Майки на болни деца на протест: Това е гавра!

Те получават под 100 лева месечно като лични асистенти
25 май 2016 10:37,
9
Майки на болни деца на протест: Това е гавра!
Снимка: bTV

Майки на болни деца ще протестират от 11 часа пред сградата на общината в Бургас, съобщи пред журналисти Недялка Гъркова, която се грижи за дъщеря си, тъй като момичето е с диагноза детска церебрална парализа.

Протестът е насочен срещу малкото часове по програма "Личен асистент", които се заплащат на родителите. Те са 40 часа на месец. Родителите обаче твърдят, че грижите за болните им деца са денонощни и настояват часовете по договор по програмата да се увеличат поне на 6 дневно.

Програмата е на социалното министерство, която се осъществява съвместно с общините, а финансирането идва по европейски фондове. Всяка община индивидуално е кандидатствала по проекта и разпределя часовете и хората, които трябва да бъдат назначени по програмата.

Недялка Гръкова заяви, че тя, както и почти всички родители на деца и лица с увреждания от община Бургас, са лични асистенти на децата си едва 40 часа месечно, или по 2 часа дневно.

"За мен това е поредната гавра. Ние ги обслужваме 24 часа в денонощието", подчерта тя пред bTV.

Майката настоя часовете да бъдат увеличени поне на 6 часа. По думите й всички родители са решени да не подпишат договорите и се заканват, ако се наложи, да излязат и на палатков лагер.

"Дъщеря ми е на 22 години с детска церебрална парализа. Не работя, отдала съм се на нейното лечение и отглеждане", уточни майката.

Недялка Гръкова уточни, че чисто, с удръжките, ще получи около 80 лева. "С 80 лева един родител какво може да направи? Нямам допълнителни доходи", посочи жената.

Тя допълни, че когато децата с увреждания навършат 22 години, получават смешните 25 лева като интеграционни добавки. "Ако родителите не сме до тях, те с какво ще преживяват", попита Недялка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
34
 
! Отговори
Неа преди 7 години
80 лева ? 25 лева ? Боже ?
5
0
 
34
 
! Отговори
1 преди 7 години
До онбашията,по коментара ти личи,че си влюбен в партия герб и нейния ръководител,от името на всички майки,предлагам ,след като ги спрат,ти да ги получаваш всичките,за твоите деца.
4
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората още не са проумели, че вече няма държава. Има една алчна и глупава сбирщина наречена парламент и правителство.
3
0
 
44
 
! Отговори
Емигранта преди 7 години
Онея *** в парламента ще си копуват лимузини и всякакви простотии а тези хора.....?!!!!спокойно казал съм,един ден идвам ище ви оправя всичките нещастници...лапайте докато можете
2
0
 
46
 
! Отговори
срам преди 7 години
ББ дали чете такива статии , или важното е ,ч е са го "галили по главата 3-*** папи " , или дължината на асфалта , или потупването по рамото - я меркел , я ердоган .......
1
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ужасна държава братче само за трепане и бой са политиците.