За 10 лева дълг продават апартамента ви на безценица!

Какви са рисковете пред длъжника, дори да върне кредитите си към банки?
4 мар 2016 10:00,
162
За 10 лева дълг продават апартамента ви на безценица!
Кадър: YouTube

Частните съдебни изпълнители имат право да продадат апартамента ви на безценица дори за дълг от 10 лева. Какви са рисковете да се превърнете в длъжник, дори да върнете кредитите си към банки?

Ана Русева от Ямбол имала ипотечен кредит. След предсрочно внасяне на 23 000 евро, парадоксално, се оказва нередовен платец. След като изплаща целия кредит, не може да спре принудителната продажба на апартамента й от съдия изпълнител.

"Банката променя погасителния план и променя срока на договора с две години, което е абсолютно нарушение, защото това е едностранно нарушение на договора", казва тя.

Ана Русева обжалва погасителния план, а по-късно дори завежда дело срещу банката, но докато тече спора минават три месеца, в които не се плащат дължимите месечни вноски по новия план.

"Те си вадят изпълнителен лист и ме дават на ЧСИ Ирина Христова за продажба на двата апартамента, които са собственост на дъщерите ми", обяснява Русева пред bTV.

Още преди да се стигне до продажба, кредитът е 100% погасен. Въпреки това след като изплащането му съдия изпълнител начислява такса от порядъка на 4550 лева.

"И тази такса твърди, че е дължима от мен като длъжник по кредита, независимо, че кредитът е изплатен", разказва Русева.

Жената очаква решението на съда, чрез което да докаже, че издаването на изпълнителен лист от банката срещу нея, както и даването й на съдия изпълнител, е незаконно от самото начало. Дакато докаже правотата си обаче, може да загуби жилището си.

"Целта е да се събират бързо определени вземания, но се стигна на практика до много случаи лицето, което е набедено за длъжник печели делото, но междувременно цялото му имущество или голяма част от имуществото му е разпродадено", пояснява тя.

Заради таксата, апартаментът на малката й дъщеря е даден за публична продажба за сума от 41 600 лева.

Според адвокат Филипова превръщането на хората в лоши длъжници понякога се превръща в самоцел и доходен бизнес за някои съдебни изпълнители.

"И в моята практика и други хора сигнализират за различни порочни практики на съдебни изпълнители, прилагани с определени свързани с тях лица. Да придобият определено имущество. По чл. 18 от техния закон - те сами да избират какъв изпълнителен способ да приложат, може за дълг от 10 лева да бъде продаден и огромен имот", пояснява юристката.

Оказва се, че разпродаването на скъпи имоти за малки суми както и несъразмерно високите такси на съдебните изпълнители, са законни.

Съдия-изпълнителят Ирина Христова уверява, че няма за цел да продаде жилището на безценица, но никой не е искал апартамента на по-висока цена.

"Това не е първата продажба след задължението, което е останало за такси и длъжникът добре знае какво е задължението и ако има воля за издължаване, може да го направи разсрочено", пояснява Христова.

"Съдия-изпълнителят работи в рамките на закона. Самият закон трбва да бъде променен и да не се стига до ситуация едно лице първо да бъде осъждано, а след това се гледа истинското му дело", пояснява адвокатът на Ана Русева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 11Алианц България
112
0
 
3
 
! Отговори
Данакоплатец преди 8 години
Никакви кредити,защото няма я държавата у нас,която да сложи ред.Защото така изнася,на тези,които олицетворяват държавата.Всичко е навързано,като *** свински черва .
111
0
 
2
 
! Отговори
Теди преди 8 години
127 тиква на английски това означава pumpkin-пъмпкин
110
0
 
8
 
! Отговори
11 преди 8 години
коя е банката?Всичките са един дол дренки- с главорезен щам.
109
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
К о я е б а н к а т а ?
108
1
 
12
 
! Отговори
щщд преди 8 години
Охо,къде са тия евтини апартаменти,както твърди онази ЧСИ? И аз искам да си купя преоценен такъв,че да не вземам кредит от банката-душманин. Ама не съм братовчедка на банкерка.
107
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
по голямата вероятност е да изчезне частния изпълнител с цялата документация
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 123 - Самата истина човек.
105
5
 
21
 
! Отговори
mdaa преди 8 години
Сега разбирам защо преди 1989 г. думата "капитализъм" беше също толкова *** колкото и "фашизъм". Това, което хората придобиха през комунизма, а именно свой дом, сега чичо Сам иска да им го отнеме!!!
104
2
 
5
 
! Отговори
до 13 преди 8 години
Не, чистокръвен КОМУНИЗЪМ !!!
103
2
 
22
 
! Отговори
t преди 8 години
помните ли бизнесмена бивш военен от бургас ако не се лъжа, дето гръмна банкерка, сега ако тази жена погасила кредита си на 100% думне някои от тия наглеци банкери ,съдия изпълнители които правят всевъзможни финансови гимнастики за да те окрадат , аз напълно бих я оправдал с чиста съвест,и не бих мрънкал видители гръмнатия имал семеиство
102
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ли ви е ЦЕННОСТНАТА ВИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА НАСОЧЕНОСТ КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ И ГЛОБАЛИЗАЦИЯМерси не ви я ИСКАМ Крадци!!!!
101
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На такива банки трябва да им се съобщават имената. Да се знае.
100
1
 
26
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Виждате каво рекламират навсякъде ниски кредити,лесно усвояване,пенсионерски кредити на промоции само трябва да ни звънните и хоп после няма измъкване.Вземаш 500 лв вземат ти 5 бондака.
99
2
 
35
 
! Отговори
Исти преди 8 години
Обръщение към властитеОграничете правата на банките- те са институции,създадени в чужбина за да крадат народа на България! Народът не се нуждае от банки- банките се нуждаят от народ,за да има от кого да крадат. Ако някой има дори не 10,а 100 или 200 лв. дълг,дайте на банката два стола и една маса от кухнята,или в краен случай телевизора- нека тях продава на търг,те ще покрият дълга многократно! Не давайте на чужденци заради 10 лв. да взимат имота на Българите- банкер няма ни скрупули,ни морал!
98
4
 
4
 
! Отговори
до 104 иво преди 8 години
Интересно решение не ти пука че си загубил апартамента защото смяташ да спиш в затвора.Не мисля че е най удачното решение , но щом ти харесва.
97
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако народа беше толерантен като гръцкия народ, щеше да си изтегли парите от тази банка, като назидание за това че правят законни измами срещу клиентите си .Пък да видим дали другите банки ще използват законни измами.Но народа не е толерантен и не му пука.Харесва ни да ни прекарват.
96
2
 
4
 
! Отговори
as преди 8 години
Добре, че нямам апартамент.
95
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото и добър икономист да си ,бъди сигурен че в банката има по добри от тебе.Така че прецакването ти е сигурно.
94
1
 
7
 
! Отговори
Хитър преди 8 години
Хехе, този номер го измисли още преди две години ЧСИ Шукри ДЕРВИШ от Петрич.Колко ли апартамента прилапа така....