Васил Михайлов: България има нужда от повече България!

Актьорът е глас на тазгодишния Национален събор Рожен
30 юни 2016 15:00, Петя Славова
11
Васил Михайлов: България има нужда от повече България!
Снимка: архив, Булфото

Да се направи събитие като Събора в Рожен е ужасно трудно, особено без пари, настоя гласът на тазгодишното издание на Национален събор на народното творчество и животновъдство Рожен – актьорът Васил Михайлов.

Събитието, което ще се проведе от 15 до 17 юли, ще събере над 400 групи от всички краища на света. Актьорът наруга институциите, които се правят, че ги няма или, че я няма България и им напомни, че най-големият годишен празник на Родопите е бил, когато на пролет стадата се връщат от Беломорието.

"Ако някои хора не го знаят, може да им изпеем "Заблеяло ми, агънце". България има нужда от повече България", отсече звездата, изиграл "Капитан Петко Войвода". Той обясни, че именно този край има голяма нужда от подобно събитие.

"Много от моите приятели, които наричахме българомохамедани, днес се наричат мюсюлмани. Около 90 имами днес учат на държавна разноска, но не нашата, а на една чужда страна. Те промиват мозъците на нашите деца там, а аз най-добре знам, че те са чисти българи", отсече актьорът.

Освен фолклорна музика, обичаи, танци, разпределени на 4 сцени, Националният събор ще събере над 80 самобитни майстори на кукерски маски, текстилни килими, керамика, чанове и още майстори, които ще се видят на Алеята на занаятите.

Мобилни експозиции ще бъдат подредени за скотовъдството по нашите земи. Всеки, който иска да се облече с фолклорни носии, е добре дошъл.

Съборът, който има над 100-годишна традиция, бе възобновен от 2015 г. след 9-годишна пауза. Най-малкият участник е на 5 години, а най-възрастният на почти 80.

Главният организатор Симеон Караколев обеща, че тази година събитието ще е още по-грандиозно. Националният флаг ще е с още по-големи размери – 26х300 м. и обща площ 7 800 кв.м. Той уточни, че е предвидено повече внимание за транспортната схема, която е единствения чисто организационен проблем, който не е бил предвиден миналата година.

Караколев призова гостите на Събора да дойдат ден по-рано, за да имат възомжност да се настанят спокойно и поясни, че ще има много достъпен обществен транспорт от 15 големи автобуса, които ще превозват по около 1000 души на всеки час. Паркингът ще има капацитет от около 5000 автомобила.

Миналата година гостите са били над 300 хиляди, припомни кметът на община Смолян – Николай Мелемов, а Румяна Цинцарска – председател на едно от журитата отбеляза, че е имало много открития през изминалото издание, за което специалистите не са и предполагали. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
3
 
! Отговори
Поет преди 7 години
Тоя още ли е жив бе, той не знае къде се намира - да не иска още две българии това дупе ненаситно
7
5
 
1
 
! Отговори
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ преди 7 години
да жевее БОЙКО БОРИСОВ!
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А чорапи ще се продават ли ?
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
защо 26 год актьорите и те се криха и си траеха асега се сетили за ългарското
4
1
 
3
 
! Отговори
бая ви преди 7 години
а сега де откъде да я вземем пущината, а. от москва, ей
3
5
 
3
 
! Отговори
Русофил преди 7 години
Много тъпо ми звучи това българомохамедани! Щом се кланят на оня проклет камилар, главорез, за мене не са българи и точка. Имамите спонсорирани от СА ще се погрижат да имаме ядове с тях. Цялото човечество ще има ядове.
2
11
 
4
 
! Отговори
Балтона преди 7 години
Добър актьор, но в разсъжденията не го бива много.
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Петкольо капитаниле Петко няма вече такива българи които да дават за родината няма няма съвременни войеводи и няма възрожденци има използвачи перачи на пари и мутри