BG на море - румънци ни сервират, тайландки - масажират

Всяко второ работно място е свободно
14 апр 2016 07:00, Петя Славова
72
BG на море - румънци ни сервират, тайландки - масажират
Снимка: архив, Булфото

 Сервитьорите тази година по морето ще са основно румънци, масажите ще ни правят тайландци, а дупките в здравната система по крайбрежието ще се запълват от македонци, пише "Монитор".

Така изглежда картината за сезон 2016 г. Причината е, че браншът отново е изправен пред проблема с дефицита на кадри, като този път положението е повече от плачевно. Сметките показват, че почти всяко второ място за персонал в хотелите по Северното Черноморие стои празно, защото няма желаещи българи да го заемат.
 
Затова се налага браншът да прибягва до услугите на чужденци. Истински глад за бармани, сервитьори, готвачи, помощници в кухнята, камериерки и рецепционисти има по морето, казват специалистите в бранша. Търсят се спешно и работници по поддръжката, които да стегнат почивната база преди идването на туристите.
 
Още в първите месеци на настоящата година започнаха големите туристически борси, на които се видя, че лятото по родното море ще бъде горещо в прекия и преносния смисъл на думата.
 
Затова браншовиците от хотели и ресторанти във Варна и близките курорти Св. Константин и Елена, Златни пясъци и курортните селища като Камчия, Бяла и Шкорпиловци отрано започнаха подготовка за сезона с наемането на достатъчен брой кадри. Досега обаче картината не е кой знае колко позитивна.
 
Директорът на Бюрото по труда във Варна Божидар Михайлов обясни, че всяка година осигуряват по около 3000 работници, но в настоящия момент има над 1500 свободни места за работа в хотели и ресторанти в региона. "Интерес към свободните места в сферата на туризма има.
 
И през тази година обаче подготвените кадри са малко", твърдят в същото време работодателите. Въпреки това те са вдигнали заплащането, като чистачка стартира с 400 лв. месечно възнаграждение, плюс бонуси и социални придобивки, като ваучери за храна, безплатно настаняване и транспорт.
 
Планираме да открием и детска градина за децата на нашите служители, казаха още работодателите от туристическите комплекси край Варна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
17
 
! Отговори
дебел депутат преди 8 години
Повече от минималната 420 лв бруто или 330 чисто вие не трябва да вземате,пречината е че забогатейте много.
16
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви румънци, какви тайландки...хайде стига. Кой нормален човек ще се хване на работа по 12 часа, 6 дни седмицата за 550 лв. ? Горе-долу толкова дават. Живея в Бургас и сумати мои познати това лято ще предпочетат да си седят вкъщи, отколкото да робуват за жълти стотинки. Как си го представяте румънеца, който може да отиде навсякъде в Европа, да дойде тук за тея пари ?
15
0
 
41
 
! Отговори
Пича с Москвича преди 8 години
400 лева,разделени на 30 дни/на морето почивен ден няма/ =13.333333....лв. та тези 13.333333....лв на ден като се разделят на 12-14 часа ььььь....????? колко ? По едно лЕВЧЕ май идва,или се лъжа може би. Смешни и платени статии с цел прецакване на гладният Българин.Та давайте докато не са дошли румънците,тайландците китайците,и най-вече новите ни съграждани арабите,да ги изпреварим и да си намерим работа на морето.Системата в БГ има файда от силен сезон,данъци от ДДС,но не и от гладни.
14
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вдигнали заплащането и сега чистачка взимала около 400 лева. Вие колко сте плащали преди бре.? Като знаем, че в сезона няма отпуски и почти без почивни дни, работи се по 12 часа и повече, а и за квалификация мрънкат. Тия са се забравили. Да не говорим , че повечето хотели по морето са на офшорки , които ги взимат под наем и накрая на сезона фирмата изчезва и нито осигуровки е внесла нито всички заплати е дала. На следващия сезон нова фирма наемател и пак така. А Боса се подсмихва от шезлонга..
13
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някои хотели пробваха, но не тръгна. Защото очакват високи заплати, добро настаняване и хубава храна. А не е така
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бюрото по труда дава информация за регистрирани и търсещи работа през тях. Защо не обърнат внимание на ***.bg
11
0
 
38
 
! Отговори
Пича с Москвича преди 8 години
А теляците в градската баня ,ще са араби.Българи няма,интересно защо ли?А знаете ли че ако се завърнат емигрантите,и гурбетчиите,безработицата ще бъде не 12.6%,а 63-65%.Номер 1 в целият свят,по точно Европа.
10
1
 
29
 
! Отговори
ХОХОХО преди 8 години
Що не наемат рускини за чистачки и готвачки, руснаци - за бармани, и гърци - за менажери, а?
9
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бачкане 4месеца. И после дори и помощи няма да вземаА може и от мигрантите да взематА в същото време цените са космически
8
1
 
56
 
! Отговори
Б преди 8 години
Да фалират никои да не отиде да работи за тия твари мизерни лъжливи.От 10г бачкам като барман в 5 звезден хотел в чужбина.В бг една вода немогат да ти налият като хората.Отношение забрави пък за заплата да не говорим.Тръгнали чужденци да викат да им бачкат.Ние сме последната дупка на кавала в европа кои да доиде да ни бачка има ли по-зле от нас не.С пари може да сикупиш всичко,но не и акъл.Успех им пожелавам на мизерниците Хотелиери.
7
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Румънци,тайландки, македонци за по специфични услуги са наети анадолски специалисти. Добре дошли на българското черноморие.
6
1
 
60
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 8 години
До 7Минималната БРУТНА заплата е 420 лв. Нето това прави около 320. Дефицит на кадри има не само по морето, но и във вътрешността на страната. Хората масово работят за 300-400 лв. и са на минимални осигуровки. Тези, които получават 500-600 лв., работят по 12+ часа 6-7 дена в седмицата. Чорбаджиите хем плащат мизерни заплати, хем тормозят служителите си, и после реват, че няма работници.
5
1
 
47
 
! Отговори
Роко преди 8 години
Абе да не ги е ритнал унгарски кон у алчните тикви тея наши ненаситно гладни хотелиери???Как искат за 8-12часов работен ден 6 дена в седмицата(в добрия случай)някой нормален човек да се хване за 500-1000лв заплата в най добрия случай!!!Ходим си на бригатка в UK и изкарваме тройно или четворно,а те скоро и мигранти ще искат да наемат само и само да не дават пари,но нали знаете евтиното винаги излиза по-скъпо!!!Крепко здраве на тайландците,анкетата,и темподобни балъци......Успех
4
0
 
66
 
! Отговори
7 преди 8 години
Минималната заплата не е ли 420лв? А А А големите браншовици в района вдигнали възнаграждението и сега получават заплата 400лв.Предлагам те да се опитат да живечт с толкова на месец.
3
1
 
30
 
! Отговори
USA преди 8 години
организирам студентски бригади в българия за лято 2016. осигурявам легло (в столипиново) и храна (в ресторан клошарска кофа). таксата е 4000$ и ви дава възможност да изпитате модерно робство и презрение по начин по който не може да намерите в америка. тя покрива билета, храната и робството. тя обаче не покрива хонорара на сутенюра кото ще ви пази паспорта докато не отработите дължимото, което же ви бъде посочено в багажника на cayenne на път от летището. имаме свободни места във всички свери.
2
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди почти век и Йосиф Висарионович беше казал, че кадрите решават всичко!А гларусите от коя народност ще са?
1
1
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе да Румънците да не са будали да да работят за 400 лева в България. БГ работодатели търсят под вола теле ама няма да открият