Почивка у нас – 400 евро, същата във Франция – 1300!

България ще става дестинация за богати клиенти, обеща Ангелкова
26 май 2016 16:44,
50
Почивка у нас – 400 евро, същата във Франция – 1300!
Снимка: архив, Bulphoto

Страната ни има потенциал да привлече по-богати туристи, смята министърът на туризма Николина Ангелкова.

По думите й в момента България е разпозната като дестинация "среден клас", а имаме шанс до 5-10 години да се позиционираме и на висококатегорийния пазар.

В България средната почивка излиза 400 евро за пет-шест дни на човек, коментира министърът, позовавайки се на последни данни на БНБ. Във френските хотели от високата категория, които са с етикет за качество, подобна почивка струва 1300 евро.

В България подобна разлика не би могло да има, отбеляза министър Ангелкова, защото, по думите й, нашият продукт е различен и хотелите ни от висока категория ще трябва да предложат кои да са тези елементи, които да бъдат включени в доброволния етикет за качество.

"От една страна целта е да станем конкуренти на световните туристически обекти, а от друга бизнесът да не се утежнява", отбеляза Ангелкова, цитирана от БТА.

С промените се очаква да бъде насърчено посещението на туристи в България в обекти от високата категория, като до пет години може да бъде постигнат ръст от 20 на сто в този сегмент.

За миналата година, дори и без етикета за качество, има четири процента ръст в хотелите висока категория, отбеляза министър Ангелкова и допълни, че за този летен сезон всички хотели от високия сегмент вече са резервирани.

Министерството на туризма обмисля въвеждането на доброволен етикет за качество, насочен към хотелите и ресторантите от висока категория. Това ще стане с промени в Закона за туризма, като в наредба към него ще бъдат описани условията, на които трябва да отговарят хотелите и ресторантите, за да бъдат сертифицирани със специален холограмен стикер или друг отличителен знак, който да показва, че обектът е въвел доброволния етикет за качество.

Министър Ангелкова и министърът на земеделието и храните Десислава Танева присъстваха на подписването на Меморандум за сътрудничество между Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ и браншови организации на производители на храни и напитки. Документът предвижда хотели и ресторантьори от мрежата на БХРА да предлагат български храни и напитки, произведени по БДС и други стандарти за качество. Това ще е едно от изискванията за получаване на доброволния етикет за качество.

Промените в Закона за туризма ще бъдат внесени в НС до края на годината, каза министърът и допълни, че се надява следващата година, ако се върви с добър темп на приемането на закона и по работата по наредбата, в началото или в края на летния сезон да има първите сертифицирани хотели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България ще става дестинация за богати клиенти, обеща АнгелковаРусофилката под богати клиенти има предвид руските голтаци.
15
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз пък предпочитам да ходя в чужбина, в България на почивка не съм ходил с години главно заради застроените площи или остарелите в стил 90 години соц руски хотели и места, който много ме отвращават.... в гърция кракът ми също не е стъпвал защото все шоп бега там да почива...
14
2
 
30
 
! Отговори
СМЯХ преди 7 години
БУХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХХАХАХАХХАХАХАХАХХААХХАХПочивка у нас 400 евро, същата във Франция 1300!Кво е същото, архитекутра, обслужване, паркове, храна, среда, природа, транспорт, чистота, ред !!!
13
2
 
20
 
! Отговори
хехе преди 7 години
заплата у нас 200 евро, Франция - 1600 евро
12
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА ИЗКАЗВАНЕ Е НЕРЕАЛНО, ТО СЕГА И СРЕДНАТА КЛАСА СЕ ЧУДИ ДАЛИ ДА ИДВА В БЪЛГАРИЯ. ИДВАТ АНГЛИЙСКИ ОВЧАРЧЕТА И КРАВАРЧЕТА.
11
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако отидеш във Франция на почивка през сезона с 1300 евро трябва да спиш на плажа и да дебиш като изхвърлят остатъците от ресторантите за да се храниш.
10
1
 
44
 
! Отговори
5767 преди 7 години
България нама на става никаква дестинация за богати клиенти а ще СИ ОСТАВА дестинация за алкохолизирани инглиши практикуващи балконинг и търсещи евтини *** и дрогаа,дивеещи и радващи се на беззаконието тук!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
dA UNAS E MNOGO SPOKOINO KADETO I DA OTIDE6 VAV BALGARIA E SPOKOINO
8
2
 
16
 
! Отговори
машаалла Анжелина преди 7 години
само ако можеш да накараш тукашните масови хотелиери, ресторантьори и т.н. и те да вземат да си пооправят сървиса, че да заприлича тогава на дестинация
7
2
 
32
 
! Отговори
2321321 преди 7 години
хахаххахахахахахахахНай-ми е кеф някой като ни сравни с държава на светлинни години от нас....Това е все едно да сравняваме последен модел мерцедес с каруца табанлиика! У нас така у Франция така....Алооо,??? Дайте първо къде сме ние и на подобните на нас какви са цените... например Румъния,Украйна,Албания,Зимбабве,Гана,Занзибар и подобни ....
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откровена лъжа от министърката, ама то с *** като Живко Табаков около нея...
5
3
 
18
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 7 години
Чакайте, да видим как ще премине сегашния сезон.Засега е мъка...
4
2
 
35
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
За да станеш дестинация за богати клиенти трябва да предложиш нещо. В България нямаме традиция към богатите туристи, няма и какво да им предложим освен може би хубави вина. Традиционната ни кухня не им понася на повечето чужденци, 95% от градовете и селата са с пост комунистическа архитектура, хората са гадни. Трябва да бъдем реалисти.
3
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Минимална заплата У нас 420 лв, а във Франция .... Бивш военен песионер във Франция взема 8000 евро, а наш 800 лв. За какво говорим изобщо.
2
2
 
33
 
! Отговори
мда :) преди 7 години
Чакам с нетърпение да видя как богаташи от цял свят се тълпят на нашето море да ги дерат за слабо обслужване но знае ли се... :)
1
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България освен алкохолен и секс туризъм, друго не може да предложи. За висококатегорийния пазар са необходими можещи у умни бизнесмени и квалифицирани кадри. Нито едното, нито другото го има.