В Казанлък срещу паметника на Георги Димитров

Монументът е край яз. "Копринка", искат да го пратят в музея
29 фев 2016 18:17,
101
В Казанлък срещу паметника на Георги Димитров
Снимка: архив, Bulphoto

Да се демонтира гранитният паметник на Георги Димитров, край язовир "Копринка" и той да бъде поставен в Музея на социалистическото изкуство, "където му е мястото".

Това Крум Владев - координатор на местната структура на Съюза на репресираните в Казанлък, пред БТА. Като мотиви за това искане на наследниците на убитите от Народния съд казанлъчани, той посочи съпричастността на Георги Димитров към издаването на присъдите им.

Крум Владев показа и оригинала на присъдата на своя баща Косьо Крумов Владев, осъден на разстрел през февруари 1945 година от Народния съд в Бургас.

Съюзът на репресираните в Казанлък ще изпрати писмо с искане до Общината, да бъде поставена паметна плоча на сградата на местното читалище "Искра", където през зимата на 1945 година е заседавал Народният съд в Казанлък, произнесъл присъдите на 22-ма казанлъчани, разстреляни на 2 март 1945 година.

Общо 94 жители на Розовата долина получават различни присъди по време на заседанията, 58 от тях са от Казанлък.

С панихида на 2 март в Казанлък ще бъде отбелязана 71-годишнината от тяхната гибел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
9
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Георги Димитров е велик български пианист - първата му регистрация в полицията е за пиянско сбиване, уволнен е от печатницата тъй като не могъл да изтрезнее, организирал нелегален внос на алкохол в затвора на Гестапо също така е единствения комунистически функционер осмелил се да влезе в кабинета на Сталин в Кремъл пиян залян и е развил цироза и сърдечна недостатъчност. За тези подвизи заслужава паметник с бутилка в ръка. Редно е на съществуващия паметник да се добави бутилка.
46
1
 
9
 
! Отговори
бай Петко преди 8 години
До Rommel 43Уважаеми пишещи. Правите ли разлика между т.н. комунисти и членове на БКП/БСП? Последните неистово драпаха на времето преди 10.11.89 г. да се сдобият с трите букви. Сега тях ги търсете в НС като капиталисти, но не и социалисти. Истинските комунисти градяха Н.Р. България, а тях няма да ги видите в ешелоните на властта а, все още задушавани от бюрократите, по полетата да изкарат нещо по-евтино и екологично чисто за остатъка от семействата си. И пак, не бъркайте комунисти с членове!
45
2
 
4
 
! Отговори
Губехме територията преди 8 години
Народният съд е създаден по нареждане на страните победителки от антихитлеристката коалиция и по тяхно нареждане е трябвало да бъдат съдени тези, които са въвлекли България на страната на Хитлеристка Германия и Тройния съюз. А Чърчил е настоявал пред Сталин, територията на България да бъде дадена на съседните държави, като е пледирал, че страна, която 2 пъти застава срещу освободителката си, не трябва да съществува, а специално за София е искал да стане картофена нива, толкова е мразел българите
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво стана с Работническо менъджърските дружества? Номенклатурчиците оставиха работниците без заплати и ги принудиха да си продадат дяловете срещу инфлационни пари.В момента цяла една фабрика е собственост на бивш номенклатурчик,който не развива дейност освен отдаване под наем.Няма демокрация,няма следприватизационен контрол,няма съдебна система.Има червена безкруполна мафия.
43
2
 
4
 
! Отговори
Кочо преди 8 години
Щом са подкарали да чистят от паметници и символи на така наречен терор, защо първо не сменят името на връх Мусала, надявам се знаете какво е значението на името?
42
4
 
5
 
! Отговори
до 49 и 50 преди 8 години
В момента цялата икономика е в ръцете на комунистите и партийната полиция на БКП-ДС.Нищо не се е променило,освен това,че,децата на върлите комунисти станаха върли капиталисти с труда на народа и заграбеното след деветосептемврийския преврат.Некадърните им деца завършили АОНСУ и с купени дипломи в свободните университети НЕ могат да управляват икономика и политика.БГ най-бедната в ЕС.
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Земеделският инвеъар не бе върнат на хората.Земяъа не бе върната в реални граници. "Изчезнаха" документите, от окръжните центрове какво са внесли, какво са им награбили в ТКЗС. С 500 метра частно, како да гледаш. 100 метра бостан.. Петдесет... Ти лъжеш...
40
6
 
6
 
! Отговори
бай Иван преди 8 години
Всички паметници на "вождовете" на комунистите да се монтитират в кариерите на концлагера в Ловеч.Да се възстановят бараките ,в които са изживяли последният си миг от живота хилядите българи,жертва на сбъркана идеология,подобна на фашистката."Есть человек,есть проблем,нет человек,нет проблем"/Й.И.Сталин/ Историята трябва да се помни !
39
5
 
7
 
! Отговори
бай Иван преди 8 години
След 1944 година,който не си даде коня,кравичката и нивицата в колхоза,следва бой до припадък в мазетата на кметствата или на районните милиционерски управления.Който оживее,бива интерниран в друго населено място.Който е убит,бива "безследно" изчезнал.За милиционери са назначавани криминални типове,полуграмотни безмозъчни същества,подобно на мутрите,които създадоха децата на ония инквизитори наречени комунисти,които заклеймиха комунизма и прегърнаха капитализма .Сбъркана олегофрения!!!
38
5
 
13
 
! Отговори
Кой братушки? преди 8 години
Георги тарабата е Масковски шпионин! Всички *** от дпсатака са ***! Продажници ,също като банка ктб вивасом дебелян пеевски и др ***! Вървете си в Москва!паразитни алкохолици!
37
11
 
13
 
! Отговори
Rommel преди 8 години
*** народ - слаба държава!!! Като гледам как мнозинството се кефите на комунистите и ги защитавате никога няма да се оправим. Хванете прочетете някоя книга, слепи, промити мозъци, от Русия никога не сме видели нещо хубаво! Четете малко, поинтерисувайте се по времето на комунизма колко народ е избит. Преди комунизма също има избити и репресирани хора, но по негово време размерите са чудовищни, целият цвят на нацията, цялата интелигенция, как искате сега да имаме кадърни управници?
36
6
 
11
 
! Отговори
Караколю преди 8 години
До Шаран БГ--24;На комунистите познато ли е това чувство СРАМ.1923 г вдигнахте Метеша по заповед от Москва.Инструкциите гласяха.МОЖЕ Б--я да бъде удавебна в КРЪВ но въстанието да се вдигне.ЖЕНИ ДЕЦА НИКАКВА ХУМАНОСТ> ХУМАНОСТА Е БУРЖОАЗНА ОТЖИВЕЛИЦА.Тогава левите партии имахте 47 депутати в парламента. Тарабата също беше депутат. За какъв ФАШИЗЪМ говорите. Нагли сте.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Mdaaaa. Minalata godina pikah tam....
34
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупости на търкалета. Язовира се казваше "Георги Димитров" и си има статуя на Георги Димитров. Изведнъж го прекръстиха на близкото село - Копринка. Що? Щото не било модерно името. Сега пък статуята ще демонтират...Предлагам направо да демонтират язовира, щото е строен от комунисти и да се приключва. Да видим демократите какво ще направят на негово място. Иначе е присвояване на комунистическия труд и история - ненужно занимание.Че са разстреляни 40-50 негодни елемента - може и за добро да е.
33
10
 
13
 
! Отговори
АTAKICT преди 8 години
САМО СЛЕД НЯКОЛКО МЕСЕЦА ЩЕ ВИДИМ ТОЗИ ..РЕПРЕСИРАН ..КЬДЕ ЩЕ ПОБЕГНЕ ---СЛЯП И ГЛУХ ЛИ Е ТА НЕ ВИДИ 4Е НА ЕВРОАТЛАНТИЗМА ИДВА КРАЯ
32
11
 
16
 
! Отговори
ДА НЕ СЕ ЛЪЖЕМ преди 8 години
Народния съд е избивал ***,изнасилвачи,гадове и политици-предатели като сегашните така,че да не се лъжем с тези псевдо-репресирани ***!
31
10
 
14
 
! Отговори
Караколю преди 8 години
До Патриот--26;Комунистите сте АНТИБЪЛГАРИ и продажници. Руснаците ви сложиха на власт за да им слугувате. Бяхте най долната прослойка на обществото.Съсипахте и окрадохте хубавата Б--я.Направихте работните Българи руснаци--най--лошия МАТРЯЛ.
30
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Партизаните са си обикновени терористи, хранени и организирани от Москва, за да унищожат българската държава.
29
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 25Аз работлив комунист не съм виждал - или бачкаха партийни секретари или в агитпункта - в краен случай като георги пирински у европарламента!
28
11
 
15
 
! Отговори
Милена преди 8 години
В Казанлък народа е лют и въоръжен ако им почнете паметника ще превземат парламента с ду.педавците в него и ще има народен съд за всички предатели!