Да ремонтираш несъществуващ язовир – само у нас

Община Брегово се изправя пред казус с ремонт на празен язовир
13 юни 2016 09:42,
13
Да ремонтираш несъществуващ язовир – само у нас
Снимка: bTV

Как се поправя нещо, което го няма? Пред този казус е изправена местната власт във видинската община Брегово, която трябва да ремонтира… липсващ язовир.

Мястото е пълно с жаби и магарешки бодли и трябва да е язовир, но такъв никога не е имало, освен на хартия. По документи това е язовир "Ракитница", за който Община Брегово има предписание да бъде приведен в техническа изправност.

През април специална комисия от експерти пристига, оглежда мястото и открива куп нередности. След това нарежда премахването им. А местната власт се чуди - как да ремонтира язовир, който е напълно празен?

"Посетих това място и останах учуден, защото тук няма язовир", коментира пред bTV кметът на Брегово Минчо Лалов.

Хипотезата на експертите е, че при обилен дъжд дерето можело да се наводни и да прелее. Предвид честите природни катаклизми напоследък теоретично това било възможно.

"Не представлява никаква опасност, защото първото няма вода. В най-ниската част естествено при дъждовни води тук се събира за часове вода и за часове си отива. Няма разливи, няма нищо. Някога поземлените комисии просто са си измили ръцете с тази земя, която не може да се ползва и са я предоставили на общините да си бият главата с тази земя. И в момента това е голям проблем за общините", посочи експертът Илиян Борисов.

Кметът на Брегово също е категоричен, че мястото, което се води язовир по никакъв начин не може да създаде опасност за населението или за земеделските площи.

Препоръките към община Брегово са да премахне храстите и дърветата по язовирната стена, да почисти коритото и да възстанови основния изпускател.

"Тези предписания са свързани не с пари, а с много пари. И с човешки ресурси", отбеляза Лалов.

За да не бъде глобена заради лошото състояние на един несъществуващия язовир, общината трябва да го заличи. Това обаче ще й струва по-скъпо, отколкото да го почисти.

Лалов обясни, че процедурата по ликвидация струва най-малко 20 хиляди лева. Средствата трябва да дойдат от бюджета на Община Брегово, а средствата, предвидени за такива аварийни ситуации, са 10-12 хиляди лева.

"Предписанията са дадени заради сигурността, а и защото на хартия язовира го има. Следователно общината носи отговорност за състоянието му", коментираха от областната администрация във Видин. За да докаже, че не бяга от отговорност, местната власт ни показва друг язовир на нейната територия - съвсем истински.

"Обезопасен е, миналата година сме заделили около 6 хиляди лева - пак по предписания. Тези предписания са изпълнени, но считаме, че си заслужава да се поддържа, защото се вижда, че в него има вода", заяви Минчо Лалов.

Докато се чуди как да избегне санкциите за обезопасяването на нещо, което го няма, общината е сериозно разтревожена за друга, реална заплаха - свлачище на пътя към Видин, който води и за Република Сърбия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко е както при Соца. На хартия го има. Така беше и с ТЕЦ Корило. От комина пушек не излизаше ,ама на хартия даваше ток. После се оказа, че партиинио е свързан с КПСС. и БКП едновременно.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно време имаше "Водно стопанство", сетне бяха "Напоителни системи" с ангажимент да се грижат за изградената водностопанска инфраструктура, била тя: язовири, диги, напоителни/отводнителни канали и помпени станции, рибарници, коригирани речни участъци и т.н. После държавата си би камшика, водните сдружения и пазар не излязоха от рамките на хартията, обработваемите земеделски площи и обслужващи съоръжения се свиха 3-4 пъти и останаха...само кметове и чистачки да се грижат за язовирите и селата
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, "експертите" така си изкарват заплатите от европарите. Има една поговорка: не е луд, този който яде баницата, а този който му я дава....Ние всички му я даваме на експерта, защото не ни се занимава с бюрокрацията. Защо тогава да не вземат едни лесни пари. Така проблема си остава, не се оправя - по- евтино излиза , да ама не! Ако поне един придвижи нещата з да докаже, че там няма язовир, следващият с препоръки от експерти няма да плаща нито препоръките, нито дейностите, които са препоръчани.
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДАЖЕ И НА СНИМКАТА СЕ ВИЖДА СТЕНАТА - ТОВА НА КОЕТО СА ХОРАТА. КАКВО МРЪНКА ТОЯ КМЕТ? ОЧЕВИДНО ЧЕ ПРИ ГОЛЯМ ПРИЛИВ НА ВОДА ТОВА НЕЩО ВСЕ ПАК БИ МОГЛО ДА СЕ НАПЪЛНИ
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оправдания на кмета. Има ли стена, има, значи е язовир, точка, няма какво да се оправдава. А за почистването, хайде стига, да викне местния зърнар и да се разберат, и 300 дка да е язовира, пак на 4-5 хил. са предостатъчно.
6
0
 
9
 
! Отговори
Несъществуващ преди 7 години
Това не прилича дори на България! Какви експерти, какви предписания? Абсурди връз абсурди! Няма ли кой да постави на мястото поне днешните бюрократи и да изтрие несъществуващия язолир?
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кмете,вземи да усвоиш парите,плати на 2-3 *** надник 30-тина лв. да поизсекат дърветата в дерето,и си гледай спокойствието. ако не знаеш как се усвояват пари,питай по-успешните.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последно, несъществуващ или съществуващ и вечно празен?
3
1
 
11
 
! Отговори
1 преди 7 години
"На хартия" го имало! Интересно е "на хартия" колко пари са похарчени за построяването му и къде са те? И защо общината в тази немотия трябва да обезопасява нещо, дето го няма и опасността е 0?
2
0
 
21
 
! Отговори
избирател преди 7 години
Абе кмете,те и фирмата изпълнител ще ти кажат бе човек,спокойно.
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А добрютро! Нали инспектиращите са отчели дейност и са си взели заплатките, дреме им на шапките...