Даряват Бургас с мощи на св. Георги навръх Гергьовден

Светинята е подарък от атонския манастир Ксенофонт
27 апр 2016 15:44,
4
Даряват Бургас с мощи на св. Георги навръх Гергьовден
Снимка: Община Бургас

Бургас ще има втори светец покровител, съобщават от общината. Освен от св. Николай Чудотворец, градът ще бъде закрилян и от св. Георги Победоносец.

Мощи на светеца ще пристигнат от Атон в Бургас навръх Гергьовден. Мощите са подарък от манастира Ксенофонт.

Светинята ще бъде донесена в Бургас по време на официалното честване на Гергьовден. Мощите ще бъдат ескортирани от жандармерия, носени от архиерейския наместник отец Севастиян и връчени с тържествен ритуал на Сливенския митрополит Йоаникий. След това ще бъдат отнесени до църквата "Св. Богородица".

Мощите на свети Георги от манастира Ксенофонт се съхраняват в специален реликварий. Част от неговата украса е златна ръка, в която са вплетени нетленните останки на Победоносеца. След пренасянето им в Бургас те ще даряват жителите му със сила и смелост.

В Бургас се пазят други две църковни реликви. В катедралата "Св. Св. Кирил и Методий" се намира част от Светия Кръст. Ампула с миро от мощите на св. Николай Чудотворец е другата реликва, пред която отправят молитви миряните в морския град. Тя бе дарена за новостроящия се храм в "Меден рудник", който носи името на светеца. Мирото изтича всяка година на 9 май от гроба на Чудотвореца в италианския град Бари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
7
 
5
 
! Отговори
Архие...нещо си преди 8 години
И кой плаща за жандармерийския ескорт? Все си мисля, че не е църквата а общината. Демек - всички жители на Бургас плащат за суеверия.
2
4
 
3
 
! Отговори
СТОЯН преди 8 години
Господ мрази ГЕРБ и бойко борисов!
1
10
 
9
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Бедите и нещастията на хората идват от религиите. Религията е в основата на всички убийства и войни.***, току що слязла от клона на земята, я оправдавам да си мисли, че "някой" и е сърдит.Но сега, 21 в., когато науката е напреднала толкова много да говорим за някакъв си бог?Мошениците и хитреците станаха попове. А тъпанарите и простаците им се лигавят по ръцете и ги угояват. Какво прави попа?Спи - яде - пърд- и *** простаците.