БСП се сети за Дертлиев – чества 100 г. от рождението му

Преди за тях той беше антикомунист, а днес е "велик политик"
29
БСП се сети за Дертлиев – чества 100 г. от рождението му
Снимка: Wikipedia

БСП се сети, че на 7 април преди 100 години се е родил Петър Дертлиев, който заедно с Атанас Москов, стана инициатор на възстановяването на Българската социалдемократическа партия след 1989 г.

Въпреки през 1990 г., когато Дертлиев беше кандидат за президент, БСП го обвиняваше, че е краен антикомунист, днес в декларация от името на левицата Георги Анастасов го обяви за велик политик и го определи като един от патриарсите на съвременните социалдемократи заедно с Атанас Москов.

"Мечтата за доброто на българите след промените през 1989 г. бяха движеща сила на Петър Дертлиев и днес е актуално неговото послание да управляваме със сръчните ръце, умните глави и таланта на целия български народ", каза Анастасов.

Според него Дертлиев е воювал непрестанно, за да наложи свобода, толерантност и справедливост.

"Когато подписа Конституцията през 1991 г. обяви, че това е широкият друм, по които ще минем, за да станем модерно демократично и социално общество", припомни Анастасов.

Той обаче смята, че сега с огорчение трябва да признаем, че демокрацията и социалното не вървят ръка за ръка, ами е "див капитализъм, където господар е парица царица".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
6
 
16
 
! Отговори
??? преди 8 години
Нима сега разбрахте , че комунистите са най-големите популисти и лицемери ? Всяка тях дума е добре премислена да защитят интересите си и да унизят тези, които не са с тях .
3
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че как няма да го почитат?Благодарение на него и Ж.Желев мирният ПСЕВДО преход приключи с превръщане на червените партийни бонзи в мастити, едри, добре облечени "капиталисти"...А в противен случай можеше и да бъдат пообесени на дърветата.
2
4
 
22
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Петър Дертлиев наистина започна след 1989-та година с див антикомунизъм и му трябваха няколко години, за да схване, че всъщност се бори и против идеите на собствената си партия, но вече беше късно. Сега сме държава на мафията, социалдемокрацията е натикана в миша дупка и пей сърце.
1
0
 
22
 
! Отговори
шапка му свалям преди 8 години
Петър Дертлиев:Господа комунисти, не се крийте зад социалдемократически лозунги!--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ако беше повел България по социалдемократически път, то мафията щеше да го убие!