Отровните печурки от 10 дни на пазара

Възможно е гъбата да е двойник
16 юни 2016 11:24,
30
Отровните печурки от 10 дни на пазара
Снимка: Reuters, архив

Култивираните печурки, за които има съмнение, че са отровили трима души, са на пазара от 10 дни. Това съобщи Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция за безопасност на храните пред Нова телевизия.

Още по темата
От тях са взети четири сборни проби, които ще бъдат изследвани за наличие на токсини. Гъбите са описани по количества и са на отговорно пазене във веригата, допълни той.

За случай с отравянето на трима души, консумирали печурките, ще бъдат информирани всички държави - членки на ЕС, по европейската система за оповестяване за опасни стоки.

Вчера от голяма верига за хранителни стоки съобщиха, че производителят е полска компания.

Кулински съобщи, че това е първият случай в практиката на агенцията на отравяне с култивирани гъби. Възможностите са две - да става дума за отровен двойник или печурката да е поела токсини от подпочвени води, например. Въпросът е да стигнем до първоизточника и да няма случай на повтаряемост, каза Кулински.

Според пострадалите те са сложили в ястието само една гъба, която била по-голяма от останалите, се разбра от репортаж на телевизията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И по-лошо ще става, защото всичко се обърна на бизнес.Ако няма бизнес, няма конкуренция, няма подобрения, няма отрови, няма отровени.Ще има природа и живи и здрави хора и животни и екология.Сега екологията е само на хартия.--Екологичната катастрофа се разраства.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Намесил се е мицел на отровна гъба. Дано не е нарочно. Бялата мухоморка е двойник на печурката и като са съвсем млади не можеш да ги различиш, ако не ги разрежеш.
20
0
 
5
 
! Отговори
заклет шоп роялист преди 7 години
А никой ли не допуска, че това може да е саботаж? Влиза някой в магазина с няколко отровни гъби в джоба или чантата, които като са малки и приличат на печурка и незабелязано ги оставя в касетката с читавите гъби.
19
0
 
11
 
! Отговори
старото преди 7 години
Абе какви подпочвени води в гъбарника,бе! Подът трябва да е или бетон, или плочи, според изискванията! Май подпочвена вода има в главата на тоя, дето го е писал
18
5
 
0
 
! Отговори
Ну, погоди! преди 7 години
Гъбите са дошли от някого. Не са паднали от Марс. А този "гъбар" е бил в гъбите. Всички гъбари са пoмияpи.Абе гъбарски истории, пардон пoмияpcки...
17
2
 
5
 
! Отговори
tatunger преди 7 години
даже още не е доказано че става дума за гъби,а какво ли още са плюскали тия...?
16
1
 
8
 
! Отговори
За Бога братя преди 7 години
Продължавайте да купувате - във веригите изобщо няма български плодове и зеленчуци. Не може една гъба да си произведем
15
1
 
9
 
! Отговори
светнат преди 7 години
Нареченият от теб "производител на гъби" е най-големият гъбарник в Европа с производство на 100 тона гъби ДНЕВНО. Не ми се вярва да ходят до горичката за гъби като произвеждат 50 ТИР-а гъби на ден :))
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По всички телевизии и медии съобщиха, че това е КАУФЛАНД, само вие буклици мълчите!
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И сега,както за всичко в милата ни родина,виновни няма да има.
12
0
 
3
 
! Отговори
Даньо преди 7 години
Но за съжаление няма достойни хора с такива постове.
11
2
 
7
 
! Отговори
Даньо преди 7 години
Сега при това положение хората с директорски постове и достойнство си подават оставката, прокурорите с достойство се самосезират и политиците с достойнство искат сметка от полските си колеги! Междувременно спират вноса на каквито и да е продукти от Полски произход, докато не бъде доказано от поне 2 НЕЗАВИСИМИ лаборатории, че продуктите са годни за употреба!
10
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не говори за Кауфланд! Говоря за производителя на "култивираните печурки", който е обрал някоя полска горичка и ги е продал на Кауфланд под името "култивирана печурка".
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8Ако си излизал скоро в планините около София (Витоша и Люлин) в близките дни щеше да видиш. че въпреки валежите почти няма изникнали гъби, освен някои дървесни видове. Това, че търговеца, след като се е сгафил, се опитва да избяга от отговорност е разбираемо, но грешно.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6Ти как си го представяш от Ка..ланд да отидат да берат печурки и да ги продават. Те си носят цялата отговорност за стоките които продават на територията на търговските си обекти и след като са допуснали да продадът отровна гъба значи са виновни. Твърде лесно е да се докажат подмятанията на служителите им, че гъбата не е от тях. Стига да не ошамарят АБХ с някоя и друга пачка.
7
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
7И вариант 4 - добавената печурка да не е от партидата, а саморъчно набрана от пострадалите.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А къде забравяте вариант 3: Неправилно съхранение? То в супермаркетите всичката храна е менте, а за да са отровни, трябва да не са от парници и да са брани от гората, което не ми изглежда вероятно.
5
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кой е казал, че действително е култивирана печурка? Може да са ги брали в някоя гора и да са ги представили за култивирани...
4
1
 
14
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
"Контролните органи" в България в случая на храните са всичко друго но не и контролни! Нещо повече, много често те дори са закрилници на нарушителите! Това естествено е защото същите си плащат редовно "данък спокойствие" . Магазини, вериги са пълни с такива храни застрашаващи и направо вредни за здравето но някакси остават незабелязани за т.н. "Контрол на храните"! При това положение беше въпрос на време да се появят и направо отровни такива!
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 2Гнили са печурките от кауфланд. Взимал съм от там и почти винаги са били стари и започващи да се развалят. Не знам за колко време им ги докарват от Полша, ама май взимат само най-евтиното от там.