Празнично: Ще оставим близо 1 млн. лв. в манастирите

Хотелиерската дейност докарвала сериозни обороти на манастирите
30 апр 2016 08:28,
11
Празнично: Ще оставим близо 1 млн. лв. в манастирите
Снимка: Архив Bulphoto

Около 1 млн. лв. ще оставят вярващи и не дотам вярващите по родните манастири само по великденските празници и Гергьовден.

Заради почти сливащите се почивни дни много поклонници са избрали да изкарат празниците в хотелските части на големите манастири у нас, пише "Монитор".

И трите ставропигиални манастира - Рилският, Бачковският и Троянският, които са най-големите и на пряко подчинение на Светия синод, се занимават с хотелиерство от години.

В Светия Синод обаче не се наясно колко точно печелят от хотелиерската си дейност подопечните им, защото манастирите се управлявали от игумени и манастирски братства, а Синодът бил само духовен водач.

Най-голям оборот от туристи и поклонници върти Рилският манастир. Той е най-известният в страната и годишно отчита около 780 000 посещения. След него се нареждат Бачковският и Троянският манастир, манастирите около Велико Търново. По Кръстовден на Кръстова гора се събират от 14 000 до 20 000 души, каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

По информация от Рилската света обител всяка година в хазната на манастира от хотелиерска дейност влизат не по-малко от 500 000 лева. Сумите са от нощувки в стаите за поклонници в манастира, където едно легло в стая тип туристическа спалня за 10-12 човека е 7 лева на човек и до 40 лева нощувка в хотела на обителта, който е зад манастирските стени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакви манастири другари . Всички пари да се оставят на Позитано 20 , че много огладняхме . Ето вече и касата ни окрадоха нашите съратници . Абе работата е много зле .
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
може чернодрешковците да са ги гощавали с чеверме! ееех,защо ли не отидох и аз,а сега ще ям кремврши по великден и леща по Гергьовден.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може тия бедни хора така да харчат пари . Да си стоят в къщи и да си траят - Иначе БСП-то ще ги критикува , че хем са бедни , а ходят по манастирите .
6
2
 
3
 
! Отговори
Diado Ivan преди 7 години
..na manastirite li zavidiahte,goveda!?
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дааа, Баба Гуси ще е адски щастлив! Оставайте, оставайте! И после ще отричат пред камерите че са набедени и още куп лъжи. А ние ще им гледаме записките от телевизионните репортажи и пак няма да ни дойде акъла. Оставайте, за Гей да прости!
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най старата фирма.....на повече от 2000 г
3
2
 
1
 
! Отговори
Tiho de преди 7 години
Taman da si gi iznasiat na rahat s pravitelstven samolet v chujbina tasi vecher...
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дянковСпоко плевенското джудже горанов и на тях ще тури ръка!
1
5
 
18
 
! Отговори
дянков преди 7 години
Мафията в расо защо е освободена от данъци?