА
10
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До От Флоренция-триполов *** ,затова ли щото бяха спиооред теб (мизерни) доходите при Тодор Живков,българите си построиха апартаменти и вили сето все още обитаватте и вие платените от Козяк тролски гейчета.
9
20
 
9
 
! Отговори
От Флоренция преди 8 години
До Анонимен Абе ти добре съобщаваш, че шпека по времето на селянина Тошо беше 2.30, но тогава, когато това е било, надника е бил 3 лева! А дали ще го намериш в магазина е друг въпрос! Сега живея в Тоскана, където надника е 80-120 ?, не говоря за земеделска работа, там е 50-70?, и кило шпек е обикновено 8-20?, като изобщо няма нищо общо с шпека на бай ти Тошо, а пък с този, който се продава сега в България, да не говорим!... Вашите салами тука и куче няма да ги яде!
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
има ли нормални хора, образовани, които купуват луканки и салами?месото се внася от Чили и Аржентина супер залежало и се добавят огромно количество оцветители и консерванти, всеки който позволява на семейството и децата си да ядат колбаси е силно ***!
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МРАВКАПроизводителите работят по правилата,законите ,изискванията,нормативните разпоредби и всякакви подобни на всякакво евро.Г.ейско депутатче което го засърби ухото .така,че не производителите са виновни,а *** закони ,в които т.н.,, допустими норми ,,на химията обозначена с ,,Е,, с която ни тровят е легална и законна според Европейските закони.до СелЯнин - хората искат да обработват земята си и да произвеждат български стоки но има КОРУПЦИЯ и рекет от политиците по малките места
6
9
 
4
 
! Отговори
Комубизнесмен преди 8 години
Моите салами са такива, който не ги харесва да яде в ресторант Кордон бльо или Бьоф Строганов!, за първото препоръчвам розе, за второто червено отлежало! За финал, коняк с кафе и торта Гараш....
5
4
 
36
 
! Отговори
6789 преди 8 години
Ако сте човек, който обича саламите (и също спазва законите!), и искате занапред да обичате саламите (и също да спазвате законите!), в такъв случай ще е по-добре да не знаете как ги правят!
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Животното имало син език преди да стане на салам