Туристите вече напълниха скъпите хотели в морските курорти

За руснаците сме топ пет, 10 лева за шезлонг им е скъпо, искат и кърпа без пари
Обновена: 21 юни 2016 07:27 | 21 юни 2016 07:00, Камелия Цветанова
52
Туристите вече напълниха скъпите хотели в морските курорти
Снимка: Булфото, архив

Туристите вече напълниха висококатегорийните хотели по Северното Черноморие за пика на лятото - юли и август, но хладната пролет забави началото на сезона. Така общият ръст на туристите ще бъде около 5-7 на сто спрямо миналото лято като отново се надяваме резервациите "в последната минута" да доведат повече гости, коментира за БТА очакванията на бранша за сезон-2016 председателят на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в Североизточна България Димитър Димитров.

По думите на председателя на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в Североизточна България ако обичайно хотелите на север посрещат първите туристи около 25 май, тази година повечето бази са отворили врати между 5-10 юни.

Летовниците стриктно следят прогнозите за времето и туроператорите държат в резервираната седемдневна почивка поне пет дни да са слънчеви.

Стана така, че октомври с температури от 28-30 градуса се превърна в късно лято, а по това време туристи вече няма, коментира експертът.

Проблемът с т. нар. крила на сезона стои от години и е ясно, че значим ръст може да се постигне, ако се привлекат почиващи и през пролетта, и през есента като морската дестинация се съчетае с познавателен, кулинарен и друг туризъм, смята Димитров.

Той посочва, че в северните морски маршрути са включени историческият нос Калиакра, архитектурно-парковият комплекс "Двореца" в Балчик, красивият залив Болата, фермата за охлюви в село Българево, но има още много обекти с голям потенциал, които не са популярни.

България е в топ-5 на най-желаните туристически дестинации в Русия за лятото, обявиха руски туроператори на конференцията "Перспективи за развитието на руския туризъм в България" в черноморския комплекс "Албена" през юни.

След като за Турция и Египет вече не се продават организирани почивки най-предпочитаното място за летен отдих на руснаците е Кипър. Гърция и Тунис делят второто и третото място, а на четвърта позиция са дестинации в самата Русия. На почетното пето място се нарежда България, съобщи Валерия Романенкова, директор маркетинг и продажби в една от най-големите туристически компании в Русия.

На какво най-много държи руският летовник, за да преоткрие българското Черноморие? Бързо да получи виза при максимално облекчена процедура. Да бъде настанен в хотел на първа линия и да се радва на морския хоризонт. Да има осигурена храна по формулата "Всичко в цената" 24 часа в денонощието. Анимацията за деца е на много добро равнище, но в дъждовните дни възрастните също търсят забавления, посочват от агенциите.

Най-коментираният въпрос е за плажното оборудване.

Цена от десет лева за шезлонг и десет лева за чадър на ден е "катастрофическа" за обикновения летовник, според руските туроператори, които смятат, че и кърпите на плажа трябва да бъдат безплатни.

От Министерството на туризма вече обявиха, че до края на годината ще бъде въведена нова методика за отдаването на плажовете за стопанисване, с която плажните услуги ще поевтинеят.


През идващите летни месеци село Кранево - Меката на детските лагери в региона, очаква да набъбне от 800 жители до 15 000-20 000 души, смята кметът Румен Николов.

Местните хотелиери вече търсят по-широк път в туристическата индустрия - от детския отдих към семейните почивки.

Повече туристи от Западна, Централна Европа и от Скандинавските страни в сравнение с миналия сезон, ще стъпят и на брега в "Албена", прогнозират от туристическия комплекс. "Козът" на туристическия бранш е сигурността и спокойствието, казва Красимир Станев, изпълнителен директор на "Албена" АД. Той посочва, че 100 видеокамери ще работят денонощно в курорта, засилва се и ведомствената охрана.

В очакването за силен сезон оптимистичната прогноза за 25 на сто ръст на летовниците от рускоезичния пазар няма да се сбъдне, а увеличението вероятно ще бъде 5-10 на сто. Отливът от Турция и Египет не насочва автоматично туристи към България, коментира търговският директор на ваканционно селище "Албена" Маргита Тодорова. Остава да се борим за всеки турист, казва търговският директор. Тодорова посочва, че около 40 на сто от летовниците в комплекса почиват на Северния Черноморски бряг от години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: турсти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
RUSKITE HOTELCHETA SAMO SA SAPADNYAZI. SA MOTRITE CHADURITE.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бърже народе, бърже, че не останаха скъпи хотели, бърже, само за 250 лева на човек на ден ще ядете палмово сирене, маргарин и кебапчета без месо, ще пиете чист спирт, разреден с вода и сутрин ще плувате след остатъците от снощната ви вечеря!
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мутрите милиони правят от тези чадъри и шезлонги ,на цени Метро шезлонг 70 лв с отстъпка за "чадъра" 20 лв то бива *** народ ама нашият е като крава
24
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слънчака батка е истината
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко много хора ще се приибът тази година не е истина. Ако немах роднини на морето нямаше да стъпа там никогаш. Ако Гърция поскъпне заради данъците ще ходя у Албания на море - по-добре от тука!
22
0
 
2
 
! Отговори
АлексСпб преди 7 години
До коко"Най-голямата спирачка за руснаците са визите" ....Въобще не е проблем.Повечето имат шенгенски визи, с тях се влиза в България. Ако нямаш шенген - 3 хиляди рубли, попълваш анкета в най-близкия визов център и след 2-3 дена имаш българска виза.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във всеки турски хотел шезлонги,шалтета и кърпи са безплатни.Безплатен паркинг за колите.Без мъртво пияни англичани и културно обслужване.Това че,ислямиста Ердоган върна Турция в 18 век и съсипа туризма няма нищо общо.
20
1
 
15
 
! Отговори
коко преди 7 години
Най-голямата спирачка за руснаците са визите.Те свикнаха да ходят на почивка в Турция без визи.
19
7
 
1
 
! Отговори
псевдо-патриоти преди 7 години
До Анонимен 39Ако знаеш колко си смешен и жалък!?
18
7
 
6
 
! Отговори
истината преди 7 години
в нашата помийна яма.........
17
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 37Не може без завист и злоба. Типична народна (БГ) черта е. Тъжното е, че тези озлобени хора живеят в заблуда, че ако имаха тези възможности, щяха да са по-различни
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 30 Мда, те само руснаците се къпят в нашата помийна яма...а забрави да споменеш, че и 80 % от българския народ решил да ходфи някъде на море. Коолко си жалък.
15
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 29не ви харесва истината...........
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 24Говориш че са били мърляви руснаците? Значи не знаеш какво означава израелски турист. Няма такава св.иня, брат. майка ми е била 5 години камериерка на Златнитъе и такива истории ми е разправяла за тия евреи и тяхната хигиена в хотелските стаи...бедна ти е фантазията.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ръководителят на Генералното консулство на Гърция в Москва Ioannis Pediotis обяви, че тъй като виза юни до Гърция, руснаците ще могат да получат до 5 години. Преди това е било възможно да се получи виза за тази страна само за 1 година.
12
2
 
22
 
! Отговори
пхаха преди 7 години
Ама и вие сте една платена ***-медия... Все руснаците са ви в устата. Ако ги нямаше руснаците, хотелите щяха да стоят празни, ама иначе им се подигравате и ги усмивате. Западните олинкузив Андрешковци, които правят всичко възможно да си върнат всяка една стотинка, платена в хотела с мало***мни оплаквания и смешни оправдания са най-добрите. Ама иначе руснаците са ви най-големия проблем. Нищо, че най-вероятно не праите разлика м/у руснаци, беларуси, украинци и т.н.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе чекайте бе хора в БЛИЦ пише, съвсем друго , че сезонът се отлага малко...
10
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най ме кефи че руснаците се къпят с радост в отходните ни води ! А дали после ще запечат на шезлонг и слънце остатъците по тялото си е само техен проблем !
9
3
 
2
 
! Отговори
Честен човек преди 7 години
До ТролПрекрасна автохарактеристика прасе. Явно ТИ така се държиш в ежедневието.Грух-грух ..... ***. На коледа ще те погалят с ножа по вратлето!!!
8
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който и да дойде в комунизомилиционерочалгароджагалския клозет, повече не повтаря. Тук хотилиер с храна ще те отрови,ром ще те окраде, милиционер ще те муфти за пари като просяк, освен ако не снася на бандитите,или пък продава дрога, и осигурява ***. Нацепини батки с татуси, незаконни такси ще ви вземат. На памела зърното ще ядете на плажа. Вкиснат и крадлив обслужващ персонал ще те обслужва. Направо страхотна почивка за мазохисти.