Сирене ли? 60% от него на пазара – с растителни мазнини

Купувайте вакуумирани продукти по БДС, съветват експерти
21 мар 2016 14:52,
128
Сирене ли? 60% от него на пазара – с растителни мазнини
Снимка: архив, Bulphoto

Над 60% от сиренето в търговските вериги съдържа растителни мазнини. Десет от големите мандри у нас влагат подобни суровини, твърдят от Асоциацията на млекопреработвателите, без обаче за момента да посочат конкретни имена.

Според асоциацията контролът, който инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) осъществяват в търговската мрежа, е занижен.

От асоциацията твърдят още, че често на етикетите на тези продукти не са отбелязани растителните мазнини, а продукти не са отделени на специален щанд, както изисква законът.

От Асоциацията съветват потребителите да купуват опаковано и вакуумирано сирене, което е с етикет и код на производителя, както и продукти по БДС, тъй като при тях контролът е по-силен.

Как да разпознаваме подобни продукти: По цената, която може да е до два пъти по-ниска от обичайната, както и по вида на продукта, който обикновено изглежда по-добре от истинското сирене.

Масирани проверки на БАБХ, Министерството на земеделието и храните (МЗХ), Националната агенция за приходите започнаха в мандрите преди две седмици.

Министърът на земеделието Десислава Танева обяви пред bTV, че в някои мандри има открити нарушения. Имената на нарушителите обаче ще бъдат обявени в края на месеца, след като приключи проверката.

От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обявиха, че имат готовност да се самосезират и да започнат разследване след доклада на министерството.

Същевременно животновъди организират протест пред МЗХ в четвъртък. Млекопроизводителите са недоволни от ниската изкупна цена на суровината, която е около 50-60 ст. за литър, и смятат, че сред млекопреработвателите вероятно има картел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
слава Богу , вече има малки фермерски български магазинчета ,аз си купувам от там и сиренето си е истинско.
89
0
 
0
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Но нарочно закупчика да не купува хладилна камера за издоеното краве мляко само защото след това трябва да го изкупува на по висока цена .И накрая бизоните при 30 С на сянка лятно време минава закупчика в 14 ,30 часа да изкупи кравето мляко издоено в 5.30 часа сутринта .Само си помисли до 14.30 часа лятно време 500 литра мляко на какво замирисва. И на края в магазина пише прясно мляко на кутията защото не подлежи на контрол но като пише на кутията краве мляко няма как да е от соя защото е крав
88
0
 
1
 
! Отговори
Варна преди 8 години
За 1 Май Великден може да изкарам всички агнета до 20 кг и за същият ден Великден да изкарам всички агнета по най малко 35 кг .Възраста и килограмите не правят агне .Прави го овчаря .За това българите сме най хитрите защото много закупчиците са минали по нашите земи .
87
1
 
0
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Значи агне може на възраст може на килограм да остане .Искаш 20 кг агне следващата година .Добре овчето мляко се взема а на ноемврийското агне се дава млекозаместител .И минава годината но агнето не наддава с килограми и февруари имаш агнета на 20 кг Нищо че е минала годинатаж.Искаш шиле декември няма проблем .Още като се роди агнето го оставяш на овцата да го храни .И то на старта си с овче мляко наддава с килограмите и февруари имаш пилета по 39 кг .Зависи пазара какво иска за Великден .
86
0
 
1
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Ей J няма да намериш камера с растителни мазнини да слага .Но ще намериш камера да слага изварата в сиренето .И накрая ти продава извара на цената на сиренето .А растителните мазнини са само добавка .А кой ти казва че в сиренето има 60 % извара .Никой нали .Ти като купиш агнешко за Великден за 12 лв за 1 кг казва ли ти някой кое е агне и кое е шиле ..Имай на идея овчари тррето поколение съм питал и зависи дали иска овчаря агне или шиле зависи от коча първо и след това дали на агнето овче мляко
85
0
 
2
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Въпросът не до правосъдие .А до ред .Няма как по цял ден л- - - а да ринеш А накрая кредита ти да стои неплатен защото мандраджията парите не дава .За това договор за кредит в Банката на краваря подлепен с договор на мандраджията да изкупува това мляко на тази цена за този срок на договора за кредит .И сега Радка да я накараш работата и парите да си остави в Чехия и да идва в България отново 35 крави да гледа за да стои без пари с отворен кредит в Банката няма да стане .Мандрите сами са виновн
84
1
 
7
 
! Отговори
;) преди 8 години
Държа да зная кои мандри слагат растителни мазнини в "сиренето". Утре ще сложат отрова и пак ще ги прикрият.
83
0
 
6
 
! Отговори
Докато за нас=винаги преди 8 години
Каквото и да се пише и говори,докато липсва истинска правосъдна система,няма даима социална справедливост,а ще има корупция на всякакво ниво и разграбване надържавата от политико-олигархичните кръгове и обръчи.Докато липсва истински,строг санитарен контрол на всички производители,вносителии търговци,ще продължаваме да ядем ***.Докато има разни икономически лобита,няма да има закони забраняващи вреднитепродукти.Докато има продажни медии,ще четем кьорфишеци срещу нечия конкуренция.Уви.
82
0
 
8
 
! Отговори
dp преди 8 години
95, българско масло което да е масло не съм виждал последните близо 30 години.Веднъж дваж в годината правим опити в къщи и резултатът е незименен - я маргарин има в негоя мирише лошо и т.н.Има немско масло на разумни цени, то е винаги еднакво и е нормално масло вътре,изглежда не са почнали да му фалшифицират опаковката още.
81
1
 
3
 
! Отговори
dp преди 8 години
Тия гении от днес бг с това филтриране по думи направо са за не знам къде,отде изкопаха ченгето начело не е ясно но видимо е от баш гениалните.Филтрираната дума в предния ми пост беше.... б о к л у к.Някой и да му обясни на ченгето смисъла на думи като контекст, фраза и т.н.само ще си загуби времето разбира се.
80
0
 
4
 
! Отговори
dp преди 8 години
Проблемите идват от очакването на хората купуващи по-скъпо сирене (или друг продукт) то да е по-добро от евтиното.Ами едвали ще е, в БГ едрите търговци са ченгьори чиито мозък няма да роди нищо различноот това да сложат еднакво евтин *** в различно скъпи опаковки.Това, което публиката може да направи е да купува само най-евтиното докатоне стане изгодно за някого (не държавата!) да контролира пазара и да живее отдостоверността на резултатите си.Не го виждам да стане естествено.
79
3
 
0
 
! Отговори
king_for_a_day преди 8 години
89, именно!86 - последно какъв съм - момък, бабичка или дете :D Дали бабки с по 1-2 крави (а такива имаше и още има), млади хора с 5-10, или пък големи производители, мисля, че е ясно какво имах предвид - че масово сме дребни тарикати. Да, дори и бабките с крава-две, затова го написах. Иначе мои роднини купуват директно издоено мляко, но цената не е 50-60 ст. а левче. Още оттам тръгват грешно сметките на колегите по-долу - 50-60 ст. изкупна цена е цената на едро на "кръстено" мляко. Това е.
78
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз НЕ купувам български стоки!
77
0
 
4
 
! Отговори
иликтутатъ преди 8 години
При управлението на "Миро" (оня с прякора). По "сигнал" проверяваха фирми продаващи фураж в Пловдивско. От вестници разбрахме за ГМО проба пратена на експертиза. Пробата беше смес от фуража на 14 фирми, естествено наличие има. И естествено виновни Няма. Толкоз за "контрола". Популисти и лобисти, даже и лозунги "изберете българското" ни каканижат. ето и тук четем; "опаковано и вакуумирано сирене"..."тъй като при тях контролът е по-силен". Вервайте...
76
0
 
7
 
! Отговори
иликтутатъ преди 8 години
В една "мандра" може да се "произвежда" и от 2-та вида сирене. Тая министърка за какво точно говори????? Я всеки да се огледа и да помисли: колко магазина със сирене на Лесидрен знае, а на Ситово? И колко крави имат тия мандри? Баси популизма и безконтролното поведение на "органите" отговарящи за цял отрасъл от икономиката. Омерзан съм.
75
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблема не е в това ,че има сирене по 3 лв .Проблема е ,че аз си купувам сирене по 10 лв кг ,обаче няма никаква гаранция какво има в него и дали не е същото като онова по трите лева .Щом има клиенти за такива продукти те естествено ще се произвеждат.Но аз искам контролните органи да ми гарантират ,че като дам 10лв ще ям истинско сирене ,а не някаква странна смес от палмово масло тебешир и смляни шкембета.
74
1
 
0
 
! Отговори
Варна преди 8 години
За това договорите между фермата с кравите се прави директно ссъс собственика на мандрата не със закупчика .Мандрата е една А закупчиците са много .Той вече залага имиджа си собствеността си със мандрата .Заради това вече цяла камера няма как да прехвърлиш на друг човек когато става въпрос за тонове сирене на ден .Никой няма да се излага за едни 1000 2000 лв Бизнеса.Ама договор на краваря за кредит пред Банката подлепен с договор с мандраджията за изкупуване на млякото по време на кредита.
73
0
 
4
 
! Отговори
партиен член преди 8 години
Да пишат името на мандрата.
72
1
 
8
 
! Отговори
Варна преди 8 години
А сега смятай 24 000 лв делено на 0,35 лв изкупен литър мляко е 68 671 литра .Това е взето мляко но не платено от закупчика .И краварката си продаде кравите погаси заемите към Банката и сега е в Чехия да пасе крави в ферма с пъти по добро заплащане .А закупчика тука дето не даде парите отиде до съда но предварително продал и прехвърлил всички имоти да не са на него.
71
0
 
4
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Баби крави не гледат .Трябват ти поне 10 крави за да имаш бизнес .А си помисли баба 10 крави да пасе да рине да дои .Млади хора гледат тези крави .А да се излага с вода с мас Бизнеса няма как .Защото следващия път няма да дойде да ти купи млякото .Да ти кажа ли че отчетеното мляко е на лист хартия .По 0,35 лв го изкупуваше преди 4 г млякото но 24 000 лв имаше да дава закупчика на краваря .Не само на него А и на останалите краварин и го осъдиха и ко и нищо .Няма никаква собственост закупчика