Евтин чадър дава шанс да се спечели плаж на търг

Кандидатите да предложат ниска оферта, искат от Министерството
2 юли 2016 09:06, Петя Славова
24
Евтин чадър дава шанс да се спечели плаж на търг
Снимка: архив, Булфото

Търговете за отдаване на плажове ще може да се печелят с оферти за евтини чадъри. При концесии на плажове ще има два минимални критерия за оценка на офертите на кандидатите.

Това са минимален размер на роялти в размер на 0,1% (това са отчисления, които спечелилият концесионер ще трябва да плаща), както и цена на чадър и шезлонг в платената зона на морския плаж. Като тежестта на критерия "цена за 1 бр. чадър и 1 бр. шезлонг" при оценка на офертите на кандидатите ще бъде не по-малка от 40%.

Това гласи проект на решение на Министерски съвет за определяне на минимални критерии за оценка на офертите в конкурсите за концесии на плажове, което е пуснато за обществено обсъждане от Министерството на туризма, пише "Стандарт". Като за всяка конкретна конкурсна процедура министърът на туризма ще може да предлага на кабинета да включи и други критерии за оценка на офертите, в зависимост от особеностите на плажа.

Целта е концесионерите на плажовете да не слагат твърде високи цени за чадърите. В момента цените на чадър и шезлонг по родното Черноморие са твърде различни за сходни плажни ивици, а в някои случаи надвишават в пъти средните цени, гласят мотивите.

Недоволството на туристите и на редица браншови организации е свързано с прекалено високите цени на тези услуги, спрямо съседните Гърция и Турция, които имат развит летен туризъм. Очаква се с новите правила чадърите и шезлонгите да са по-евтини, но това ще стане най-рано от следващото лято.

С промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие плажовете ще бъдат разделени на четири групи - разположени в урбанизирани територии, в близост но туристически дестинации, отдалечени от туристически дестинации и с ограничено ползване.

Като ще се промени и методиката за определяне на минималното концесионно плащане. За определянето му ще има по-голяма тежест легловата база на 3 км от плажа. Така ще се премахне проблемът с определянето на твърде високи цени за стопанисване на големи плажове, които не са близо до курорти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
важното е демокрация да вее косите ви... овце
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Shark1989 година-цена на картата 10лева.14дни спане,закуска, обед и вечеря.Заплатата ми беше 300лева.
13
1
 
13
 
! Отговори
Shark преди 7 години
До 15. Какво им беше лошото на картите. Или ти си много малък и не знаеш как беше, ама приказваш. А случайно да знаеш, че полицаи и военни все още си ползват точно онези, същите карти за почивни станции, и че се бутат кой да превари да вземе защото няма за всички. 100 пъти съм казвал хора, които не помнят времето преди 89-та да се се изказват, преразказвайки чужди приказки.
12
9
 
9
 
! Отговори
край преди 7 години
Разбрахме че у Гърция е без пари и е екстра - айде всички там и да се не връщаме. Братчета и аз ходех в Гърция до преди да тръгнете вие обаче откак по Халкидики станахте повече от морските таралежи спрях. Според търсенето и гърците се ориентираха да предлагат евтини *** по кръчмите. Октоподите дето ги ядете по таверните най-често са пипала от калмари и реално са пет пъти по евтини.
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Бургас сезона е 2 месеца Варна 1 месец, а в Гърция и Турция 6 месеца.
10
13
 
7
 
! Отговори
край преди 7 години
Всеки ресурс който е ограничен : плаж, паркоместа, улиците на София за коли трябва да стане ПЛАТЕН. Само тогава има справедливо ползване от всички. На който му е най-необходимо - той плаща и потребява. В другия случай потребява който е най-нахален.
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
плажовете трябва да се стопанисват от общините а не от концесионери но така нема да има лапачка за гербаджийските мутри.
8
2
 
17
 
! Отговори
София преди 7 години
В Турция такива такси никога не сме плащали. Безплатно на басейна, на плажа, единствено ако искаме хавлия плащаме депозит. Не такса, а депозит, който се връща вечерта, когато върнем хавлията. Ние сме 3-*** души и ако трябва да ходим на море тук, то таксите за нас за шезлонг и чадър идват около 450 лв за 9 дни. А за 450 лв ползваме пълен ALL в 5* на първа линия за дете. Проста аритметика.......
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да спечели този, който предлага най-много свободна зона на плажа.
6
9
 
16
 
! Отговори
край преди 7 години
виждали ли сте картата на България и картата на Гърция. България има около 130 км. плажна ивица. Сравнително широки пясъчни плажове. Гърция има хиляди километри плажове. Повечето малки и каменисти но хиляди. За това там квадратния метър плаж е евтин и сянката евтина. Нека плюенето започне сега - до обезводняване.
5
4
 
3
 
! Отговори
Да кандидатстват преди 7 години
разни благотворителни фондации тогава...
4
4
 
27
 
! Отговори
Shark преди 7 години
Ама какво значи "евтини чадъри" бе. ЧАДЪРИТЕ ТРЯБВА ДА СА БЕЗПЛАТНИ, ЯСНО ЛИ Е, БЕЗПЛАТНИ!!!
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой ще спечели тьрга, мутра и полумутра?
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
чадърите и шезлонгите да са по-евтини, но това ще стане най-рано от следващото лято..........................тати ще ти купи колело,обаче - друг път !.....................защото го казват всяко лято.
1
2
 
12
 
! Отговори
axaxaxa преди 7 години
xaxaxaxax da be da