Асансьор без аварийно осветление? Глоба 500 лева!

Срокът за осигуряването му изтича в края на месеца
10 юни 2016 10:22,
13
Асансьор без аварийно осветление? Глоба 500 лева!
Снимка: Архив Булфото

Половин бон глоба може да отнесе етажна собственост, ако асансьорите във входа нямат аварийно осветление, което да работи поне час след спирането на външното захранване, пише "Монитор".

Срокът за осигуряването им изтича в края на месеца, припомнят от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Председателят на ведомството Стефан Цанков каза, че няма да има удължаване на сроковете.

До 30 юни шахтите на асансьорите в жилищните сгради трябва да бъдат оборудвани и с осветление. Същият срок важи и за монтажа на устройство за спиране на кабината върху покрива й, като целта е да се осигури безопасна работа на техниците по поддръжката на подемниците.

На санкция вече подлежат собствениците и ползвателите на жилищни асансьори, които са ги оставили без блокиращи устройства срещу претоварване. При надвишаване на допустимата тежест над 10% те не позволяват на подемника да тръгне, припомнят експерти.

Срокът за монтажа им изтече на 31 декември миналата година.

До края на 2016 г. обаче трябва да се монтират разговорни устройства в кабините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
8
 
! Отговори
Пипи преди 7 години
Асансьорната мафия е с безгранични идеи как да сваля повече пари от собствениците. Например за преглед на асансьорите, 2 броя, за 15 минути оглеждане ни взеха 120 лева! При това прегледът важи за една година. Това значи всяка година да се ръсим с тия пари за глупости. Просто няман срам. Външен човек във входа ще влиза само с прокурорско решение и толкова. Да видим как ще правят проверките.
10
1
 
5
 
! Отговори
Ха ха преди 7 години
монтаж на устройство за спиране на автомобил върху покрива му
9
0
 
5
 
! Отговори
Я обяснете??? преди 7 години
монтажа на устройство за спиране на кабината върху покрива й
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези само се чудят как да натъпчат джобовете на асансьорната мафия. По-рано се пробваха да пробутат нови асансьори към санирането...
7
2
 
10
 
! Отговори
nemam nervi преди 7 години
Нашия асансьор работи вече 32 год без аварийно осветление и не знам ,не дай боже ако се скъсат въжетата осветлението какво ще ми помогне. Явно става въпрос за едни 500лв глоба , колкото може би ще струва оборудването
6
2
 
22
 
! Отговори
Някой си преди 7 години
За повечето неща съм съгласен, но защо трябва да се вменява и отговорността за безопасна работа на техниците? Наличието на това устройство "за спиране на кабината върху покрива й" е пряко свързано с задължението на фирмата за осигуряване на безопасни условия на труд. Защо етажната собственост да носи отговорност за неща, които не са нейна работа?
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая тъй наречена "държава" нещо друго освен глоби и пробутване продукти на "наши фирми" мисли ли?
4
0
 
22
 
! Отговори
edin преди 7 години
А wc кога!?
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак някой ще се нагуши..... Както беше с новите касови апарати.
2
1
 
16
 
! Отговори
Кой пие и кой плаща? преди 7 години
Нали всяка година плащаме определена сума на фирма, която се е ангажирала да поддържа асансьора в изправност?Те би следвало да носят отговорност. ние откъде да знаем дали аварийното осветление ще работи един час след евентуално спиране на вътрешното захранване?
1
2
 
20
 
! Отговори
барон мюнхаузен преди 7 години
Забравихте гумено приспособление за дишане "уста в уста" и светлоотразителни жилетки,спокойно може да сложите глоба 500 000 лева.